Головна  →  Новини  →  9 квітня 2020

Карантин та самоізоляція: здолаймо стес здоровими звичками

За підрахунками, близько третини населення України пережило щонайменше один психічний розлад протягом життя. Гендерні відмінності стосуються посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та розладу, спричиненого вживанням алкоголю, які є більш поширеними серед чоловіків, тоді як депресія та тривожність більш поширені серед жінок.

Україна сьогодні входить в десятку країн з найвищими показниками суїциду. Міжнародні експерти також зазначають: психічні розлади мають великий вплив на фізичне здоров’я людей.

Так, тяжка депресія спричиняє ішемічну хворобу серця, посттравматичний стресовий розлад підвищує рівень смертності від ішемічної хвороби, пухлин та навмисних і випадкових травм. Вживання алкоголю часто є причиною туберкульозу, респіраторних інфекцій, множинного раку, серцево-судинних захворювань та хвороб системи кровообігу, цирозу печінки, панкреатиту, епілепсії, цукрового діабету, травм і міжособистісного насилля.

Крім того, за оцінками Міжнародного медичного корпусу близько 75% українців нині не мають доступу до кваліфікованої допомоги у сфері психічного здоров’я. В Україні є велика кількість психіатрів, натомість не вистачає психологів, психотерапевтів та соціальних працівників.

Світлина від Kyiv City Public Health Center - Міський Центр Громадського Здоров'я, Київ.

Київський міський центр громадського здоров'я

Перейти до спискуВерсiя для друку