КМДА Київська міська державна адміністрація


30 березня 2016

Подання податкової звітності у разі відсутності об’єкта оподаткування

Чи необхідно суб’єкту господарювання, зареєстрованому платником Рентної плати, у разі відсутності у звітному періоді об’єкта оподаткування такою платою подавати до контролюючого органу податкову звітність з Рентної плати або заяву про відсутність об’єкта оподаткування?

Підстави виключення водокористувачів із платників Рентної плати визначено п. 255.2 ст. 255 Податкового кодексу, а підстави виключення використаних обсягів води із об’єкта оподаткування Рентною платою — пп. 255.4.1 п. 255.4 цієї статті.

Спеціальне водокористування здійснюється на підставі відповідного дозволу із зазначеними лімітами використання води (для первинних водокористувачів), а для вторинних водокористувачів — на підставі договору на поставку води між первинним та вторинним водокористувачами (ст. 49 Водного кодексу України та лист Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 5515/16/10-11-МП від 15.03.2011р.).

За таких умов наявність у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування або договору на постачання води визначає обов’язок такого суб’єкта стати на податковий облік та подавати до територіального органу ДФС податкову звітність з Рентної плати.

Таким чином, якщо у водокористувача, зареєстрованого платником Рентної плати, у деяких звітних (податкових) періодах або протягом звітного (податкового) року відсутній об’єкт оподаткування з причини використання обсягів води виключно для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, то наявність у такого суб’єкта господарювання дозволу на спеціальне водокористування або договору на постачання води визначає обов’язок такого суб’єкта подавати до територіального органу ДФС (за основним або неосновним місцем обліку) податкову звітність з Рентної плати наростаючим підсумком з початку року.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.