Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інформація щодо санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Опубліковано 11 квітня 2017 року о 17:00

Одним із пріоритетних напрямків в соціально-економічному розвитку України є забезпечення пільгових категорій громадян санаторно-курортним лікуванням.

Однією з таких категорій є громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Цим Порядком передбачено запровадження з 2017 року нового механізму оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, шляхом укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням праці та соціального захисту населення, який дає змогу самостійно вибрати  санаторно-курортного заклад для оздоровлення. Такий підхід, коли людина може сама вільно вибирати санаторій чи заклад відпочинку застосовується вперше. При цьому на таке лікування передбачена грошова допомога. Такого раніше також не було.

Також передбачено ведення окремого обліку постраждалих громадян, які виявили бажання отримати грошову компенсацію замість путівки на санаторно-курортне лікування та порядок такої компенсації.

До прийняття постанови чорнобильці зазначених категорій могли проходити курс санаторно-курортного лікування лише у визначених на тендерах закладах. Крім того, грошова компенсація громадянам постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС не передбачалась.

Право на безоплатне забезпечення путівками мають постраждалі громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Для отримання санаторно-курортних послуг громадяни віднесені до категорії 1 подають до управління праці наступні документи:

- заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

- копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою);

- копію паспорта.

Для забезпечення дитини з інвалідністю та одного із батьків або особи, яка їх замінює необхідно подати:

- заяву про взяття на облік для отримання путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою 070/о;

- довідку для одержання путівки одним із батьків дитини з інвалідністю або особою, яка їх замінює, на санаторно-курортне лікування за формою 070/о (у разі наявності);

- копію посвідчення дитини з інвалідністю (із вкладкою);

- копію посвідчення громадянина, віднесеного до категорії 1 (із вкладкою), у разі наявності такого у одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

- копію свідоцтва про народження або копію паспорта дитини з інвалідністю;

- копію паспорта одного з батьків дитини з інвалідністю або особи, яка їх замінює;

- довідку про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні / будинку осіб.

Документи для взяття на облік для забезпечення путівками подаються до управління праці та соціального захисту населення за адресою: м. Київ, вул. Озерна 18 А, кім. 207.

Безоплатне забезпечення путівками громадян, віднесених до категорії 1, та дітей з інвалідністю проводиться шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування.

Порядок визначає механізм надання щорічної грошової допомоги санаторно-курортним закладам для компенсації вартості наданих послуг та здійснення постраждалими доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової компенсації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 року №1029 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2017 році» встановлено розмір цієї грошової допомоги:

-  для осіб, віднесених до категорії 1 – 5 250 грн.,

-  для  осіб, віднесених до категорії 1, із захворюванням нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 17 390 грн.,

- для дітей, яким встановлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 10 840грн.

06.12.2016 року була проведена зустріч з представниками громадської організації «Фонд інвалідів Чорнобиля» Оболонського району міста Києва щодо роз’яснення порядку забезпечення путівками шляхом надання грошової допомоги.

Так як громадяни віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного профілю, у лютому місяці 2017 року їх було запрошено до управління для обрання санаторно-курортного закладу, в яких вони бажають оздоровитися. За результатами зібраної інформації на підставі заяв від постраждалих осіб,  управлінням було надіслано листи, щодо співпраці, укладання договорів та погодження графіків заїздів до 43 санаторно-курортних закладів.

В свою чергу санаторно-курортні заклади надали управлінню підтвердження про наявність у них ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики за відповідним профілем захворювання та надіслані гарантійні листи щодо згоди на прийняття на оздоровлення постраждалих осіб та готовності укласти договір.

Станом на 01.04.2017 року управлінням укладено угоди про надання санаторно-курортних послуг з 32 санаторно-курортними закладами,з якими погоджено дати заїздів. Це дає змогу оздоровити 295 осіб, з них 4 дитини з інвалідністю, відповідно до розподілу відкритих асигнувань за бюджетною програмою 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за напрямком на суму 1 571 110 грн.

Відповідно до погоджених графіків заїздів до санаторно-курортних закладів  постраждала особа за місяць до терміну оздоровлення запрошується до управління для укладання тристороннього договору із закладом, громадянином та управлінням про виплату компенсації вартості путівки шляхом надання грошової допомоги у розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України у трьох примірниках. Усі примірники договору, підписуються управлінням та пільговиком і скріплені печаткою, передаються зазначеним особам для подальшої передачі закладу оздоровлення.

Заклад, після прибуття громадянина відправляє поштою до управління один примірник договору який підписаний керівником закладу санаторно-курортного лікування та скріплений його печаткою.

Після оздоровлення пільговик подає до управління акт приймання-передачі послуг, який підтверджує проходження лікування в закладі за профілем захворювання і строк перебування в санаторно-курортному закладі, що завіряється підписом керівника та скріплюється печаткою цього закладу. Згідно з цим актом і провадиться розрахунок між управлінням праці та соціального захисту населення та закладом за надання послуг санаторно-курортного лікування постраждалій особі у розмірах встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 року №1029.

На сьогодні до санаторно-курортних закладів направлено 24 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі 1 дитина-інвалід, яка оздоровлюється у супроводі одного із батьків або особи, яка їх замінює.

Станом на 10 квітня поточного року повернулись із санаторно-курортних закладів 9 постраждалих осіб в тому числі 1 дитина інвалід. За результатами оздоровлення управлінням проведено розрахунки з санаторно-курортними закладами за оздоровлення 5 осіб на суму 26244 грн.

Зауважень чи скарг щодо роботи закладів охорони здоров'я у постраждалих осіб не було.

На обліку в управлінні щодо забезпечення санаторно-курортним лікування у 2017 році перебуває 371 особа, з них:

- осіб, віднесених до категорії 1 – 367;

- дітей, яким встановлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 4.

Потреба в коштах на реалізацію санаторно-курортного лікування  в 2017 році складає 1 970 110 грн.та відповідно до розподілу відкритих асигнувань за бюджетною програмою 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за напрямком – оплата санаторно-курортного лікування громадянам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2017 році складає 1 571 110 грн.,що становить 80% від потреби.

У зв’язку з недофінансуванням 76 постраждалих осіб, які перебувають в черзі на санаторно-курортне лікування будуть позбавлені можливості оздоровитися в цьому році.

Але управлінням, за результатами півріччя, буде подано заявку на потребу у додатковому фінансуванні.

Перелік cанаторно-курортних закладів з якими укладено угоди про надання санаторно-курортних послуг.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux