КМДА Київська міська державна адміністрація


22 грудня 2021

Новий порядок призначення житлових субсидій

Програму житлових субсидій було започатковано у 1995 році рішенням Уряду України для допомоги малозабезпеченим родинам в оплаті житлово-комунальних послуг. Вже більше двадцяти років ця програма залишається головним державним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, який дає можливість людям повною мірою і вчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги.

Порядок призначення житлових субсидій постійно вдосконалюється та змінюється. Метою і спрямованістю Уряду таких змін є соціальна справедливість і адресність. Наразі останні зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребують субсидії – її отримали. При цьому, вводяться такі механізми, при яких більш заможні люди не зможуть отримувати субсидію за кошти всіх платників податків.

Нові вимоги щодо порядку призначення житлової субсидії затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 №420 та від 19.05.2021 №505.

З 1 травня 2021 року затверджено НОВІ форми ЗАЯВИ (4 аркуші) та ДЕКЛАРАЦІЇ (6 аркушів) з урахуванням змін, внесених до порядку.

Відповідно до змін законодавства, переважна більшість громадян, які отримують субсидії з травня 2021 року це ті, які не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, більш ніж одне житлове приміщення, депозити в банку, або у складі сімей немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу. Таким громадянам субсидія перепризначилась в автоматичному режимі без необхідності звертатися до органів соціального захисту. Загалом це близько 8 000 наявних субсидіантів.

Повторно - Заяву і Декларацію - необхідно було подати:

  • Орендарям житла;

  • Внутрішньо переміщеним особам;

  • Сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;

  • Сім’ям, в яких відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього часу і вони не звертались (одруження, розлучення, зміна складу зареєстрованих, інше);

  • Сім’ям, які станом на травень 2021 року мали понад три місяці заборгованість за житлово-комунальні послуги;

  • Непрацездатним непрацюючим особам які проживають самі і бажають отримати субсидію на понаднормову площу житла (норма – 48,87кв.м., збільшена – до 30%, залежно від загальної площі, але не більше 63,53 кв.м.);

  • Домогосподарства, які отримували житлову субсидію безготівково, так як на сьогодні субсидія надається лише готівкою на карту банку, або через поштове відділення.

Які документи подаються?

Громадянин надає:

За потреби можуть бути також додані:

  • – договір найму (оренди) житла (за наявності),

  • – довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ)

  • - інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути:

довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;

договори оренди житла в іншому місці тощо.

Для призначення житлової субсидії, незалежно від того автоматичне призначення чи за новим зверненням управління здійснює перевірку:

Складу зареєстрованих згідно реєстру громади;

Наявність зареєстрованого житла у власності всіх членів домогосподарства згідно реєстру майна;

Наявність у власності всіх членів домогосподарства транспортних засобів;

Направляються запити до житлових організацій та надавачів житлово-комунальних послуг на наявність заборгованості понад 3 місяці по кожному домогосподарству окремо.

Направляються запити до Державної фіскальної служби України та Пенсійного фонду України на отримання доходів усіх членів домогосподарства.

Лише після отримання всіх відповідей та запитуваної інформації здійснюється призначення житлової субсидії.

Період на який призначається субсидія:

Субсидії надаються з місяця звернення до дати закінчення оплювального (неопалювального) сезону і розраховуються:

  • На неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;

  • На опалювальний сезон     – з 1 жовтня по 30 квітня.

  • За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону, але не більше ніж до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк житлова субсидія призначається після подання нового звернення орендаря.

  • Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія призначається з місяця звернення до кінця опалювального (неопалювального) сезону.

  • Хоча, необхідно звернути увагу на те, що у зв’язку з змінами порядку призначення субсидії, в новій постанові Урядом додатково передбачено, якщо звернення за призначенням субсидії надійшло з травня по вересень 2021 року включно, то субсидія призначається з травня 2021 року.

В яких випадках буде відмовлено в призначенні субсидії?

З 1 травня 2021 року субсидія не призначається:

  • якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків;

  • якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності:    транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа);   більше ніж один транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

При цьому не враховуються мотоцикли, вартість яких на дату набуття права власності не перевищує чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, з якого призначається субсидія, самостійно зібрані транспортні засоби, транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу.

Якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є повнолітні особи, у яких:

взагалі відсутні доходи;

дохід менше ніж розмір мінімальної заробітної плати;

ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів;

  • якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив на суму, яка на дату проведення операції перевищує 50 тис. гривень:

купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які роботи або послуги.

платіж (платежі), що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та/або транспортні засоби (механізми) (крім об’єктів спадщини та дарування);

внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації;

благодійну діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);

надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики.

Житлові субсидії призначаються у разі купівлі квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), що були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі підтвердних документів;

  • якщо, структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн.).

  • якщо громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди її одержання на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або не сплачує суми до повернення, визначені відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення;

  • якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці;

  • якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок), крім житлових приміщень у гуртожитках та житла:

яке належить на правах спільної сумісної або часткової власності,

на яке оформлено спадщину, за умови, що воно не здається в оренду;

розташованого в сільській місцевості, та на тимчасово окупованій території;

непридатного для проживання, що підтверджується відповідним документом.

  • якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень, про що зазначається в декларації; або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень

  • якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 50 тис. гривень.

З 1 травня 2021 року скасовано КОМІСІЇ, які розглядали можливість призначення субсидії, у випадках перерахованих вище за певних умов. Відтак субсидія може бути призначена лише за умови усунення підстав, які не дають права на призначення субсидії. Тому, всі рішення про призначення або відмову приймаються структурним підрозділом з питань соціального захисту населення відповідно до компетенції з урахуванням правових норм та за наявності підтверджуючих документів.

Субсидія призначається:

  1. на загальних підстава в межах норм споживання;

  2. на понаднормову площу житла непрацездатним непрацюючим громадянам;

  3. за наявності заборгованості з оплати послуг за умови укладення договору про її реструктуризацію;

  4. за фактичним місцем проживання орендарям на підставі договору оренди;

  5. внутрішньо переміщеним особам, які не зареєстровані, але проживають у житловому приміщенні без укладення договору оренди;

  6. на фактично проживаючих осіб без урахування окремих членів домогосподарства з числа зареєстрованих, якщо документально підтверджено їх місце проживання за іншою адресою.

Окремо,  постановою № 247 від 25.03.2020 року «Про особливості надання житлових субсидій» на період карантину для регіонів із встановленим "червоним" рівнем епідемічної небезпеки проводиться розрахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія. Так у листопаді та грудні поточного року субсидії призначались за збільшеними нормами.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління соціального захисту населення поштою, або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія», веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також інформаційні системи Мінсоцполітики (з накладенням кваліфікованого електронного підпису).

З початком неопалювального сезону та введенням в дію нового порядку призначення субсидій, з травня 2021 року надійшло 15 тис. 310 звернень. Автоматично перепризначено субсидій 11 тис. 636 домогосподарствам. Відмовлено в призначенні, з різних причин, 3 тис. 764 домогосподарствам. Підлягають поданню нових заяв та декларацій понад 6 тисяч домогосподарств.

Відповідно до Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» робота управління не завершується призначенням субсидій. Після призначення субсидій Міністерство фінансів здійснює верифікацію по вже призначених справах на предмет виявлення предметів розкоші, депозитів, здійснення покупок, отримання у власність майна та іншого. За результатами здійсненої верифікації до управління надходить інформація по кожній особовій справі, яка підлягає припиненню виплати та поверненню отриманих коштів до Державного бюджету.

Для цього управлінням проводиться робота щодо перевірки та підтвердження або спростування заявником отриманої від Міністерства фінансів інформації шляхом документального її підтвердження. У разі виявлення підстав для припинення виплати, управління проводить роботу із заявником про повернення коштів до Державного бюджету. Щомісячно до управління тільки в розрізі житлових субсидій надходять списки понад 300 отримувачів, які потребують додаткового опрацювання.

Для уникнення утворення черг прийом громадян з питань оформлення субсидії проводиться щоденно в управлінні соціального захисту населення за адресою: вул. Озерна, 18-А за попереднім записом по телефону.

Заяву і декларацію також, за бажанням, можна надіслати поштою, або в електронному вигляді і вона буде опрацьована точно так, як і заяви, що подаються особисто. Бланки можна отримати в управлінні особисто або ж роздрукувати їх на сайті Оболонської адміністрації.

Для громадян з обмеженими фізичними можливостями, які за станом здоров’я або з інших причин не можуть особисто звернутись до органів соціального захисту населення житлова субсидія оформляється за допомогою соціальних працівників, які їх обслуговують.

Для інформування населення та надання роз’яснень щодо порядку призначення житлових субсидій в управлінні щоденно працюють 2 телефони «Гарячої лінії» за номерами 467-98-58, 467-98-70.

За інформацією управління соціального захисту населення



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.