Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Держсанепідслужбою міста проведено соціально-гігієнічний та протиепідемічний моніторинг водойм Оболонського району

Опубліковано 14 травня 2015 року о 15:58

13 травня на апаратній нараді в Оболонській районній в м.Києві держадміністрації начальник Оболонського відділу Оболонського міжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби в місті Києві Дмитро Дерев’янко поінформував присутніх про санітарно-епідеміологічну ситуацію в рекреаційних зонах Оболонського району м.Києва.

Оболонський район належить до найбільш заводнених районів міста Києва і налічує 18 водойм, 12 з яких - зони рекреації, а 2 – пляжі з повною інфраструктурою. Крім того, в районі існують 6 водойм технічного призначення.

На виконання доручення Київської міської державної адміністрації Держсанепідслужбою міста проведено в присутності представників комунального підприємства „Плесо” соціально-гігієнічний та протиепідемічний моніторинг водойм району та встановлено, що пляжні господарства не повністю підготовлені до відкриття, а саме :

На озері «Вербне» не в повному об’ємі очищено уріз води та прибережну зону від сторонніх предметів та сміття;

- не завершена вирубка чагарників на пляжній зоні озера;

- не відремонтовані сходи з боку господарчого двору, покриття знаходиться в травмонебезпечному стані;

-  не проведене очищення і пересіювання піску, а також не здійснено завіз свіжого;

- відсутні біотуалети;

- не проведено очистку акваторії дна від травмонебезпечних предметів, скла;

- не пофарбований пляжний інвентар (кабінки для переодягання, сонцезахисні грибки, лавки);

- не проведені промивка та дезінфекція (хлорування) водопровідної мережі в питних фонтанчиках;

- не укомплектований штат працівником-боніфікатором, в зв’язку з чим не проводиться комплекс протималярійних та протикліщових заходів, та медичним працівником, в зв’язку з чим медпункт не працює.

Станом на кінець квітня проводиться очищення прибережної зони озера, встановлено 6 сміттєзбиральних контейнерів, укладена угода з КП «Профдезінфекція» від 26.03.2015р. №196 на проведення дератизаційних заходів, при цьому вже проведено 2 етапи з трьома винищувальними турами, оброблена площа складає 13,228 га.

На пляжі "Пуща-Водиця" (7-а лінія Пуща-Водиця) територія прибережної зони та уріз води очищені, проведено наступні заходи:

- для збору побутового сміття встановлено 6 сміттєзбиральних контейнерів ємкістю 1,1 м3, побутове сміття вивезене;

- пофарбований  пляжний інвентар;

-  медпункт функціонує, необхідними медикаментами укомплектований;

- проведено очистку акваторії дна від травмонебезпечних предметів, скла;

- укладена угода з КП «Профдезінфекція» від 26.03.2015р. №196 на проведення дератизаційних заходів, проведено 2 етапи з трьома винищувальними турами, оброблена площа складає 669,001 га.

Проте:

- не відновлено водопостачання водопровідної мережі питних фонтанчиків, а також їх промивка та дезінфекція;

- не проведене очищення і пересіювання піску, а також завозу свіжого;

- не проведений ремонт покрівлі в 2-х вигрібних  туалетах, відмічені сліди протікання та не завершене плиткове облицювання стін в 1-му туалеті.

- відсутнє приміщення для зберігання плавзасобів, бо зруйнований аварійний павільйон для їх зберігання, на момент обстеження проводиться його ліквідація і очищення майданчика;

- не завершено спорудження підпірної стіни, що привело розмивання прибережної зони;

- не пофарбований  пляжний інвентар (лавки, кабінки для перевдягання);

- не укомплектований штат працівником-боніфікатором,  в зв’язку з чим не проводиться комплекс протималярійних та протикліщових заходів.

Стосовно зон рекреації необхідно відмітити, що взагалі не розроблено програму реконструкції й розвитку міських пляжів, не створено пляжну інфраструктуру на затоках : "Наталка", "Собаче Гирло", озерах "Редькіно", "Центральне". Також не виконуються міські програми з водопостачання й каналізування територій загальноміських пляжів і перспективних зон відпочинку біля водойм. Кількість відпочиваючих в цих зонах перевищує навантаження на офіційні пляжі, проте на них відсутня необхідна інфраструктура – немає туалетів, питної води, недостатньо кабін для перевдягання та урн для сміття.

При проведенні передсезонного обстеження прибережних рекреаційних зон виявлено, що всі зони відпочинку потребують прибирання від побутового сміття, яке вивозиться нерегулярно, на їх території недостатньо або взагалі відсутні контейнер для його збору, ті, що є встановлені без асфальтової чи бетонної подушки прямо на зелену зону – що призводить до накопичення сміття на зелених зонах та їх забруднення. Також необхідно проведення дератизаційних заходів, щоб знизити чисельність гризунів – резервуарів таких небезпечних інфекцій, як лептоспіроз, туляремія, бореліоз. Для забезпечення санепідблагополуччя в районі необхідно щорічно проводити систематичні механічні протималярійні, протикліщові заходи, а при ускладненні епідситуації щодо малярії та інших небезпечних захворювань необхідно додатково забезпечувати винищувальні акарицидні і ларвіцидні заходи

Слід відмітити існування великих звалищ сміття на зелених зонах водоймищ, вздовж недобудованих відрізків окружної дороги (затока «Верблюд», озеро «Редькіно»), які негативним чином впливають на загальний санітарний стан району і викликають постійні скарги від його мешканців. В результаті накопичення великої кількості сміття здійснюється постійний наступ на зелену зону водоймищ з вкрай негативними наслідками для її екології.

До погіршення якості води в затоці "Наталка" призводить скидання, без будь-якої очистки забруднених дощових стічних вод з 3-А, 14-го мікрорайонів Оболоні. Будівництво очисних споруд було розпочато ще в 1992 р. і призупинено в 1995 р. через відсутність коштів ( на той час відсоток готовності складав 75%). Це призводить до забруднення Дніпра в цілому, що неодноразово підтверджувалось лабораторними дослідженнями. Крім того, на територіях місць масового відпочинку населення, пляжах відсутня зливова каналізація, внаслідок чого під час опадів забруднення надходять в водоймища, прибережний пісок тощо.

Одночасно слід відмітити, що штат сезонних робітників-боніфікаторів і прибиральників (які додатково приймаються на роботу під час  оздоровчого сезону) КП „Плесо” не укомплектований, з 2012 року їх кількість скоротилась на внутрішніх водоймах вдвічі, тобто не виконується комплекс протималярійних, механічних протикліщових і загальних санітарно-оздоровчих заходів на прибережних зонах і по урізу води  заток : «Наталка», «Собаче Гирло», «Верблюд», оз. «Вербне», «Центральне». Це призводить до неконтрольованого виплоду гнусу, комарів – переносників дирофіляріозу і малярії (уріз води  на водоймах не очищується від зануреної у воду рослинності і водоростей) та іксодових кліщів - переносників кліщового бореліозу.

На прибережній зоні площею 16 га та анафілогенною площею виплоду комарів – 0,5га протикліщові заходи проведені на 8 га, що складає 50% від необхідної кількості лише з боку вул. Приозерної, а вздовж просп.. Московського взагалі не проводились. А саме внаслідок проведення механічних протикліщових заходів в 2014 році зменшилась кількість нападів кліщів, а відтак і кількість захворювань на хворобу Лайма, що були пов’язані з окремими об’єктами Пущі-Водиці (паркова зона, що оточує дитячий санаторій „Ялинка ” оброблено 5,2 га; дитячих оздоровчих таборів: „Лісовий” – 1,96 га, „Лідер” – 2,76 га, „Пуща - Водиця” -2,7 га; Український центр радіаційного захисту населення – 9,6 га ) та акарицидних заходів в зеленій  прибережній зоні ставка "Двірець" -1,35 га. Проте в 2015 році такі роботи на вказаних об'єктах не проведені. Не проведені також і планові дератизаційні заходи на зелених зонах цих об'єктів, що сприяє збільшенню чисельності іксодових кліщів.

Багаторічний моніторинг підтверджує, що регулярні механічні протикліщові заходи з використанням акарицидних обробок дають змогу знизити, або повністю ліквідувати заселеність іксодовими кліщами так, як це мало місце на зелених зонах  санаторію та дитячих оздоровчих таборів Пуща-Водиці і парку «Пуща-Водиці» , що на 5 лінії.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) - це розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус інфікованих кліщів. До ранніх проявів хвороби відносяться гарячка, головний біль, слабкість та характерна висипка у вигляді мігруючої еритеми. Якщо хворобу не лікувати, то до патологічного процесу можуть бути задіяні суглоби, серце, а також нервова система. Ця хвороба може призвести до інвалідності.

Значення хвороби в останні десятиліття в світі постійно зростає у зв’язку з розширенням ареалу розповсюдження та зростанням чисельності кліщів у результаті екологічних змін, у т. ч. негативного впливу людської діяльності.

Дератизаційні заходи на прибережних зонах водойм району в 2015 році проведені вкрай недостатньо. Проведено три тури винищувальних заходів лише на прибережних зонах озер Вербне та Гаращиха (7 лінія Пуща-Водиці). Залишилися неохопленими прибережні зони 17 водойм, з яких 8 є зоною рекреації. Враховуючи те, що гризуни є основною кормовою базою для іксодових кліщів, то чисельність кліщів – перенощиків небезпечних інфекційних хвороб зростає. Так, за результатами ентомологічного моніторингу, а також по кількості звернень мешканців району з приводу покусів кліщами в медичні заклади району найбільша щільність іксодових кліщів реєструється в прибережній зоні озера Редькіне і прибудинкової території житлового масиву "Міністерський", прибережній зоні ставка "Гаращиха", парку "Оболонь" та прибережній зоні  затоки "Наталка", парку "Пуща-Водиця", прибережній зоні озера "Вербне".       

В 2014р. на території зелених зон м. Києва серед відловлених з моніторинговою метою гризунів 45,5 % були носіями лептоспір.

Згідно планів-завдань направлених до  організацій балансоутримувачів внутрішніх водойм Оболонського району для забезпечення мінімального проведення комплексу механічних протималярійних і протикліщових заходів необхідно виділити 16 робітників-боніфікаторів. Проведення комплексів протималярійних заходів на внутрішніх водоймах міста і району дозволяє контролювати чисельність  малярійних комарів, потенційних переносників  малярії, уникати обробок із застосуванням хімічних препаратів, таким чином своєчасно впливати на стан захворюваності серед мешканців району і міста.

Всі вищенаведені недоліки виявлені на внутрішніх водоймищах Оболонського району, що користуються великою популярністю для відпочинку і купання можуть призвести до виникнення  гострих кишкових інфекцій, холери, лептоспірозу, бореліозу та ін.

Згідно планів-завдань направлених до  організацій балансоутримувачів внутрішніх водойм Оболонського району для забезпечення мінімального проведення комплексу механічних протималярійних і протикліщових заходів необхідно виділити 16 робітників-боніфікаторів. Проведення комплексів протималярійних заходів на внутрішніх водоймах міста і району дозволяє контролювати чисельність  малярійних комарів, потенційних переносників  малярії, уникати обробок із застосуванням хімічних препаратів, таким чином своєчасно впливати на стан захворюваності серед мешканців району і міста.

Для покращення санітарного стану пляжів та зон відпочинку біля води КП «Плесо» заплановано проведення ряду заходів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux