Головна  →  Оголошення  →  24 вересня 2019

Основні правила евакуації при пожежі, які повинен знати кожен

За статистикою, в Україні внаслідок пожеж щорічно гине близько 2 тисяч людей. Однією з основних причин трагедій фахівці з пожежної справи називають відсутність у людей елементарних навичок поведінки на початковій стадії пожежі та навичок пожежогасіння

 

Основні правила евакуації при пожежі, які повинен знати кожен:

1. Не потрібно панікувати. Натомість варто взяти себе в руки, бути пильними та уважними, щоб діяти послідовно.

2. При перших ознаках пожежі відразу ж викликайте пожежну охорону за номером 101. При цьому назвіть точну адресу об’єкта, вкажіть кількість поверхів будинку, місце виникнення пожежі, наявність і кількість людей, а також повідомте своє прізвище.

3. Якщо пожежа немасштабна, спробуйте вжити (за можливості) заходів щодо евакуації людей, а також спробуйте загасити полум'я за допомогою первинних засобів пожежогасіння, а саме вогнегасником або за допомогою підручних засобів. Накрийте товстою ковдрою, засипте піском або залийте водою осередок пожежі. Але ніколи не гасіть водою палаючу проводку і прилади, підключені до електромережі. Це надзвичайно небезпечно.

4. Якщо пожежа поширилася на все приміщення, тоді його потрібно швидко залишити. Найкраще зробити це через двері, але якщо двері замкнені, тоді пробуйте покликати на допомогу людей.

5. Якщо розумієте, що самостійно вам із вогнем не впоратися, терміново залиште приміщення. Постарайтеся вивести з будівлі всіх людей або хоча б попередити їх про пожежу. Нізащо не ризикуйте собою через цінні речі та інше майно.

6. Не біжіть навмання. Перед тим, як відчинити зачинені двері в будівлі, що горить, доторкніться до неї зворотною стороною долоні. Якщо відчуєте рукою тепло, не відчиняйте двері – за ними вогонь.

7. При пожежі використовуйте найпростіші засоби захисту органів дихання від чадного газу: потрібно змочити водою одяг або ватно-марлеві пов'язки і прикрити ними ніс і рот.

 

Якщо полум'я відріже шлях до виходу:

1. Підіть в найбільш віддалену від вогню кімнату, щільно зачиніть за собою всі двері. Відчиніть вікно (не робіть цього, якщо в кімнаті вже щось горить) або вийдіть на балкон і постарайтеся привернути увагу людей криками про допомогу.

2. При можливості затуліть щілини між підлогою і дверима мокрою тканиною, вимкніть електроенергію і перекрийте газ.

3. Якщо приміщення заповниться димом, дихайте через вологу тканину. Перевірте, чи щільно зачинені двері, і висуньтеся у відчинене вікно. Якщо доступу до нього немає або через вікно валить потік диму, тримайтеся якомога ближче до підлоги, адже шкідливі продукти горіння скупчуються на рівні нашого зросту і вище.

 
Перейти до спискуВерсiя для друку