КМДА Київська міська державна адміністрація


21 жовтня 2020

Майже пів мільйона українців знайшли роботу за сприяння служби зайнятості

ПРЕСРЕЛІЗ від 21 жовтня 2020 року

Майже пів мільйона українців  знайшли роботу за сприяння служби зайнятості

Карантинний рік умовно поділив діяльність служби зайнятості на “до” і “після” запровадження жорстких обмежень. Але й в умовах особливого режиму роботи фахівці служби продовжували дистанційно підбирати для безробітних підходящі вакансії, а для роботодавців – персонал.  

З 12 березня центри зайнятості працювали з клієнтами спочатку в онлайн-режимі, а з послабленням обмежень - відповідно до епідеміологічної ситуації в регіоні, якщо це було дозволено - відновлювали особистий прийом громадян. 

Тож про роботу служби зайнятості за дев’ять місяців у цифрах. 

Упродовж січня-вересня 2020 року: 

  • 1,0 млн українців мали статус зареєстрованого безробітного;

  • 473 тис. громадян знайшли роботу за сприяння служби зайнятості, з них - 291 тис. зареєстрованих безробітних;

  • 888 тис осіб отримували допомогу по безробіттю;

  • 146 тис. роботодавців співпрацювали з центрами зайнятості;

  • 673 тис. вакансій було в базі даних служби зайнятості.

Лідером за кількістю працевлаштованих протягом 9 місяців поточного року громадян традиційно є сільське господарство (35%), далі – переробна промисловість та торгівля (16% та 15% відповідно). 

Зокрема, з початку дії карантину, 

з 12 березня  по 30 вересня 2020 року:

  • 504 тис. українців отримали статус зареєстрованого безробітного;

  • 324 тис. громадян було працевлаштовано, з них - 223 тис.  - безробітних;

  • 428 тис. осіб почали отримувати допомогу по безробіттю;

  • 119 тис. роботодавців співпрацювали з центрами зайнятості;

  • 396 тис. вакансій було в базі даних служби зайнятості. 

Станом на 21 жовтня 2020 року:

  • 410 тис. безробітних перебувають на обліку в службі зайнятості;

  • 347 тис. з них отримують допомогу по безробіттю;

  • 67 тис. вакансій є в базі даних служби зайнятості.

Під час карантинних обмежень, аби максимально зберегти робочі місця, Урядом було напрацьовано алгоритм підтримки малого та середнього бізнесу, зокрема ФОПів, шляхом надання допомоги по частковому безробіттю. 

Ці кошти виплачуються роботодавцям, які змушені були зупинили (скоротили) свою діяльність через карантин, для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено тривалість робочого часу.

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові, але не більше розміру мінімальної заробітної плати (до 1 вересня це – 4723 грн, після 1 вересня – 5000 грн).

Допомога надається на період  зупинення чи скорочення діяльності та впродовж 30 календарних днів після завершення карантину.

Станом на 20 жовтня 2020 року до центрів зайнятості підприємці подали майже 223,7 тис. пакетів документів, з них 195,45 тис. - ФОПи, які є застрахованим особами. Це дозволило здійснити виплати та зберегти робочі місця для 370,7 тисяч громадян, з них 181,6 тис. - ФОПи.

Кого сьогодні  шукають роботодавці?

Насамперед, кваліфікованих робітників з інструментом - швачок, електромонтерів, електрогазозварників, слюсарів. Залишається попит на робітників з обслуговування та експлуатації машин - водіїв, трактористів, операторів заправних станцій, а також на працівників сфери торгівлі та послуг.  Є пропозиції роботи і для професіоналів: учителів, вихователів, інженерів, економістів, лікарів, психологів. Затребуваними у роботодавців є також некваліфіковані працівники: двірники, підсобні робітники, вантажники.

Усі актуальні пропозиції роботи є на офіційному веб-сайті державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua, послугами якого з початку року скористалися понад 3 млн чол. База вакансій оновлюється щодня.


Державний центр зайнятості
тел: (044)-289-40-79
https://www.dcz.gov.ua/

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.