Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Меню зі 40 позицій та шведський стіл: як тепер виглядає меню у київській школі - 240

Опубліковано 25 січня 2022 року о 14:15

Щодня учням 240-ї столичної школи пропонують по кілька страв на вибір, які подають за принципом готельних сніданків.

З 1 січня в українських школах запровадили оновлене меню. Це один з етапів реформи шкільного харчування. Меню для школярів напрацював український кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко. Спеціально для кухарів навчальних закладів, Клопотенко випустив онлайн книжку, де покроково розписав адаптовані для дітей страви.

Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, швидких вуглеводів. Натомість більше овочів, м’яса та молочних продуктів.

Дізнатись особисто, як учням смакує оновлений раціон та чи не ностальгують діти за булочками з сосискою, журналістка «Вечірнього Києва» прийшла до їдальні місцевого навчально-виховного комплексу №240 «Соціум».

СНІДАНКИ, ЯК В ЄГИПТІ

Для школи №240 харчова реформа розпочалася не з 1 січня, а ще у 2019-ому. Тоді навчальний заклад переміг у проєкті «Сучасним дітям — сучасна їдальня» від Громадського Бюджету. Приміщення шкільної їдальні пострадянського типу перетворили в сучасне комфортне середовище, а для кухарів закупили нове обладнання: марміти для перших блюд, що підтримують готову страву гарячою до моменту розливу; марміти для других страв та охолоджувальний прилавок для салатів, десертів й фруктів.

 

 
«Згадую, як після оновлень діти порівнювали сніданки та обіди в шкільній їдальні з харчуванням в готелях, де є шведський стіл. На кшталт Єгипту чи Туреччини», — розповідає нам директорка школи №240 Інна Гонтар.

БЛИЗЬКО 40 ПОЗИЦІЙ У МЕНЮ ТА ФІРМОВІ СТРАВИ

Вранці діти молодших класів снідають у школі безплатно. Через пандемію усі школярі ходять до їдальні групками та чергою шикуються за сніданком. Один за одним вони підходять до роздачі їжі й самі обирають, чим поснідати.

Біля кожної страви — за пластмасовим віконцем — стоять помічники кухаря, які накладають їжу на тарілку. Уся їжа накладена в мармітах, оскільки тільки так страви можуть залишатись теплими.

 
 
 

На щодень кухарі готують різне меню. Сьогодні, наприклад, у меню:

  • гречка та плов;
  • курка, котлета куряча та січеники з яловичиною;
  • пʼять овочевих салатів — з буряка, капусти, моркви;
  • два напої: чай з цукром та вишневий кисіль;
  • грушева та сирна нарізки.

Двічі на тиждень головний кухар шкільної їдальні готує фірмову страву. Сьогодні — це запечена курка під імбирним соусом.

На кожному столі лежить по два кошики: один для столових приборів, інший — для хліба. До слова, хлібний виріб, за вимогами реформи, має бути лише цілозерновий.

Директорка школи каже, що зауваження до складу хліба їхній постачальник КП «Шкільне харчування» врахував ще до 1 січня цього року, тому за користь пухкеньких скибочок можна не хвилюватись.

ЯКІ СТРАВИ НАЙБІЛЬШЕ ОБИРАЮТЬ ТА ЧИ Є ВІДХОДИ

Персонал шкільної їдальні на чолі з головним кухарем Раїсою Миколаївною Трояченко розповідають, що вже ознайомились зі збірником страв від Клопотенка та поступово зменшують кількість цукру та солі в їжі.

«Щодня ми готуємо десятки різних страв, дотримуючись калькуляційної та технологічної табличок за Клопотенком. Поступово зменшуємо кількість цукру й солі в стравах. До речі, блюда ми придумуємо самі, а після приготування обовʼязково цікаво називаємо всі страви, аби в такий спосіб привернути увагу дітей», — каже Раїса Миколаївна.

Для прикладу, курячу котлету на пару в школі назвали «Карлсон повертається», а салат з капусти та моркви — «Від зайчика». До речі, аби салати смакували краще, їх урізноманітнюють натуральними заправками.


 
 

На їжу в їдальні діти не жаліються, кажуть: завжди є що обрати. Хтось бере повне меню, хтось — одну позицію, а хтось ще пізніше й біжить за добавкою. І вже менше ніж за пів години марміти з гречкою та котлетами практично пусті. Кухарі швидко утрамбовують нову партію їжі й знов наповнюють тарілки учням.

«Я зранку снідаю вдома, тому в їдальні беру тільки салат та чай. А от мої друзі іноді не встигають поїсти вдома, тому їдять повноцінно», — розповідає «Вечірньому Києву» школяр.

Серед дітей є й такі, які приходять до їдальні зі своїми обідами. Як, наприклад, одна з учениць в їдальні бере тільки варений рис, а коли його немає — мама дає з собою в школу.

А от залишків після навчального дня майже не залишається, кажуть в школі. Головний кухар аргументує це тим, що в їдальні свідомий підхід до їжі — школярі беруть тільки ту їжу, яка їм до вподоби. У результаті відходів, як колись при монохарчуванні, практично нема.

 

 

За спостереженнями головного кухаря, найохочіше діти смакують овочі та фрукти, а от рибу школярі їдять менше.

«Намагаємось подавати рибу під різними соусами, які б покращували смак корисного продукту. Розумієте, дітям, як і дорослим, їсти рибу важливо, адже в ній вітаміни A, D і вітамін E, що необхідні організму», — додає кухарка.

ПАСТИЛА ЗАМІСТЬ СНІКЕРСА ТА ЯБЛУЧНІ ЧИПСИ

Змінився й асортимент у шкільному буфеті. Замість швидких вуглеводів учням пропонують перекусити пастилою, що не містить цукру, яблучними чипсами та житніми снеками. Серед напоїв: соки та газована вода без цукру, а також звичайна питна вода.

 
 

«Для старших класів в шкільній їдальні готують окремо. Щодня на вибір два повноцінних меню. Для прикладу один такий обід містить салат з квашеної капусти, гороховий суп з грінками, біфштекс з яловичини, пшеничну кашу, хліб та чай з цукром (не більше, ніж 7,5 г). На відмінну від молодших класів, старшокласники обіди купують. Ціна за повноцінний обід — 40 гривень», — розповідає директорка школи.

Учениці 7-го класу діляться, що час від часу купують повне меню, а інколи — одну страву.

«Іноді на обід я можу перекусити в їдальні салатом з кашею, наприклад. Але майже завжди беру їжу з собою, оскільки так дешевше», — каже старшокласниця.

vechirniy.kyiv.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux