КМДА Київська міська державна адміністрація


16 жовтня 2013

19 жовтня у столиці відбудеться Х марш життя та надії «Всім світом проти раку»

До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози 19 жовтня у столиці відбудеться Х марш життя та надії «Всім світом проти раку».

Захід розпочнеться об 11:00, після служби у Михайлівському Соборі громадські активісти пройдуть від Михайлівської площі через вулицю Трьохсвятительську, Європейську площу, Майдан Незалежності до Київської міської державної адміністрації.

Крімтого, на майданчику перед адмінбудівлею КМДА з 11:00 до 17:00 працюватиме «Мобільна жіноча консультація», де лікарі-мамологи здійснюватимуть обстеження за допомогою мамографа.

Організаторами акції виступили: Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Разом проти раку» спільно з КМГО «Амазонки» за підтримки Київської міської державної адміністрації.

У Київському міському центрі здоров’я інформують, рак молочної залози – одна з найбільш гострих проблем жіночого здоров’я. В Україні щорічно діагностується 16 тисяч нових випадків, щороку близько 9 тисяч хворих помирають від цієї хвороби.

Завдяки своєчасним обстеженням захворювання вдається виявити на стадії, коли воно ще піддається лікуванню і тоді прогноз на одужання оптимістичний. Самодіагностика разом з клінічним обстеженням і мамографічним скринінгом – три умови своєчасного розпізнавання.

Клінічне обстеження в лікаря-мамолога допомагає виявити пухлини від 4 і більше міліметрів. Його бажано проводити раз у два-три роки, починаючи з 18-20 років, а з 30-річного віку – щороку. Сучасні апарати ультразвукової діагностики (УЗД) дають якісне обстеження. Його роблять з 30-річного віку раз на рік.

У Києві рівень захворюваності на рак молочної залози залишається достатньо високим. У 2012 році показник дорівнював 79,8 на 100 тис. жіночого населення (у 2008 році – 72,1).



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.