Головна  →  Новини  →  15 січня 2019

Інформація про надання в 2018 році послуг сім’ям та особам, які опинились в складних життєвих обставинах

Оболонський районний в місті Києві центр соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді – спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім‘ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Основними напрямками роботи Центру в 2018 році були:

1. Соціальна підтримка та надання соціальних послуг сім’ям з дітьми та особам, які опинились у складних життєвих обставинах.

2. Впровадження державних стандартів соціальних послуг.

3. Профілактика соціального сирітства, соціальна робота з дітьми – сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

4. Надання комплексної соціальної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей; соціальна підтримка родин вимушених переселенців.

5. Забезпечення соціального патронажу молодих осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування зазначених видів покарань на підставах, передбачених законом.

6. Організація здійснення наставництва над дитиною, яка проживає у закладах для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інших закладах.

Основним в роботі Центру є робота з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах. Протягом 2018 року на обліку Центру перебувало 404 сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховувалось 614 дітей. За рік 68 сімей було взято під соціальний супровід, соціальними послугами охоплено 2147 сімей/2361 дитина. Було проведено 4226 інспектувань та відвідувань сімей.

Для покращення роботи мультидисциплінарної команди фахівців, які працюють з сім’ями, в районі діє Комісія з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, які опинилися складних життєвих обставинах Оболонської районної в місті Києві державноїадміністрації. На засіданні комісій розглядаються питання проблемних сімей, пропонуються шляхи їх вирішення. В 2018 році було проведено 9 засідань, на яких розглянуто питання 37 сімей. За результатами розгляду 10 було взято під соціальний супровід, з 7 сім’ями було подовжено термін дії договору, з іншими робота проводилась у форматі клієнта.

Однією з причин складних життєвих обставин є розлучення батьків.

За останні 2 роки кількість таких сімей значно зросла. Тому в нагоді стала послуга сімейної медіації. Медіація – мирне розв’язання конфлікту за участю нейтрального посередника. Між Центром соціальних служб та громадською організацією «Ліга медіаторів України» заключений договір на співробітництво. Сімейна медіація допомагає у конфліктах:

- при розлученні;

- між поколіннями батьків та дітей;

- з питань опіки;

- при усиновленні;

- щодо спадку.

Працівники Центру дуже тісно співпрацюють зі службою у справах дітей. Разом ходять в сім’ї, коли потрібне термінове втручання в сім’ю, запрошують ще кримінальну поліцію у справах дітей та медичних працівників (за потребою). Також тісно співпрацюють з управлінням праці та соціального захисту населення. Так протягом 2018 року спеціалістами Центру було проведено 399 перевірок цільового використання коштів при народженні дитини та 310 перевірок виплат одиноким матерям.

У 2018 році продовжилася робота з реалізації заходів соціальної програми «Здійснення комплексних заходів з надання соціально-психологічної допомоги учасникам АТО та членам їх родин» (за міською цільовою програмою «Турбота. Назустріч киянам»). До роботи було залучено 6 спеціалістів.

При надходженні до Центру інформації про сім’ї, члени яких є учасниками антитерористичної операції, та сім’ї загиблих та поранених бійців, які брали участь в зоні проведення АТО, здійснюється соціальне інспектування та складається акт оцінки потреб сім’ї, надаються психологічні послуги та інформація щодо соціальних пільг для учасників АТО, гуманітарна допомога, діти запрошуються на соціокультурні заходи. Протягом 2018 року 395 учасникам антитерористичної операції та 549 членам їх сімей було надано 3872 соціальних послуг.

Також було проведено 31 соціокультурний захід для дітей. Традиційними вже стали такі сімейні соціокультурні заходи як Спортивна рибна ловля та екскурсія мальовничою Україною, в 2018 році це була екскурсія в дендропарк «Александрія» та Храмовий комплекс в с. Буки.

Новим у роботі фахівців Центру стало проведення оцінки потреб дітей, які переселилися з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України з метою встановлення їм статусу «дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Ця робота проводиться відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2018 року № 301. На даний час фахівцями центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді складено 11 висновків оцінок потреб сім’ї. За результатами цих оцінок рішенням Комісії з захисту прав дитини Оболонської РДА дітям надано відповідні статуси.

Ще одна категорія, з якою працюють спеціалісти Центру – це особи, які відбули покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнені від подальшого відбування покарань на підставах, передбачених законом.

Протягом 2018 року до Центру надійшло:

- 231 повідомлення про постановку на облік від Оболонського центру пробації про молодь, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі;

- 21 повідомлення із Сектору ювенальної превенції Відділу превенції Головного управління національної поліції в місті Києві Оболонського управління поліції.

- 19 повідомлень надійшло з виправних колоній.

Було здійснено інспектування та спроби інспектування по всім адресам, складені акти оцінки потреб, надані запрошення до Центру, інформаційні матеріали.

Особам, які перебувають в конфлікті з законом, пропонуються соціальні послуги: проводяться індивідуальні та групові консультації, бесіди щодо працевлаштування, навчання, налагодження взаємостосунків у сім’ї, виховання дітей та ін.

На базі Центру і у співпраці з із сектором ювенальної превенції відділу превенції Головного управління національної поліції в місті Києві Оболонського управління поліції, були проведені:

- профілактичне заняття з на тему :«Толерантність та насилля»;

- профорієнтаційне заняття із Центром зайнятості Оболонського району;

- профорієнтаційна екскурсія до ІТ Центру : «Unit City» та «Promo Republic»;

- профілактичне заняття на тему: «Стратегії успіху»;

- профілактичне заняття на тему: «Визначення рівня самооцінки та робота із нею»;

- профілактичне заняття на тему: «Шляхи досягнення успіху»;

- профорієнтація в туристичному центрі Travel Hub;

-  профілактичне заняття на тему: «Сприйняття різноманітності – основа толерантності»;

- профілактичне заняття на тему: «Права людини та дитини»;

- профілактичне заняття на тему: «Національно-патріотичне виховання молоді»;

- профілактичне заняття на тему: «Профілактика залежностей у підлітковому віці».

Заняття з молоддю були спрямовані на формування належного рівня усвідомленості підлітками власної ціннісної сфери, розуміння та прийняття цінностей інших людей, почуття відповідальності за власне життя, а також на оптимізацію процесу постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення, підвищення рівня вмотивованості до позитивних змін, розвитку активної життєвої позиції. До роботи залучались юрист та психологи Центру. Фахівці Центру весь час випробовують нові форми роботи з цією категорією клієнтів і в 2018 році на заняття приходила достатньо велика кількість підлітків.

Ще одним напрямом роботи Центру є робота з прийомними сім’ями та будинком сімейного типу. Так на обліку Центру у 2018 році перебувало 6 прийомних сімей, в яких виховується 11дітей, та один будинок сімейного типу, де виховується 9 дітей. Протягом року їм було надано 1383 послуги, а саме: 466 – інформаційних; 644 – соціально-педагогічних; 273 – психологічних.

В 2018 році було влаштовано – 3 дітей: 1- в ПС і 2- в ДБСТ. Також з ДБСТ в 2018 році вийшло 4 дітей: 1 – навчається в воєнному училищі Богуна, 3 – набули повноліття.

Спеціаліст, який відповідає за даний напрямок роботи, знаходиться у тісному контакті на постійному зв’язку з прийомними батьками, батьками-вихователями та дітьми: відвідує сім‘ї, надає соціально-педагогічні, психологічні, інформаційні послуги, протягом року організовує для дітей соціально-культурні заходи.

В минулому році троє дітей, які набули повноліття, вийшли із дитячого будинку сімейного типу. Вони повертаються в біологічні сім’ї, які продовжують вести асоціальний спосіб життя. Вони стикаються з проблемами своєї біологічної родини, деякі навіть не в змозі проживати в квартирах своїх батьків (квартири потребують ремонту, великі борги за комунальні послуги). Для багатьох дітей біологічні батьки – це чужі люди, дітям важко адаптуватись в колі своїх родичів. На квартирний облік ці діти стати не мають можливості, тому що в них є частки житлової площі в квартирах біологічних родичів. Супроводження, яке здійснюється після виходу, не дає змоги вирішити матеріальні проблеми випускників ПС, ДБСТ.

Ще одна категорія сімей, з якими працюють спеціалісти Центру – це сім’ї опікунів. На обліку перебуває 95 сімей, в яких виховується 120 дітей. За 2018 рік їм було надано 1235 послуг: 524 – соціально-педагогічних, 646 – інформаційних, 52 – психологічних, 13– юридичних, 10 сімей перебувало під соціальним супроводом.

Робота з сім’ями опікунів була направлена на сприяння в налагодженні внутрішньосімейних відносин, психологічну підтримку сім’ї, підвищення рівня виховного потенціалу опікунів/піклувальників шляхом залучення їх до участі в тренінгах, юридичне консультування, організацію та залучення сімей до відвідування соціокультурних заходів.

Основні проблеми цих сімей – конфліктні ситуації між опікунами та підопічними (велика вікова різниця), психологічні травми дітей внаслідок складних соціальних історій, слабка мотивації дітей до процесу навчання, недостатній рівень виховного потенціалу опікунів.

Протягом 2018 року спеціалістами Центру надавалися соціальні послуги особам з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, соціальними послугами охоплено 35 осіб вказаної категорії, надано 308 індивідуальних послуг та 179 групових, 5 осіб перебувало під соціальним супроводом.

В процесі роботи з особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування вирішуються наступні питання: представництво інтересів та допомога в реалізації та захисті прав в закладах охорони здоров’я, в державних органах та комунальних підприємствах (ЦНАП, ПАТ «Київенерго»), а також налагодження взаємовідносин з представниками цих закладів, допомога в оформленні документів в УПСЗН, вирішення соціально-побутових питань, налагодження внутрішньосімейних контактів.

Окрім цього, спеціалістами щорічно проводиться фронтальне обстеження учнів 1 курсу Державних професійно-технічних навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.       

На території Оболонського району знаходиться Державний навчальний заклад «Центр професійної освіти технологій та дизайну м.Києва». Всього станом на кінець грудня 2018 року першокурсників зазначеної категорії 12 осіб. З них: 3 – учні з Оболонського району, 2 – учнів з Подільського району, 3 – учня з Деснянського району, 1 – учень з Дніпровського району, 2 - учня з Київської області, 1 – учень з Житомирської області. 

Основні проблеми цих дітей – внутрішньосімейні конфлікти з піклувальниками, психологічні травми внаслідок складних соціальних історій, слабка мотивації до процесу навчання, тому вони потребують підвищення рівня самооцінки, підвищення мотивації до навчання, допомогу в подоланні пережитих травм та втрат.   

Серед основних проблем в навчальному закладі можна виділити також недостатнє фінансуванні (мала стипендія), відсутність організованого дозвілля – громадські організації не дуже активно співпрацюють з підлітками цієї категорії. 

З 3 учнями, мешканцями Оболонського району, проводиться робота та надаються соціальні послуги в форматі картки клієнта.    

Новий напрямок роботи Центру – НАСТАВНИЦТВО.

Кожна дитина, яка виховується в сім`ї, входить в самостійне життя вже підготовленою до нього. Однак не можна забувати, що існує найбільш уразлива й незахищена категорія дітей, зокрема діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа, опіку над якими здійснює держава.

Мета наставництва – підготувати дитину, позбавлену батьківського піклування, до самостійного життя. Адже діти в інтернатах не завжди вміють готувати їжу, робити покупки, планувати свій бюджет, захищати свої права. Допомогти їм у цьому може наставник, який має стати для дитини другом.

Що таке наставництво?

Це добровільна,безоплатна діяльність дорослої людини з надання дитині, яка проживає у закладі, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Положення про наставництво затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 р. № 465. Воно визначає механізм організації здійснення та ведення наставництва над дитиною, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей.

Основними завданнями наставництва є:

1. Визначення та розвиток здібностей дитини, сприяння реалізації її інтересів у професійному самовизначенні.

2. Надання дитині доступної інформації про її права та обов’язки.

3. Формування в дитини практичних навичок, спрямованих на адаптацію її до самостійного життя, зокрема щодо вирішення побутових питань, розпорядження власним майном і коштами, отримання освітніх, соціальних, медичних, адміністративних та інших послуг;

4. Ознайомлення дитини з особливостями суспільного спілкування та подолання складних життєвих ситуацій;

5. Сприяннястановленнюдитини як відповідальної та успішної особистості;

6. Формування у дитини навичок здорового способу життя.

Наставництво здійснюється в індивідуальній формі однією повнолітньою дієздатною особою над однією дитиною. Наставником може бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя, отримала висновок про те, що вона може проводити діяльність з організації наставництва, про що укладається відповідний договір про наставництво.

Особа, яка виявила бажання стати наставником має:

- надати висновок про стан здоров’я за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини”;

- надати довідку про наявність чи відсутність судимості, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

- успішно пройти курс підготовки в регіональному центрі та отримати висновок про можливість провадження діяльності з організації наставництва над дитиною, яка проживає у закладі.

Свою діяльність наставник здійснює на території інтернатного закладу, в якому перебуває дитина за умови попередньої згоди дитини; між ним адміністрацією закладу та центром соціальних служб сім'ї дітей та молоді укладається відповідна угода.

Організація наставництва здійснюється центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем знаходження закладу. На території Оболонського району знаходиться найбільша кількість закладів, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Станом на сьогодні співпрацювати погодилися 3 заклади:

  1. Школа-інтернат №21;
  2. Центр соціальної реабілітації «Ковчег»;
  3. Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Служби у справах дітей КМДА.

Функції контролю за дотриманням прав та інтересів дитини, над якою встановлено наставництво, виконують центр, адміністрація закладу, служба у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини (шляхом спілкування з дитиною, спостереження за її поведінкою, емоційним станом тощо).

В 2018 році 13 осіб, мешканці Оболонського району м. Києва, відвідали інформаційні зустрічі на базі Центру з метою отримання інформації про Наставництво над дітьми. З них 10 осіб виявили бажання стати наставниками.

В процесі проведеної роботи за вказаним напрямом:

- 5 осіб пройшли навчання та отримали висновок КМЦСССДМ про можливість провадження діяльності з організації наставництва;

- 3 осіб направлено на навчання, яке відбудеться в 2019 році;

- 2 особи збирають документи;

- 3 особи відмовилися (з особистих причин).

 

За інформацією ЦСССДМ

Перейти до спискуВерсiя для друку