КМДА Київська міська державна адміністрація


8 квітня 2019

З настанням весняної пори року пожежі в екосистемах стають для Києва справжнім лихом

Неконтрольована людська діяльність – основна причина пожеж в екосистемах!
З настанням весняної пори року пожежі в екосистемах стають для Києва справжнім лихом. Першопричиною їх виникнення є людська недбалість та недотримання елементарних правил протипожежної безпеки.
Основний чинник збільшення кількості пожеж – масове неконтрольоване випалювання населенням на полях, узбіччях доріг та лісосмугах сухої трави, листя та сміття.
Як правило, суху траву та сміття мешканці області спалюють у різних місцях – від присадибних ділянок та полів до придорожніх смуг та місць відпочинку на природі, що загрожує виникненню пожеж в лісах та на торфовищах. Тобто, такі пожежі стають проблемами не тільки для рятувальників, а й для екологів та лісників. Адже безжалісний вогонь може знищити величезні площі лісу, степову рослинність, середовище існування птахів і звірів
Унаслідок природних пожеж змінюється клімат, пересихають русла річок, порушується екологічний баланс. Згарища на місці полів, скверів, навіть на узбіччях завдають непоправної шкоди природі та здоров’ю людей. Дим від спалювання сухотрав’я містить чадний газ, який має токсичний вплив на органи дихання і очей, провокує онкологічні захворювання.

Найбільше пожеж виникає у лісах у суботу, неділю й понеділок (до 40% загорянь). Тому в лісах заборонено розкладати вогнища. Особливо це небезпечно у місцях із підсохлою травою і під корінням дерев. Не можна кидати запалені сірники , недопалки, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу автомобілів.
Розпалювати вогнища у лісі необхідно тільки на спеціально відведених ділянках. Поблизу цих місць повинні бути засоби гасіння пожеж або водоймища. Доцільно призначати чергових коло багаття, які мають підтримувати вогонь і контролювати дотримання пожежної безпеки.
Заборонено залишати вогонь без нагляду, покидати місця відпочинку, непереконавшись, що багаття цілковито загашене.
Будь-яка пожежа починається із займання, яке нерідко може ліквідувати одна людина. Невеликі осередки пожежі слід гасити негайно.
Найдоступнішими засобами гасіння займань і пожеж є вода, пісок або грунт, ручні вогнегасники, брезентові покривала і навіть гілки дерев та одяг.
При виникненні пожежі у місцях масового відпочинку у першу чергу треба повідомити про це пожежно-рятувальну службу (телефон «101»), а після цього вступати у боротьбу з вогнем.

Якщо Ви опинилися в осередку пожежі, фахівці радять:
- не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
- з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;
- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте шаром повітря, що знаходиться низько над поверхнею землі, тут воно менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком тканини;
- загасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
- під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;
- особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;
- після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.
- при сильному задимленні використовуйте для себе та дітей, під час перебування на відкритому повітрі, зволожені п’ятишарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник).
Будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території, щоб ваша недбалість не стала причиною виникнення пожежі. У першу чергу треба боротися не тільки із самим неконтрольованим вогнем, але й з його першопричиною – необережністю людей.

Шановні громадяни!

Дотримуйтесь правил протипожежної безпеки і це дасть змогу уникнути людських жертв! Пам’ятайте, що своєю необережністю ви провокуєте пожежу! Бережіть своє життя і здоров’я!

За інформацією Оболонського районного управління ГУ ДСНС України в м. Києві 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.