Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

ПОРТРЕТ ВЕТЕРАНА РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ 2014 - 2022 рр.

Опубліковано 14 квітня 2023 року о 12:33

Російсько-українська війна спровокувала появу в українській суспільній думці низки давно забутих історичних явищ або й зовсім до цього невідомих. Такі поняття як війна, обстріли, волонтери, ветерани, стали часто вживаними у буденному дискурсі та набули нових значень. Зокрема, одним з найбільш трансформованих стало поняття “ветеран” та похідні від нього. Актуальність потреби визначення сучасного поняття та характеристик ветерана в українському дискурсі від початку збройної агресії Російської Федерації в Криму та на сході України зростає з кожним роком. 

У зв’язку з чим, наприкінці 2019 року Представництво міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні у співпраці з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС) підтримало проведення комплексного опитування ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей. Метою опитування був збір та аналіз інформації щодо соціально-демографічних і соціально-економічних характеристик ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей, а також викликів, із якими вони стикаються під час реінтеграції в суспільство. За результатами опитування майже половина респондентів повідомили про упереджене або несправедливе ставлення до ветеранів з боку представників різних груп суспільства. Опитування ветеранів продемонструвало, що вони почуваються ізольованими від суспільства й мають міцну самоідентифікацію зі своєю референтною групою. Велика частка респондентів погодилася з думкою, що ветеранів можуть зрозуміти лише ті люди, котрі хоч якось пов’язані з особами, що мають військовий досвід*. 

Як наслідок, у 2020 році Міністерство у справах ветеранів України запропонувало для громадського обговорення проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України “Про схвалення Концепції формування та підтримки позитивного образу ветерана війни в суспільстві”.

Основною метою Концепції є формування та підтримка у громадян України однозначно позитивного ставлення до ветеранів війни, як взірця героїзму та патріотизму**. Подальші дослідження образу ветерана та суспільної думки виявили, що переважна більшість ветеранів на сьогодні – це люди віком 25-45 років, натомість велика частка українців асоціюють ветеранів в першу чергу з людьми похилого віку, ветеранами Другої Світової війни. Зі збільшенням кількості ветеранів в українському суспільстві видозмінювався й загальний образ ветерана та його сприйняття в соціумі. Станом на 1 липня 2022 року кількість ветеранів російсько-української війни налічувала 438 834 осіб***. Повномасштабний наступ Росії  24 лютого 2022 прискорив наявні тенденції та вкорінив ветеранство як соціальну групу в Україні на десятки майбутніх років. Відтак важливим аспектом здійснення ефективної державної політики у сфері соціального забезпечення ветеранів постав моніторинг середовища ветеранів, визначення актуального загального образу ветерана, його потреб та проблем, з якими стикається ветеран та його близьке оточення. 

Як наслідок, шляхом проведення влітку 2022 року Українським ветеранським фондом комплексного дослідження портрета ветерана, було сформовано загальний образ ветерана російсько-української війни станом на 23 лютого 2022 року та визначено ключові відмінності даного образу від уявлень про ветеранів, що побутує в українському суспільстві. Завдяки результатам дослідження було створено емпіричне підґрунтя для подальшого аналізу зміни ставлення українців до ветеранів, потреб ветеранів та їх близьких, а також ефективність інструментів реінтеграції в соціум ветеранів російсько-української війни. 

______

Наказ “Про утворення бюджетної установи “Український ветеранський фонд” [Електронний ресурс] // Міністерство у справах ветеранів. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://mva.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4.pdf.
**  Наказ Про затвердження персонального складу Наглядової ради бюджетної установи “Український ветеранський фонд”. [Електронний ресурс] // Міністерство у справах ветеранів. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: https://mva.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%83_%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83.pdf.

Детальніше - на сайті Українського ветеранського фонду


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux