Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Інформація про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

Опубліковано 25 вересня 2014 року о 12:55

Артеріальна гіпертензія або підвищення артеріального тиску - одна з найбільш актуальних проблем медицини. Артеріальна гіпертензія буквально переслідує всі розвинені країни і є не тільки медичною, а й соціальною проблемою, це плата цивілізації за постійні стреси, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, шкідливі звички!

Щорічно в Україні вперше виявляється понад 1 млн. жителів з артеріальною  гіпертензією. В минулому році в Україні було зареєстровано понад 12 млн. людей, які страждають на артеріальну гіпертензію, що становить 30% населення, тобто кожен третій дорослий житель має підвищений рівень артеріального тиску.

Дві третини з тих, хто страждає від гіпертонії - не знають про своє захворювання, а ті хто знає, часто не надають цьому значення, поки не приєднаються головні і серцеві болі, задишка, аритмія. Та й навіть ті пацієнти, яким вчасно діагностовано артеріальну гіпертензію постійне медикаментозне лікування отримують лише в половині випадків.

Якщо тривалий час не лікувати гіпертонію, то з часом хвороба необоротно змінює судини серця, головного мозку, нирок, сітківки ока, впливаючи на функцію цих органів!

Артеріальна гіпертонія є причиною розвитку інфаркту міокарда та інсульту. 66,3% смертей українців відбуваються в зв'язку з хворобами системи кровообігу і майже половина всіх цих випадків смерті від серцево-судинних захворювань припадає на артеріальну гіпертонію.

Доведено, що несвоєчасне виявлення хвороби і легковажне ставлення пацієнтів до її лікування призводить до небажаних наслідків. Зокрема, щорічно в Україні реєструються 50 тис. осіб з інфарктами і 120 тис. переносять мозковий інсульт.

Єдиним ефективним засобом запобігання ускладнень гіпертонічної хвороби в світі сьогодні визнано постійний прийом підтримуючих доз гіпотензивних препаратів під контролем артеріального тиску, а також - профілактичні заходи, спрямовані на здоровий спосіб життя.

Що повинен зробити пацієнт, щоб перемогти артеріальну гіпертонію?

- Знайти собі союзника в обличчі лікаря.

- Ні в якому разі не зупиняти призначене медикаментозне лікування, не порадившись з лікарем. 

Більшість лікарських препаратів не по кишені пересічним громадянам. Тож, розуміючи важливість вирішення цієї проблеми, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року №340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» з  2013 року в Україні стартував пілотний проект з регулювання цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою, який полягає в частковому відшкодування вартості цих лікарських засобів за рахунок держави.

В 2013 році на реалізацію проекту з часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою по Україні було витрачено 164,6 млн. грн., 11 млн. грн. - в м. Києві, а в Оболонському районі - 1,1 млн. грн.

Але важливим є не витрачені гроші, а медичні аспекти реалізації проекту. За цей термін в Україні знижено кількість інсультів на 6,4%, а кількість викликів швидкої медичної допомоги з приводу гіпертензивних кризів – на 16 відсотків. Загалом до медиків звернулося дев’ять із 12 мільйонів гіпертоніків і понад 60 відсотків з них тепер отримують постійне лікування. 

В Оболонському районі отримані певні позитивні результати. Так, інфаркти міокарду в 2013 році знизились на 4% в порівнянні з 2012 роком та на 7% в порівнянні з 2010 роком.

Завдяки даній програмі люди стали дійсно лікуватися, адже лікарі наголошували не лише на необхідності такого лікування, а й можливості придбати ліки за зниженими цінами у широкому асортименті.

Незважаючи на важкі часи, держава допомогає тим українцям, для кого підвищений тиск щоденно є актуальною проблемою і з серпня поточного року поновлено дію пілотного проекту часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби.

В чому же полягає цей пілотний проект?

Пацієнт сплачує вартість лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби ЛИШЕ ЧАСТКОВО! До сплати належить різниця між фактичною роздрібною ціною, встановленою на момент придбання лікарського засобу, та референтною ціною, затвердженою МОЗ. Необхідні людям антигіпертензивні засоби розділені на кілька груп - знижка складає до 30%, до 50% та до 90%.

Схема, за якою хворий може отримати дешевші ліки в Оболонському  районі - досить проста. Потрібно звернутися до лікаря первинної ланки (терапевта, педіатра, сімейного лікаря) або лікаря-кардіолога. Після того, як хворий отримає рецепт, він може з ним звернутися у аптеку і отримати необхідні ліки за зниженими цінами. Рецепт є дійсним протягом одного місяця з моменту видачі та зберігається в аптечному закладі.

Як це працює на практиці:

Гіприл-А плюс коштує в аптеці без рецепта 91,80 коштує, пацієнт за рецептом сплачує лише 0 грн.

Еналаприл «Фармак», 10 мг №20 пацієнт отримає за 1 коп., відшкодування державою становить 4 грн.18 коп.

Гіприл-А коштує в аптеці без рецепта 21,90 грн., пацієнт за рецептом сплачує лише 1 коп.

Небівалол «Сандос» коштує в аптеці без рецепта 71 грн., пацієнт за рецептом сплачує лише 1 коп.

Бісопролол 5 мг («Борщагівка») №30  коштує в аптеці без рецепта 18,9 грн., пацієнт за рецептом сплачує лише 1 коп.

Небілонг 5 мг №30  коштує в аптеці без рецепта  64 грн. без рецепта, пацієнт за рецептом сплачує лише 1,80 грн.

Екватор 20/10 (лізінопри+Амлодипін) коштує в аптеці без рецепта 191 грн. за 30 таблеток, пацієнт за рецептом сплачує лише 19 грн.10 коп.

Екватор 25 мг коштує в аптеці без рецепта 138 грн., пацієнт за рецептом сплачує лише 13,8 грн.

Лізіноприл 20 мг №30  коштує в аптеці без рецепта 38 грн., пацієнт за рецептом сплачує лише 4,6 грн.

Лізиноприл 10 мг №30 коштує в аптеці без рецепта 24 грн., пацієнт за рецептом сплачує лише 3,30 грн.

Перелік лікарських засобів, які можна отримати за цією програмою, а також перелік аптечних закладів району, що задіяні в цьому пілотному проекті можна отримати у свого лікаря.  Для інформування населення Оболонського району щодо порядку забезпечення лікарськими засобами осіб, хворих на гіпертонічну хворобу працює Гаряча лінія Управління охорони здоров'я Оболонської районної в м. Києві державної адміністрації.

Телефон гарячої лінії:  (044) 419-77-32, (10:00-13:00, 14:00-17:00)

Отже, сьогодні держава дає можливість кожному громадянину, який потребує лікування гіпертонічної хвороби, придбати якісні ліки з частковим відшкодуванням їх вартості. Надзвичайно важливо, щоб кожен громадянин нашої держави мав бажання і був зацікавлений в тому, щоб контролювати свій артеріальний тиск, вести здоровий образ життя, не зловживати алкоголем, не палити, дотримуватися рекомендацій по раціональному харчуванню.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux