Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Алгоритм надання першої медичної допомоги, - рекомендації МОЗ

Опубліковано 22 липня 2021 року о 11:00

- Якщо ви помітили на вулиці людину, яка здається на перший погляд непритомною, – не проходьте повз. Переконайтесь, чи дійсно потрібна їй допомога. У спекотні дні часто виникають проблеми зі здоров’ям чи раптові втрати свідомості. Сьогодні ми розповімо, що потрібно знати про першу медичну допомогу.

- Перед тим, як підходити до постраждалого, переконайтесь, що це безпечно для вас. Перевірте, чи поруч немає агресивних знайомих цієї людини, собак машин та гострих предметів. Підійдіть ближче до людини та голосно запитайте: “Вам потрібна допомога?” або “З вами все гаразд?” Підходьте з боку голови, потрясіть за плечі постраждалого та ще раз запитайте, чи все з ним добре і чи потрібна допомога.

- Якщо постраждалий відповідає і бажає зберегти усамітнення – не заважайте йому. Якщо не реагує на звернення та дотики – цілеспрямовано покличте когось з перехожих на допомогу.

- Перевірте дихання, поклавши руку на груди та спостерігайте за підйомом грудної клітини протягом 10 секунд. Протягом цього часу ви маєте побачити та відчути щонайменше 2 підйоми грудної клітини (вдихи). Не нахиляйтесь обличчям до потерпілого близько, оскільки існує ризик передачі вірусної інфекції.
Якщо людина дихає самостійно (2 або більше вдихів протягом 10 секунд), переверніть її на бік та дочекайтесь медиків, контролюючи дихання постраждалого кожні 2 хв. Викличте “швидку” (номер 103) або службу екстреної допомоги (номер 112) чи делегуйте це завдання комусь іншому. Чітко опишіть стан потерпілого, приблизний вік, вкажіть адресу, яку допомогу надаєте та дочекайтеся приїзду медиків.

- Якщо людина не дихає – негайно починайте серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Для проведення закритого масажу серця: оголіть грудну клітину постраждалого, зафіксуйте руки у замок, розмістіть їх по центру грудної клітини та розігніть руки в ліктьових суглобах. Робіть 30 натискань основою нижньої долоні в центр грудної клітини із частотою 100-120 натисків на хвилину (приблизно 2 натиски за 1 сек) на глибину 5-6 см. Обов’язково слідкуйте за тим, щоб грудна клітина розправлялась повністю після кожного вашого натискання, але при цьому не відривайте руки від грудей постраждалого. Якщо це не близька вам особа та існує ризик передачі вірусної інфекції ви можете не проводити штучне дихання, а виконувати лише безперервні натискання. Якщо ви знаєте особу і маєте плівку-клапан, після 30 натискань зробіть 2 глибокі вдихи, закривши постраждалому ніс та закинувши у співвідношенні 30/2.
Через кожні 2 хв рекомендуємо мінятись з тими, хто є поруч.

- Перед початком СРЛ делегуйте комусь пошук зовнішнього автоматичного дефібрилятора. Якщо поруч нікого немає і ви знаєте, де є дефібрилятор – залиште потерпілого та принесіть апарат. Дотримуйтесь голосових інструкцій дефібрилятора.

- Коли зупинити СЛР?
- Постраждалий прийшов до тями.
- Вам загрожує небезпека або усі рятувальники втомились та не здатні продовжувати СЛР.
- На місце прибули медики.

Міністерство охорони здоров'я


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux