Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Про надання соціальних послуг сім'ям та особам, які опинились в складних життєвих обставинах, повідомила на засіданні Колегії РДА Олена Дмитрієва

Опубліковано 28 січня 2015 року о 10:50

Директор Оболонського районного в м.Києві Центру соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді Олена Дмитрієва проінформувала присутніх на засіданні Колегії Оболонської РДА, яка відбулась сьогодні під головуванням очільника району Олександра Цибульщака, про надання Центром соціальних послуг сім'ям та особам, які опинились в складних життєвих обставинах, за 2014 рік.

Оболонський районний в місті Києві центр соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді – спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім‘ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах  та потребують сторонньої допомоги.

Центр відповідно до покладених на нього завдань – здійснює виявлення, проводить відповідну роботу та веде облік наступних категорій клієнтів:

  • сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • осіб з числа випускників інтернатних закладів;
  • дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;
  • прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів, піклувальників;
  • осіб з інвалідністю;
  • осіб, які звільнились з місць позбавлення волі;
  • осіб, які зазнали жорстокості та насильства, постраждали від торгівлі людьми, залучалися до найгірших форм дитячої праці.

Також згідно з листами-дорученнями Міністерства соціальної політики України працівники центру надають соціальні послуги сім‘ям, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції та сім‘ям, де батько є учасником АТО.

З 2012 року до структури центру були введені посади фахівців із соціальної роботи,  що дало можливість в кожному мікрорайоні організувати виявлення сімей, підлітків та дітей, які потребують сторонньої допомоги на ранніх етапах сімейної чи особистісної кризи.

За 2 роки ці спеціалісти стали дієвою ланкою у місцевій територіальній громаді, яка максимально наближена до найуразливіших верств населення. За своєю суттю – це «соціальний лікар», який міг вислухати, надати першу соціальну підтримку родині у кризі, зокрема, міг фахово діагностувати проблему  сім’ї,  зорієнтувати щодо місць, де могли допомогти,  допомогав залучити всі можливі ресурси родини - родичів, сусідів, а також ресурси місцевої громади – дільничного міліціонера, сімейного лікаря, вчителя,  інспектора системи соціального захисту, працівника центру зайнятості, благодійників та спонсорів для вирішення конкретних питань конкретної родини. А головне - спонукав родину самостійно долати труднощі, поступово змінюючи свою поведінку та спосіб життя.

В травні місяці 2014 року відбулось вивільнення майже всіх фахівців із соціальної роботи. І на даний час в центрі працює 12 штатних спеціалістів та лише 4 фахівця. Це призвело до погіршення кількісних та якісних показників роботи щодо повного охоплення соціальними послугами вразливих категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та своєчасного надання їм підтримки.  Так, у ІІ півріччі 2013 було надано 37829 послуг 15580 клієнтам,  у 2014 - 8424 послуг 4170 клієнтам).

Важливим напрямом є робота з сім‘ями, які опинились у складних життєвих обставинах. Працівниками центру сформований банк даних таких  сімей, на кінець року він налічує 528 сімей. За цей рік 70 сімей та 4 особи було взято під соціальний супровід. Було здійснено 547 заходів соціального інспектування та 1561 захід соціального відвідування сімей.

Працівники центру тісно співпрацюють зі службою у справах дітей. Разом ходять в сім’ї, коли потрібне термінове втручання в сім’ю - запрошують ще кримінальну міліцію у справах дітей та представників медицини (за потребою).

Серед клієнтів центру -  випускники інтернатних закладів.

З метою захисту законних інтересів та прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальної підтримки у складних життєвих ситуаціях, адаптації в новому соціальному середовищі після виходу з інтернатного закладу та надання соціальних послуг випускникам інтернатів при Оболонському центрі створений банк даних учнів старших  класів та  випускників державних інтернатних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на 20.12.2014 року банк налічує 16 осіб  зазначеної категорії.  Протягом року з 12 особами  робота велася  у форматі клієнта, а з 4 – у форматі соціального супроводу.

Спеціалісти центру представляли інтереси в суді одного з випускників щодо законного вселення його в квартиру та усунення перешкод користування майном. Дівчині допомогли придбати всі необхідні будівельні матеріали, вставили броньовані вхідні двері, вирішили питання щодо підключення холодної та гарячої води в квартиру (яка була відключена під час перебування її в інтернаті).

Також протягом звітного періоду щомісячно на базі навчальних закладів та в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовувалися зустрічі випускників інтернатних закладів, які на даний час є учнями професійно-технічних училищ м. Києва. Проводились соціально-педагогічні бесіди щодо

-         налагодження взаємостосунків у колективі;

-         сумлінного та відповідального відношення до навчання;

-         налагодження соціальних зв’язків з біологічними родинами;

-         формування життєвих цінностей підлітків та  планування майбутнього після закінчення професійно-технічних закладів м. Києва.

В 2014 році були проведені тренінгові програми «Я та професія»,  «Як стати успішним», також в травні був завершений цикл тренінгів на базі загальноосвітньої школи-інтернату №21 для 12 осіб зазначеної категорії, та на базі професійно-технічного навчального закладу  № 12 - для 15 осіб. В листопаді на базі школи-інтернату №21 розпочато тренінгову програму по підвищенню соціальної компетентності молодих людей, яка розрахована на 10 занять.

На обліку Оболонського  Центру  перебуває 4 прийомні сім ї,  в яких виховується 6 дітей та один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 9 дітей – вихованців.

В 2014 році було створено нову прийомну сім’ю, з якою постійно працює спеціаліст Центру.

Одна дитина-сирота вийшла з дитячого будинку сімейного типу по досягненню повноліття, та в зв’язку з тим, що вийшла заміж.

За 2014 рік  спеціалістами Центру надано 648 соціально-педагогічних, психологічних та інформаційних послуг для прийомних сімей та ДБСТ.

Основними  напрямами роботи фахівців центру  з цією категорією сімей були:

  • допомога в адаптації дитини до нової сім’ї та створення психологічного мікроклімату;
  • допомога в запобіганні виникненню непорозумінь та конфліктів між членами сім’ї,  у т. ч. рідними дітьми;
  • консультування з питань психологічного здоров’я та поліпшення взаємин з навколишнім соціальним  середовищем, формуванні життєвих навичок дитини;
  • розвиток різнобічних інтересів і потреб прийомних дітей та вихованців дитячих будинків сімейного типу;
  • організація навчання батьків ефективним методам виховання без покарання,  мобілізації власних ресурсів сім’ї для вирішення проблем надалі та ін.

Спеціаліст, який відповідає за даний напрямок роботи, знаходиться у тісному контакті на постійному зв’язку з прийомними батьками, батьками- вихователями та дітьми: відвідує сім‘ї, надає соціально – педагогічні, психологічні, інформаційні послуги, протягом року організовує для дітей соціально- культурні заходи.

Протягом 2014 року до Центру надійшло 228 повідомлень про постановку на облік від кримінально-виконавчої інспекції Оболонського району про молодь та неповнолітніх, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.  Всім  особам були запропоновані послуги центру у телефонному режимі, або надіслані листи-запрошення до центру. Також надійшло 17 повідомлень із відділу кримінальної міліції у справах дітей Оболонського РУГУ МВС України в м. Києві. 58 повідомлень надійшло з виправних колоній. Було здійснено інспектування та спроби інспектування по всім адресам. Всього – 54 картки отримувачів послуг. З особами, які перебувають в конфлікті з законом,  їхніми рідним та друзями протягом звітного періоду проводились індивідуальні та групові консультації та бесіди з приводу працевлаштування, навчання, влаштування до підліткових клубів за місцем проживання, налагодження взаємостосунків у сім’ї, виховання дітей та ін.

Для неповнолітніх, які перебувають на обліку, на базі центру організований туристичний гурток, на якому вони вчаться ставити палатки, розкладати вогнище та готувати їжу,  надавати першу медичну допомогу – одним словом виживати у екстремальних умовах. Одночасно діти навчаються цікаво та корисно проводити свій вільний час. Перші заняття, які були проведені восени, дуже сподобалися нашим клієнтам, тому ця робота буде продовжуватися і надалі.  

Всього за 2014  рік  спеціалісти працювали з 256  особами, які перебувають у конфлікті з законом та їхніми родичами. Здійснено 62 соціальні інспектування та 168 соціальних відвідувань сімей, складені акти обстеження, надані запрошення до Центру, інформаційні матеріали.

Новим та особливим  в роботі спеціалістів центру (соціальних педагогів, психологів, юриста) стало надання соціальних послуг такій категорії населення нашої країни, як особи та сім'ї вимушених переселенців з АР Крим та східних регіонів України.

Починаючи з березня 2014 року до центру соціальних служб  від сімей і осіб вищезазначеної категорії  надійшло 816 звернень від клієнтів, яким було надано 1842  послуги.

Основні питання, з якими звертаються особи вищезазначеної категорії - це питання міграції, питання влаштування на роботу, влаштування дітей до навчальних закладів (садочків та шкіл); питання виховання дітей, у яких страхи; переоформлення виплат при народженні дитини; отримання медичної допомоги; переведення пенсій; організація дозвілля та відпочинкових заходів, труднощі адаптації на новому місці проживання; питання тимчасової реєстрації; пошук житла; зміна прізвища; відновлення документів, що залишилися в зоні АТО; забезпечення теплими речами; питання призову до добровольчих загонів тощо.

Спеціалісти Центру відповідно до запиту громадян направляють їх  до структурних підрозділів Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації; надають психологічні, юридичні та соціально-педагогічні послуги; організовують та проводять для дітей соціально-культурні заходи (з нагоди Дня захисту дітей, похід в Аквапарк , екскурсію на фабрику «Рошен», стадіон «Динамо», оглядову по м. Києву, дельфінарій «NEMO», цирк Кобзов,  новорічні та різдвяні заходи, тощо).

Також новим та особливим  в роботі спеціалістів центру надання соціальних послуг сім’ям , члени яких служать в зоні АТО, а також пораненим бійцям. При надходженні інформації сім'ї вищезазначеної категорії інспектуються, вивчаються їх потреби, надаються соціальні послуги переважно інформаційного характеру, діти запрошуються на соціально – культурні заходи(новорічні вистави районного та міського рівня, новорічні подарунки).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 2014 року №623 з січня 2015 року на спеціалістів центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді покладається ще одна функція - контролювати доцільність використання виплат при народженні дитини та виплат одиноким матерям. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux