Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У Києві нові економні платіжки за тепло з сумами за лічильники

Опубліковано 08 квітня 2020 року о 10:56

У столиці завершився опалювальний сезон. Киянам, крім плати за тепло за березень, доведеться ще сплатити і за кілька днів квітня, коли тепло ще подавалося у квартири. Останні платіжки надійдуть у травні. У цьому сезоні кияни зекономили завдяки перерахункам взимку 1,5 млрд грн. Від завтра у столиці розпочинаються гідравлічні випробування.

Це необхідна регламентна процедура. Влітку глобальна заміна тепломагістралей в місті буде продовжена попри складності, які переживає місто. Про це на брифінгу сказав заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. Він повідомив також, що на сьогодні кияни заборгували за житлово-комунальні послуги майже 6 мільярдів гривень.

У платіжках сума до сплати за березень становитиме 1 125 гривень за Гігакалорію.

– Коригування газової складової відбулося відповідно до постанови Кабміну про «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» № 1082, що прийнята 24 грудня 2019 року», – пояснив Пантелеєв. 

– У будинках з лічильниками перерахована вартість 1 Гкал теплової енергії за березень становила 1 125 грн, замість встановленої тарифом вартості 1 654,41 грн за 1 Гкал. А це на 32 відсотки менше. Для будинків без теплолічильників враховувався погодний понижуючий коефіцієнт, – уточнив директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтин Лопатін. – Водночас, вартість 1 м³ гарячої води також зменшиться майже на 29 відсотків. Суму персонального перерахунку можна побачити в окремій графі в рахунку на оплату послуг. Якщо додасте її до суми, виставленої у рядку «до сплати», матимете те значення, яке повинні були б сплатити за тепло за березень, якби коригування не відбулося. В середньому сплатити потрібно буде 1 050 грн.

 
Кияни за сезон зекономили 1,5 мільярда гривень. Це найвищий показник перерахунку в Україні. Зауважу, що перерахунок за «газовим коефіцієнтом» стосується тільки тих клієнтів теплопостачальних компаній, що виробляють тепло за допомогою блакитного палива, а не вугілля чи мазуту.

Як платити за лічильники тепла та води

Як і попереджали у «Київтеплоенерго» ще у січні, в рахунках на оплату житлово-комунальних послуг за березень, які кияни отримають у квітні, з’явиться окремий рядок із внесками за обслуговування загальнобудинкових лічильників тепла і гарячої води. Середній розмір внеску становитиме близько 30 грн/квартал. Вартість зазначеної послуги, відповідно до закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», була видалена з тарифу на опалення і гарячу воду і зазначатиметься в рахунках окремо.

Варто розуміти, що це не додаткова плата, а платіж, який було виокремлено з тарифу ще у 2017 році після прийняття Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Завдяки цьому буде забезпечено належне обслуговування і збереження лічильників, їх повірку, ремонт і встановлення. Адже протягом останніх двох років витрат на такі роботи не було передбачено.

Це нововведення запроваджене в усіх містах України.

У рахунках на оплату послуг інформація про розмір внеску, який необхідно сплатити, зазначається окремим рядком. Плата за обслуговування нараховуватиметься чотири рази на рік – раз у квартал. Розмір внесків для кожної будівлі затверджений розпорядженням КМДА від 24.12.2019 № 2244. Нарахування вводяться для понад 9,6 тис. будинків Києва. Нововведення не стосуватиметься індивідуальних приладів обліку у квартирах киян.

– На сьогодні близько 90% будинків Києва оснащені будинковими лічильниками тепла. «Київтеплоенерго» забезпечує постійний моніторинг їх технічного стану та вчасне усунення недоліків роботи є запорукою коректних нарахувань. До законодавчих нововведень внески за технічне обслуговування приладів обліку кияни сплачували у структурі тарифу на тепло. Відтепер внески виключені з тарифу й сплачуються клієнтами окремо, – зазначив Костянтин Лопатін.

У середньому обслуговування лічильника коштуватиме одній столичній квартирі приблизно 10 грн на місяць або близько 30 грн – у квартал. Розмір внеску залежить від трьох факторів:

  • типу лічильника;
  • планових витрат на його обслуговування. Вони передбачають: огляд, опломбування/розпломбування, періодичну повірку та ремонт приладів обліку;
  • кількості квартир у будинку.

На сайті Київтеплоенерго інформація про внески за обслуговування теплолічильників щодо кожного будинку в Києві розміщена за посиланням: https://kte.kmda.gov.ua/tarufu.

vechirniy.kyiv.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux