КМДА Київська міська державна адміністрація


14 січня 2015

Естафета поколінь у Новорічну ніч

Свого часу, більше як 25 років назад, в селищі ДВС була хороша традиція: усі радісні події зустрічати разом, особливо - Новорічну ніч, коли о 24 годині, після дзвону келихів шампанського у родинному колі, виходили до Новорічної  ялинки і всією спільнотою зустрічали Новий рік. Але з часом ця традиція пішла у забуття. Люди стали  уособлюватися, замикатися в собі і поступово «обростати мохом».

Тому сьогодні перед органом самоорганізації населення «Комітет мікрорайону «Селище Водогін, хутори Микільський та Редьки» стоїть багато  завдань, одне з яких - посилення роботи  щодо  об’єднання людей в одну єдину громаду, і не тільки, коли з’являється якась загроза, а в повсякденному житті. Кожен повинен відчути, що він не один, що є велика родина, яка його захистить і прийде на допомогу у скрутний для нього  час.

«Від добрих традицій минулого до перспективи майбутнього» - під таким гаслом ми прокладаємо місток між тим добрим, що було, і тим майбутнім, до якого  прагнемо. Тому вирішили розпочати  з традиції Новорічного свята. Понад 40 років минуло з того часу, як тодішні юнаки висадили у центрі Водогону ялинки. За цей час юнаки стали сивочолими мудрими чоловіками, а ялинки вже подолали висоту двохповерхового будинку. Багато людей згадують ті добрі часи, і одним із них є сьогоднішній заступник керівника комітету мікрорайону Махонін Анатолій Олексійович

На засіданні комітету мікрорайону прийняли рішення відродити цю добру традицію  новорічних та різдвяних свят. Іграшки на ялинку вирішили робити самі. Цю нелегку роботу взяла на себе секретар комітету мікрорайону  Наталія Кіщук. Більш як 200 іграшок вони разом зі своєю юною помічницею Лілією Безмалою зробили власноруч. Саме  в цій роботі і зародилася естафета поколінь: Наталія належить до старшого покоління, Лілія – до молодшого. Лілією був створений сценарій Новорічних свят, де головні  дійові особи та виконавці були  Дід Мороз та Снігуронька, в ролі яких чудово дебютували Олейніков Валерій та Сікорська Аліна. Усі, хто брав активну участь у проведенні свята, є мешканці Водогону. Дід Мороз та Снігуронька  вітали дітей на дому та біля ялинки. 

До проведення Новорічних свят підключилось і середнє покоління в особі Григоришинаої Світлани Олександрівни. За її організаторської та активної  участі театром «Теремок», засновником якого вона є, було проведено цикл Новорічних заходів для дітей.  Яскраві костюми Діда Мороза та Снігуроньки для Новорічного свята Водогону теж надала Світлана Олександрівна.

Як в добрі старі часи до ялинки вийшов з баяном та святковою програмою Присмицький Леонід Олександрович. Діти співали новорічні та різдвяні колядки, які він розучив з ними заздалегідь. Лунала жива музика, пісні, танці та хороводи.

Не лишилася осторонь підготовки до новорічних свят і голова соціального центру «Перспектива Мінський», ветеран «битви за Водогін», наша берегиня Ольга Веремеєнко. Вона допомогла в придбанні прикрас до ялинки,  подарунків для дітей  та призів на конкурси, ігри та вікторини. Особисто привітала усіх присутніх з Новим роком                 

Велике задоволення отримали всі під час проведення ігор, атракціонів, конкурсів, вікторин з врученням призів та подарунків. Їх дуже цікаво і змістовно , як і всю програму провела ведуча Новорічного свята Лілія Безмала.

Смакували присутнім  у Новорічну ніч: глінтвейн з солодощами, запашні шашлики прямо з мангалу та оксамитовий смак шампанського. Цю святкову гостину забезпечили Наталія Кіщук, Світлана Садикова та Фурман Володимир.

Особливо зворушливим було вітання комітету мікрорайону бійців АТО з  Водогону, які відстоюють нашу свободу, волю і незалежність в боях із загарбниками на сході України. За їхньої відсутності, але в їхню честь, пролунала пісня-наказ «ВЕРНУТИСЬ ДОДОМУ ЖИВИМИ».

Громада дуже вдячна  Миколі Синякову та Григорію Нагайко за освітлення ялинки, а також нашим активістам, які взяли на себе технічне  забезпечення та підтримку громадського порядку в Новорічну ніч: Марінічу Сергію, Главацькому Ярославу, Махоніну Анатолію, Ніколаєнку Віктору, Ткаченку Олександру, Фурману Володимиру,  Хабіну Андрію.

Не зважаючи на пізній час, біля ялинки були від малечі до сивочолих дідусів і бабусь, і головне, що в цій програмі всі знайшли своє місце, всім було радісно і весело.

1 січня під ранок з гаслами «Слава Україні – Героям Слава!» ми увійшли в Новий 2015 рік. Естафету сяйва новорічного  факелу ми пронесемо в своїх серцях через життя поколінь.

Вже традиційно дітвора Водогону не залишилася поза увагою районної влади на чолі з Олександром Цибульщаком: старшим - надали запрошення на новорічний концерт, а малеча відвідала новорічні ранки, що відбулись в приміщенні Оболонської райдержадміністрації. Всі учасники святкових заходів отримали солодкі подарунки.

Не оминули селище ДВС і різдвяні свята. Завдяки старанням Присмицього Леоніда, традиція весело святкувати Різдво та співати колядки передаються з покоління в покоління. Працюючи у  Свято - Георгіївському храмі на Водогоні, Леонід Олександрович навчає колядкам малечу, яка відвідує недільну школу храму. Він акомпанує дітям на баяні, сам складає сценки та репертуар для виступів та колядок. Його мета – передати ці традиції  нашим дітям, а вони, щоб передали майбутньому поколінню. Тож останніми роками вулицями селища та у домівках лунають українські колядки, які із задоволенням виконують, убравшись в національні костюми та тримаючи велику Різдвяну зірку, маленькі мешканці мікрорайону. Вже цього 2015 року  дітей запросили на 4-ий Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Віфлеємська зірка - 2015» у галереї «Соборна» УПЦ Кафедрального собору, переможцями якого вони стали у номінації «Краще виконання колядок».

Тож завдяки ініціативі та спільним зусиллям комітету мікрорайону та   мешканців Водогону вдалося не тільки влаштувати чудові свята, які надовго запам’ятаються всім, хто брав в них участь, а й згуртувати громаду, відродити її традиції, традиції українського народу, чим завжди була славетна наша рідна земля.

 

Керівник ОСН «Комітет мікрорайону «Селище Водогін,

хутори Микільський та Редьки» В.Г.Вікторів



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.