Головна  →  Новини  →  15 жовтня 2019

«Воїни повертаються»: у Києві відкрилася вулична виставка про історію українського війська

14 жовтня до Дня захисника України на Хрещатику біля Головпошти відкрилася виставка «Воїни. Історія українського війська». Це – оновлений проект Українського інституту національної пам’яті, який презентує сучасні фото історичних реконструкторів у військових обладунках.

19 банерів виставки представляють однострої та зброю українських воїнів у різні історичні епохи, від часів Русі та Великого Князівства Литовського до  сьогодення. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

 «Це наш давнішній проект, якому ми сьогодні надаємо нове життя. Як напівжартома-напівсерйозно сказала одна з моїх колег, «Воїни повертаються на Майдан». І це глибоко символічно. Воїни повертаються – це те, що принципово і критично необхідно нині Україні. Тут представлені воїни, яких з часів Русі намагаються приватизувати наші північні сусіди, які ставлять пам’ятники Анні Ярославні та князю Володимиру. Тут ми бачимо козацтво, яке так само впродовж століть намагалися представити холопами, розбійниками. Ми бачимо воїнів часів Української революції 1917-1921 років, воїнів УПА, яких так само намагалися дискредитувати з різних боків.

Наші воїни повертаються і займають гідне місце в українському пантеоні слави. Воїни повертаються в назви міст і вулиць у процесі декомунізації. Воїни повертаються в підручники історії та музейні експозиції. А найголовніше – п’ять років тому, з початком російсько-української війни, до нас повернулися наші воїни, які нині бережуть нас від агресора. І допоки наші захисники боронять нас на сході, наше завдання – берегти наше воїнство тут, в Києві і в регіонах», - зазначила на відкритті Перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

На відкриття виставки прийшли герої сучасної російсько-української війни, які стали символом сучасного українського війська, зразками мужності і героїзму. Один з них - Герой України, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богун, генерал-майор Ігор Гордійчук.

 «Так само, як хлопці і дівчата, які зараз на передовій, і яким найважче, ти тут у тилу робимо все, щоб трансформувати наше населення у волелюбний і гордий український народ. І чим швидше ми сформуємо свідомого громадянина, тим швидше настане перемога, бо війна іде не лише за територію, але і за свідомість, і за серця людей. Це важливо пам’ятати» - підкреслив Ігор Гордійчук.

День захисника України – це не лише чоловіче свято. В сучасній українській армії 10,6% особового складу – жінки. Однією з героїнь проекту «Воїни. Історія українського війська» теж стала жінка – Ірина Цвіла, ветеран добровольчого батальйону «Січ» та полку поліції спеціального призначення «Київ». Для неї війна почалася ще 18 лютого 2014 року на Майдані, коли у неї на очах загинув Герой Небесної Сотні Ігор Сердюк. Після цього Ірина добровольцем пішла на війну.

«Мій досвід перебування на сході – майже чотири роки. За ці чотири роки там змінилося дуже багато. Незмінним лишилося одне – наше прагнення до перемоги. І ми не маємо права заколихати наше сумління і погодитися на мир будь-якою ціною. Бо для мене і для моїх бойових побратимів ціна миру має велике значення. Ми будь-якими силами маємо не допустити капітуляції», - розповіла Ірина Цвіла.

Участь у відкритті виставки взяла ще одна жінка – легендарна командирка батальйону «Госпітальєри», який зберіг життя більш як 2700 воїнів, народна депутатка Яна Зінкевич, яка також стала на захист України з квітня 2014 року.

«Дякую Українському інституту національної пам’яті за можливість бути причетною до цього проекту. Вшанування пам’яті – це наш обов’язок. У нас зараз дуже багато і сучасних героїв, і героїв попередніх воєн, які зробили свій внесок для того, щоб ми зараз могли б жити у вільній країні. І на нас лежить велика відповідальність за те, щоб це не втратити, а зберегти і передати наступним поколінням», - наголосила Яна Зінкевич.

Також на відкритті виставки виступив відомий блогер і телеведучий Віталій Гайдукевич, який активно займається пропагандою нових підходів до патріотичного виховання в армії.

«Наша місія – Українського інституту національної пам’яті, журналістів, усіх тих, хто намагається зараз плекати сучасний український героїзм, полягає в одному: ми маємо взяти те, що створили попередні покоління, зберегти і примножити, і передати наступним поколінням. Щоб усі розуміли, що сучасні герої з’явилися не на порожньому місці. Вони беруть початок від Ярославових через Острозьких, через Гетьманщину до Перших, Других визвольних змагань. І до сьогоднішніх, Третіх визвольних змагань. І дай Бог, щоб ми у цих змаганнях поставили остаточну переможну крапку», - зазначив Віталій Гайдукевич.

 Виставка «Воїни. Історія українського війська» експонуватиметься на Хрещатику протягом місяця.

На проектом працювали: Зоя Бойченко, Владислав Куценко, Володимир Поліщук, Наталія Позняк-Хоменко, Володимир Тиліщак, Аліна Шпак.

Фотоматеріали: Анна Сенік, Роман Ніколаєв, Ірина Цвіла.

Дизайн: Ганна Беркутова, Назар Ясиневич.

Тексти: Василь Павлов, Максим Майоров, Сергій Громенко, Богдан Завітій, Володимир В'ятрович, Наталія Слобожаніна, Сергій Рябенко.

Організатор проекту: Український інститут національної пам’яті.

Нагадаємо, що до Дня захисника України в усіх регіонах відкривається виставка «Фактор Свободи», присвячена трьом історичним діячам, чиїми іменами називали всіх, хто прагнув бачити Україну вільною і незалежною – Івану Мазепі, Симону Петлюрі та Степану Бандері.

Також з нагоди свята Український інститут національної пам’яті спільно з Bober Film Studio презентував новий ролик із циклу «Люди епохи», присвячений Степану Бандері.

uinp.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку