Головна  →  Новини  →  4 листопада 2022

Влада створює доступні служби громадянам України, які розшукують своїх близьких

Куди звертатися?

Якщо безвісти зник військовослужбовець насамперед потрібно звернутися по інформацію до тієї частини, де несе службу військовослужбовець. У військовій частині має бути відповідна інформація. Якщо не відомо в якій військовій частині проходив(ла) військову службу, потрібно звернутись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військомату) з якої призивався(лась) та отримати потрібну інформацію. 

Також можна зателефонувати на гарячі лінії Міноборони.

Якщо отримати відповідну інформацію від військових не вдається, потрібно звернутися до органів безпеки та правоохоронних органів.

У березні в Україні при СБУ запрацював Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених, для звернень громадян цілодобово працюють телефони:

  • +38 067 650 83 32;

  • +38 098 087 36 01;

та електронна скринька: [email protected]

З червня розпочала свою роботу гаряча лінія МВС для звернень рідних та близьких полонених, зниклих безвісти та загиблих українських захисників.

За номером багатоканального телефону +380 894 201 866 кожен зможе залишити інформацію про своїх рідних, отримати психологічну допомогу, а також роз’яснення щодо прав, які мають рідні військовополонених, зниклих безвісти та загиблих.

У випадку зникнення безвісті цивільної особи слід звернутись в відділок національної поліції з заявою чи на гарячу лінію Національної поліції:

  • 0 800 212 151 - цілодобово, лінія безоплатна

Функціонує «гаряча лінія» з розшуку осіб зниклих безвісти:

  •  0 800 339 247 (з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00);

  •  095 896 0421 (у вихідні через повідомлення вайбер та телеграм);

  • для зв’язку з працівниками кол-центру можна скористатися                                             e-mail: [email protected]

Внаслідок тривалих бойових дій та виявлення великої кількості поховань вбитих окупантами людей на територіях, які були визволені силами наших захисників, може виникнути потреба також здати біологічні зразки для виведення ДНК-профілю для подальшого порівняння. (Адже інколи поховані не ідентифіковані.)

Необхідні біологічні зразки відбираються у біологічних батьків чи дітей зниклої особи, братів та сестер, тому їм необхідно мати при собі паспорт (для дитини – свідоцтво про народження).

Процедура відібрання цих зразків та подальше проведення молекулярно-генетичної експертизи здійснюється лише за постановою слідчого поліції. А ця експертиза проводиться коштом держави.

Варто звернутись і до Червоного Хреста, який теж має повноваження опікуватися полоненими. Для цього варто зв'язатися з Центральним агентством розшуку МКЧХ електронною поштою [email protected], а також за телефоном        +41 22 730 3600.

За інформацією СБУ

Перейти до спискуВерсiя для друку