Головна  →  Новини  →  12 листопада 2015

Семінар бібліотекарів навчальних закладів Оболонського району в бібліотеці ім. Самеда Вургуна

5 листопада відбувся семінар бібліотекарів навчальних закладів Оболонського району «Український обрядовий рік. Перші свята українського обрядового року до XVII століття» підготовлений спільно працівниками бібліотеки школи №210 та бібліотеки ім. Самеда Вургуна.
Це перший захід із задуманого спільного циклу народознавчих уроків, майстер-класів, та лекцій.
Учасники семінару мали можливість познайомитись з багатим досвідом роботи бібліотеки школи №210. Шкільним бібліотекарем Наталією Гаврилюк було представлено ряд тематичних презентацій, методичних розробок бібліотечних уроків, підготовлено буклет семінару. 
З фондів бібліотеки учасникам було представлено книжкову виставку «Наших оберегів кольори», яка викликала велику зацікавленість.
Старший науковий співробітник Національного центру народної культури Музею Івана Гончара Галина Олійник розповіла гостям про свята та звичаї українського народу, роль жінок в обрядовому році та провела майстер-клас з виготовлення різноманітних фігур з тіста, які мають символічне значення при випіканні обрядового хлібу - весільного короваю. 
Семінар проходив в формі діалогу і не закінчився в читальній залі, а перемістився до конференц-зали, де за філіжанкою кави гості мали можливість поспілкуватися, почути від Галини Олійник багато цікавих фактів, та побудувати спільні плани на майбутнє.

Відомо, що Україна, як молода держава прагне сформувати громадянське суспільство, єдність якого визначатиметься не лише законами демократії і прав людини, але й ідеями патріотизму. Усвідомлення відданості і любові до своєї країни, свого народу формується в процесі зростання дитини. Важливу роль в цьому зростанні відіграють сім’я, школа, бібліотека. Особливу увагу необхідно звернути на народні традиції, які посідають чільне місце в системі культурних цінностей України.
Поступове ознайомлення користувачів бібліотек з найбільш яскравими компонентами народних традицій, матиме вплив на духовний розвиток дітей, прищепить їм любов до своєї Батьківщини.
Для реалізації цього проекту бібліотекою школи № 210 та бібліотекою ім. Самеда Вургуна започатковується цикл заходів присвячених низці виразних українських символів та образів, як: рідна хата; хліб-коровай; рушник; вінок; вишиванка; хустка; намисто; обряди та свята.
Кожне із зазначених символів репрезентуватиметься з погляду своєї значимості в різних сферах української культури, включаючи народні звичаї та обряди, фольклор літературу, мистецтво, і так чи інакше закарбовуватиметься в пам’яті молоді, транслюватиметься наступним поколінням.
Здійснення задуманого проекту сприятиме справі національно-патріотичного виховання молоді, формування в них уявлень про духовно-культурний світ своєї Батьківщини, якою є Україна. 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку