КМДА Київська міська державна адміністрація


22 червня 2020

Сьогодні в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

Сьогодні в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

Щорічно 22 червня в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Саме цього дня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова, але основна частина Другої світової війни. Українці внесли величезний внесок у розгром нацистської Німеччини.

«Пам’ятаймо всіх тих, хто першим прийняв на себе страшний удар війни, чиї життя були понівечені та зруйновані, хто не повернувся. Вічна пам’ять полеглим на полі бою, слава – живим героям», - голова Оболонської райдержадміністрації Кирило Фесик.

Ця війна забрала життя кожного п’ятого українця. За різними оцінками, в нашій країні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни перетворилося понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 з 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту.

Для України Друга світова війна – національна трагедія.

Цього дня вшановується пам’ять всіх тих, чиє життя було покалічено і зруйновано у тій страшній війні.

 

Підготовлено з використанням матеріалів vechirniy.kyiv.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.