КМДА Київська міська державна адміністрація


27 жовтня 2020

У Києві відзначать День визволення України від нацистських загарбників

У середу, 28 жовтня 2020 року в Україні відзначатимуть 76-ту річницю вигнання нацистів з території України.  Щороку цього дня у Києві відбувався  Ритуал Пам’яті з покладанням квітів до могили Невідомого солдата у парку Вічної Слави та до інших пам’ятників та меморіалів.

День визволення України від фашистських загарбників — це свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України, в день повного витіснення угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, в результаті Східно-Карпатської наступальної операції.

У роки Другої світової війни Україна опинилася в епіцентрі жорстоких битв. За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько 3 млн радянських солдатів і офіцерів, майже 1,4 млн військовополонених.

На окупованій території України загинули близько 3,9 млн осіб – кожен шостий мешканець. Понад 2 млн українців були вивезені для примусової праці до Німеччини.

Повністю або частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тис. сіл, близько 10 млн людей залишилися без даху над головою, знищено понад 16 тис. промислових підприємств.

Оксана Миколаєнко, vechirniy.kyiv.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.