КМДА Київська міська державна адміністрація


13 травня 2019

Столична юстиція консультує щодо отримання біометричного закордонного паспорту дитині

Столична юстиція консультує щодо отримання біометричного закордонного паспорту дитині. Для подорожей за кордон на умовах безвізу дитині потрібен біометричний паспорт.

Практика, коли дитина перетинає кордон за документами батьків, для безвізових подорожей не діє. Оформити дитячий біометричний паспорт для виїзду за кордон не складніше, ніж дорослий, але варто є нюанси.

Якщо дитина до 12 років, то такому документі не буде відбитків дитини. Присутність дитини при оформленні не обов'язково, фото в підрозділ ГМС потрібно принести з собою (в форматі 10х15, матове фото виконане на білому тлі, обличчя дитини займає не менше 80% фотографії). Термін дії такого документа - 4 роки. Але зауважте - дитина повинна бути схожа на себе. Тому, якщо оформляли паспорт дитині у віці декількох місяців, а наступна поїздка буде через два роки - прикордонники цілком можуть не пропустити дитину, адже його зовнішній вигляд змінився. Вихід - заздалегідь переоформити паспорт.

Якщо дитині від  12 до 14 років, то лише відмінність в тому, що тепер дитина здає відбитки. І також обов'язкова присутність юного громадянина при оформленні - фотографувати на паспорт будуть безпосередньо в підрозділі ГМС.

По досягненню дитиною 14 років для оформлення закордонного паспорта обов'язковою умовою є наявність ID-карти. Це документ, який тепер замінює внутрішній паспорт громадянина (нагадаємо, юним громадянам паспорта старого, паперового зразка більше не видають). Оформлення ID-карти займе близько 20 днів, тому якщо її не маєте, не розраховуйте на швидке отримання закордонного.
Ще крім відбитків пальців, дитина з 14 років також здає зразок підпису. Тому варто вдома потренуватися.

З 16 літнього віку дитина має право оформити закордонний паспорт самостійно, без дозволу або супроводу батьків. Але, батьки можуть піти з ним до органів ГМС. Термін дії такого паспорта, отриманого громадянином у віці 16 років і старше, такий же, як і для "дорослих" паспортів - 10 років. Для подачі документів на отримання закордонного паспорта достатньо присутності одного з батьків.
Для подачі в ГМС необхідні документи:
- свідоцтво про народження дитини (або ID-карта, від 14 років);
- паспорт одного з батьків (внутрішній) і копія цього документа;
- квитанція про сплату за оформлення . Сплачена квитанція повинна бути оформлена на того з батьків, хто подає документи, але в призначенні платежу слід вказати ПІБ дитини, для якого буде оформлятися закордонний паспорт.

Головне управління юстиції м. Києва



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.