Головна  →  Новини  →  12 жовтня 2020

Пожежна безпека навчальних закладів

Пожежа є одним з найбільш руйнівних стихійних лих, з яким стикається людина. Він приносить не тільки матеріальний збиток, але і забирає людські життя. У звичайної людини раптово сформоване вогнище загоряння викликає паніку, розгубленість, вона забуває як необхідно себе вести. Особливо актуальна ця проблема для дітей. Єдиним шляхом вирішення проблеми є вироблення на підсвідомому рівні правильних навичок поведінки в екстрених ситуаціях, а самий ефективний і економічний спосіб формування навичок поведінки дітей і дорослих - використання протипожежних стендів. 

Стенд з пожежної безпеки в дитячому саду

Особливістю використання інформаційних майданчиків у дитячих садах є яскраве і просте оформлення графічних матеріалів, так як дітям у цьому віці важко сприймати інформацію, уявлення про небезпеку пожежі у них розмиті. Саме тому життєво важливо просто і зрозуміло інформувати дитину про те, яку небезпеку представляє вогонь, як вести себе в тій чи іншій ситуації і що робити категорично не можна. Необхідно показувати, до яких трагічних наслідків можуть привести ігри з сірниками або запальничкою.

Яскраві зображення з використанням образів дітей в такому ж віці привертають увагу і дозволяють краще засвоювати необхідну інформацію. Вихователі зобов'язані постійно звертатися до інформації стенду, привертати до нього увагу дітей, давати свої пояснення тому, що там зображено, відповідати на всі виникаючі питання. Найголовніше – сформувати у дітей правильний алгоритм поведінки і захисту себе під час пожежі.

Протипожежні куточки в школі

В шкільних навчальних закладах стенди повинні містити більш об'ємну інформацію з великим змістом тексту, таблиць, статистичних даних. Рекомендація по вмісту стенду для школи включають в себе:

  • перелік основних причин виникнення вогнищ загоряння;

  • телефони екстрених служб;

  • правила поведінки під час пожежі;

  • знаки пожежної безпеки;

  • основні причини, які можуть привести до людських жертв;

  • правила безпеки при використанні електроприладів та обладнання;

  • схеми розташування евакуаційних виходів з будівлі;

  • рекомендації, що слід робити, якщо покинути палаючу будівлю неможливо.

Куточок в будівлі школи зазвичай встановлюється біля їдальні, роздягальні або актового залу, так як в цих місцях його можуть побачити максимальну кількість учнів. У початкових класах його доцільно повісити в навчальній кімнаті біля дошки.

За інформацією Оболонського РУ ГУ ДСНС

Перейти до спискуВерсiя для друку