КМДА Київська міська державна адміністрація


28 травня 2019

Про хід підготовки місць масового відпочинку населення на водних об’єктах та рекреаційних зон Оболонського району м. Києва до літнього сезону 2019 року

Водний басейн Оболонського району складають: річка Дніпро з затоками – Волковата, Собаче гирло, Наталка, Верблюжа, в урочищі Оболонь; 3 малі річки (Сирець, Горенка, Котурка); 3 струмки; 2 канали; 6 озер, 7 штучних водойм, 16 ставків, 6 джерел. 

Більшість внутрішніх водойм району використовуються в рекреаційних цілях – купання, рибальство, крім того води р. Дніпро, а також артезіанська вода, використовуються для водопостачання на питні, господарські та промислові потреби міста.

Відповідно до розпорядження Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 13.05.2019 № 830 «Про організацію літнього відпочинку та забезпечення населення на водних об’єктах міста Києва у 2019 році» у Оболонському районі визначено:

місцями масового відпочинку населення на водних об’єктах: озеро «Вербне» (вул. Приозерна) та ставок «Горащиха» на р. Котурка у Пущі-Водиці (8-ма лінія);

- місцями масового відпочинку населення на водних об’єктах, де можливий відпочинок без купання: озеро «Біла» (просп. Героїв Сталінграда), затока «Собаче Гирло» («Верхня» на вул. Прирічна), затока «Наталка» (вул. Прирічна), озеро «Редьчине» (вул. Богатирська), став «Міський» (Пуща-Водиця 4 лінія).

Працівниками відділу контролю за благоустроєм  та збереження природного середовища було  проведено перевірку пляжів та зон відпочинку на території району на предмет виявлення недоліків з благоустрою. В ході проведення моніторингу були зафіксовані наступні недоліки.   

Озеро Вербне – штучного походження, колишній кар’єр піску, використовується в рекреаційних цілях – на берегах озера розташовано пляж з відповідною інфраструктурою.

Виявлені недоліки: незадовільний технічний стан  пішохідних доріжо, торішнє листя; незадовільний технічний стан фасаду споруди; недостатня кількість урн для сміття і як наслідок навали побутового сміття на прибережній зоні.

Затока «Наталка» - штучного походження, колишній кар’єр піску. Використовується в рекреаційних цілях, з’єднана з р. Дніпро штучною протокою. Виявлені недоліки:незадовільний технічний стан  нижньої палуби набережної;незадовільне утримання прибережної зони затоки  (листя, сміття); сходи набережної в аварійному стані.

Водойми системи каскаду озер Опечень – штучно створені, не рекомендовані до купання.

Система водойм, розташована у західній частині району Оболонь, передбачена для акумуляції дощового, талого та підземного стоку нагірної частини міста у процесі проходження високих паводків на р. Дніпро та служать для пониження рівня ґрунтових вод на прилеглій території. Водойми системи з’єднані перепускними трубами і є відкритими водостоками, які приймають дощові зливні води з трьох районів м. Києва –Подільського, Шевченківського, Оболонського, з водозабірних басейнів р. Сирець, струмків Коноплянка, Куриний брід, Реп’яхів Яр, Бабин Яр та інших.

На прибережній смузі озер Опечінь виявлено: незадовільних санітарно-технічний стан території (Опечень-3), засмічення  прилеглої території побутовими відходами після пікніків; лави для сидіння  в незадовільному стані, залишки, після розпалювання вогнищ; незадовільний технічний стан  пішохідних доріжок та східців; сухостійні дерева; піна, каламутна вода, сміття у перепускних каналах та водостоках оз. Опечень, біля ТЦ «Епіцентр» на вул. Полярній навали побутового сміття.

Затоки Верблюжа та Собаче гирло – штучного походження, використовуються в рекреаційних цілях для відпочинку населення. Виявлено: засмічення території; занедбаний стан прибережної смуги;залишки, після розпалювання вогнищ; засмічення території побутовими відходами; виявлено сухостійні дерева на прибережній території;

Озеро Кирилівське - виявлені недоліки: прибережна смуга заросла водною рослинністю; поламані лави для сидіння, урни;

Озеро Центральне (Біле) - штучного походження, утворена на місці стариці Дніпра внаслідок намиву для житлової забудови території урочища Наталка, виявлено незадовільний технічний стан східців;

Озеро Редьчине (Міністерка) – штучного походження, колишній кар’єр піску, використовується в рекреаційних цілях. На західному та північному березі організовані пляжі, завдяки чистій воді та цілющій синій глині, яка вкриває дно озера, користується популярністю серед киян та гостей міста. Виявлені недоліки: прибережна зона  у незадовільному стані; залишки бетонних конструкцій на прибережній зоні; засмічення водойми та прибережної зони  побутовими  відходами.

Всі недоліки, виявлені працівниками відділу контролю за благоустроєм та збереженням природного середовища, будуть направлені на електронну адресу КП «Плесо», для вжиття  відповідних заходів щодо їх усунення. 

Головне завдання при  підготовці до відпочинку біля водних об’єктів в 2019 році - забезпечення безпеку, комфорт  та чистоту пляжів та зон відпочинку, своєчасне та постійне виконання комплексу заходів по забезпеченню належної екологічної, санітарної та протиепідеміологічної ситуації на водних об’єктах  Оболонського району, забезпечення прибирання та вивіз сміття з Оболонської набережної до 8-00 години щоденно протягом літнього сезону відпочинку.

Розраховуємо на взаєморозуміння та співпрацю з  комунальним підприємством «Плесо», - відділ з питань благоустрою та збереження навколишнього середовища.

Одночасно інформуємо, що Оболонська райдержадміністрація звернулася листом до начальника Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції щодо посилення патрулювання з метою забезпечення громадського порядку в місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах м. Києва.

 Інформація - Відділ з питань благоустрою та збереження навколишнього середовища Оболонської РДА

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.