Головна  →  Новини  →  15 грудня 2020

Новорічна піротехніка: як безпечно запускати феєрверки й петарди

Найочікуванішими й найзагадковішими святами в році є Новий Рік та Різдво Христове. За правило‚ вони не обходяться без піротехнічних виробів у вигляді петард‚ салютів та феєрверків. І не дивно‚ що коли небо ефектно розквітає різноколірною гамою феєрверків‚ то якось не думається‚ що ця картина, яка зачаровує своєю красою, може приховувати у собі небезпеку...

Аби піротехнічні вироби приносили радість та втіху, а не біль та розчарування необхідно дотримуватися основних правил безпеки при застосуванні піротехніки.

Насамперед, у жодному разі не купуйте петарди й феєрверки на стихійних ринках, а тільки в магазинах, що мають державну ліцензію на продаж піротехніки. Придбана з рук піротехнічна іграшка може розірватися вже в момент підпалу, а як вона діятиме в процесі спалювання порохової суміші – взагалі неможливо передбачити.

Якщо Ваше знайомство з піротехнікою тільки починається, не поспішайте купувати великих і не дуже зрозумілих виробів – вони можуть принести неприємні сюрпризи. Краще перейти до них, маючи досвід поводження з піротехнікою. Вибираючи піротехнічні іграшки, зверніть увагу на їх зовнішній вигляд. Забороняється використовувати вироби, які мають дефекти: зіпсовані, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту. Бавлячись з уже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що у ракети всередині. Не виключено, що Ваша цікавість може коштувати Вам життя.

Вдома зберігайте феєрверки в сухому та прохолодному приміщенні, щоб уникнути їх займання. Тримайте піротехніку подалі від нагрівальних приладів і не сушіть на батареї відсирілі вироби.

Перед запуском салюту ретельно прочитайте інструкцію з використання й оберіть майданчик для «стрілянини». Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів. Пам’ятайте, що не можна працювати з піротехнічними виробами у нетверезому стані й викурюючи цигарку.

Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходьте мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше. Якщо салют не спрацював, не підходьте до нього раніше 10-ти хвилин, оскільки існує велика вірогідність запізнілого вибуху. Не збирайте залишки ракет, що впали на землю – вони можуть вибухнути у Вас в руках, і в жодному разі не кладіть їх до кишені, оскільки це може призвести до трагічних наслідків. А найголовніше, пильно стежте за дітьми й не дозволяйте їм ігри з піротехнікою.

Піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Найкраще закидати її снігом. У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або в печі. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього викиньте разом зі звичайним сміттям.

Будьте обережні! Бережіть себе і своїх близьких!

За інформацією Оболонського РУ ГУ ДСНС

Перейти до спискуВерсiя для друку