КМДА Київська міська державна адміністрація


27 жовтня 2020

Інна Якушко: терміни подання звітів про підзвітні рахунки в рамках Угоди FATCA перенесено

«Службою внутрішніх доходів США, на офіційному сайті, опубліковане повідомлення щодо перенесення термінів подання звітів про підзвітні рахунки в рамках Угоди FATCA за 2019 податковий рік для всіх звітуючих країн, у тому числі для України – до 31 грудня 2020 року. Раніше терміни виконання міжнародних зобов’язань України були встановлені до 30 вересня 2020 року. Зміни виникли у зв’язку з поширенням COVID-19», – розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у м. Києві Інна Якушко.

За словами Інни Якушко, такі рішення прийняті Міністерством фінансів США, в свою чергу, ведуть до зміни строків звітування для фінансових агентів. Строк подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки за 2019 рік подовжено до 1 грудня 2020 року.

«Раніше, фінансові агенти, до 1 вересня, подавали до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, звіт про підзвітні рахунки відповідно до пп. 69.8.3 п. 69.8 ст. 69 Податкового кодексу України. Згідно з п. 3.2 ст. 3 Податкового кодексу України якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Податковим кодексом України, застосовуються правила міжнародного договору», – зазначила Інна Якушко.

Окремо заступник начальника нагадала, що на виконання положень Угоди між Урядом нашої країни та Урядом Сполучених штатів Америки, для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA), Мінфін наказом від 12.08.2020 №496 затвердив Порядок заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки. Цим Порядком передбачено, що фінансові агенти України, через платформу IDES зможуть подавати до Державної податкової служби України звіти про підзвітні рахунки, відкриті платниками податків США в українських фінансових установах у випадках та в обсязі, визначених Угодою між урядами двох країн.

Інна Якушко наголосила, що звіт про підзвітні рахунки подається виключно в електронній формі одним XML-файлом та заповнюється англійською мовою (латинськими буквами). Звіт з нульовими даними подається у разі відсутності у фінансового агента підзвітних рахунків у звітному періоді.

«Детальніше ознайомитися з інформацією щодо Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил застосування Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) можна на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України або перейти за посиланням: https://tax.gov.ua/data/files/252576.pdf», – зазначила заступник начальника Головного управління ДПС у м. Києві Інна Якушко.

За інформацією Головного управління ДПС у м. Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.