КМДА Київська міська державна адміністрація


27 квітня 2015

Студенти Національної академії державного управління при Президентові України завітали до ОСН "Мінський проспект, 12"

Слухачі першого курсу спеціальності «Місцеве самоврядування» денної форми навчання Інституту державної служби і місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України провели виїзне заняття в рамках теми: «Утворення та організація діяльності ОСНів. Організація взаємодії  ОСНів і місцевої ради».

Разом з к.н.державного управління, доцентом кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом НАДУ при Президентові України В.С.Колтун, майбутні управлінці відвідали один із 126 органів самоорганізації населення в місті Києві для кращого розуміння особливостей роботи органу самоорганізації населення на прикладі будинкового комітету «Мінський проспект, 12», що в Оболонському районі.

Керівник ОСН БК «Мінський проспект, 12» Ю.В.Шевеленко поділилася майже десятирічним досвідом організації роботи комітету, розкрила секрети, як об’єднати територіальну громаду не лише спільними проблемами, а й інтересами. Власним прикладом Юлія Василівна доводить, що змінити життя на краще – можливо, варто тільки озирнутися навколо, не бути байдужим, піклуватися про інших понад власні інтереси.

На зустрічі студентами піднімалось багато питань та тем, а саме: «Що таке ОСН?», «Відмінності між ОСН та ОСББ», «Принципи ОСН», «Для чого потрібно створювати ОСН?» та інші.

Як відомо, мешканці будинків мають право контролювати якість робіт, які здійснюються ЖЕКами. Один варіант такого контролю – це створення ОСН. Цей орган поєднує у собі риси громадської організації та органу публічної влади. Дозвіл на створення та делегування повноважень ОСН надає міська рада населеного пункту. Завдяки цьому ОСН може брати участь у вирішенні питань місцевого значення. Керівник Юлія Шевеленко поділилась практичним досвідом щодо державної реєстрації органів самоорганізації населення. Вона розповіла, що Оболонська РДА зараз має чіткий алгоритм легалізації ОСН у районі. Зокрема, державні реєстратори надають роз’яснення щодо правильного заповнення усіх необхідних документів. Все набагато простіше, ніж це було 10 років тому.

На зустрічі зазначалось, що спектр діяльності та завдань ОСН дуже широкий; всі вони визначені в Законі України «Про органи самоорганізації населення». Тобто діяльність ОСН стосується всіх сторін життя мешканців.

ОСН БК «Мінський проспект, 12» постійно намагається покращувати життя мешканців свого будинку не тільки в ремонтно-комунальній сфері. Ведеться співпраця з представниками влади, державними установами, міліцією, соціальними центрами, музичними школами, клубами, тощо.

Громада вже провела 13 творчих зустрічей «Від серця до серця», на яких звучали вірші та музичні твори. Були консультативні зустрічі з лікарями. В заходах із задоволенням брали участь не тільки мешканці будинку 12 на Мінському проспекті, але й для гості з інших будинків. На всі офіційні свята ОСН БК «Мінський проспект, 12» намагається мешканців свого будинку забезпечити подарунками, особливо людей одиноких, похилого віку, малозабезпечених.

ОСН БК «Мінський проспект, 12» пропагує здоровий образ життя, зокрема в будинку все більше набуває популярності гра у великий теніс, проводяться аматорські турніри.

Про все це та багато іншого керівник органу самоорганізації населення «Будинковий комітет «Мінський проспект, 12», Шевеленко Юлія Василівна із задоволенням поділилася на зустрічі зі студентами. Вона побажала їм: «Робіть добрі справи і вірте, що у вас все вийде!»

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.