Головна  →  Новини  →  23 січня 2018

Інформація про захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Оболонського району м. Києва

Відповідно до чинного законодавства України, одним з основних завдань служби у справах дітей є захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 29.12.2017 року на обліку Служби у справах дітей перебуває 269 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 99 дітей-сиріт та 170 дітей, позбавлених батьківського піклування. В сім'ях опікунів і піклувальників виховується 233 дітей. В державних дитячих установах утримується 15 дітей, в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях – 18 дітей, відносно 3 дітей вирішується питання щодо їх влаштування.

Протягом 2017 року на облік служби було поставлено 45 дітей. З них 18 сиріт, 27 дітей позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2017 року в центрі перинатальної та репродуктивної медицини, було залишено 9 дітей. Службою були здійснені відповідні заходи щодо присвоєння прізвищ, імен та по батькові дітям, реєстрації їх у відділі РАЦСу Оболонського районного управління юстиції та згідно розпоряджень Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації 8 дітей влаштовано до Київського міського будинку дитини “Берізка”, 1 дитину – до Київського міського будинку дитини ім. М.М.Городецького. З них 6 дітей усиновлено громадянами України, 1 дитину влаштовано до прийомної сім'ї, 2 дітей повернуто батькам.

У 2017 році в КМДКЛ №1 було залишено 1 дитину. Після проведення медичного обстеження її було влаштовано до Київського міського будинку дитини ім. М.М. Городецького, а згодом – усиновлено.

Діти, які влаштовані до сімейних форм виховання перебувають на постійному контролі служби у справах дітей. Працівниками Служби проводиться профілактично-виховна робота з опікунами (піклувальниками), батьками-вихователями, прийомними батьками, щодо захисту прав та інтересів їх підопічних. Протягом 2017 року здійснено 220 обстежень житлово-побутових умов проживання дітей, в ході яких перевірено чи використовується державна соціальна допомога на потреби дітей.

Крім того, опікуни/піклувальники щорічно подають до служби у справах дітей звіт про використання державної соціальної допомоги на дитину, збереження житла та майна підопічних. А також, висновок про стан здоров'я дитини.

Трапляються випадки коли діти, які перебувають під опікою чи піклуванням, опиняються у складних життєвих обставинах через неналежне виконання їх опікунами (піклувальниками) своїх обов'язків. Такі сім'ї опікунів перебувають під соціальним супроводом, з метою надання їм необхідної допомоги та забезпечення дітей належними умовами проживання, виховання та розвитку.

На даний час одна дитина перебуває у Центрі допомоги дітям “Місто щасливих дітей”, через те, що опікун зловживає алкогольними напоями, не приділяє належної уваги вихованню дитини. Службою ведеться робота щодо заміни опікуна.

Службою, також, здійснюються заходи щодо збереження житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А саме, перевіряється в якому стані знаходиться житло, у разі смерті батьків дитини – чи оформлено спадкове майно, з урахуванням інтересів дитини, чи не порушуються законними представниками дітей права на користування житлом та майном, яке належить їхнім підопічним.

Відповідно до ст. 32 Закону України “Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, місцеві державні адміністрації несуть відповідальність за збереженням житла та повернення його дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, а також, особам з їх числа, після завершення терміну перебування їх під опікою, у прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу.

Так, у лютому 2017 року виявлено, що у квартирі, в якій мають право користування 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, зареєстровано 12 іноземних громадян, в т.ч. неповнолітня дитина. Станом на 02.01.2018 року, в даній квартирі залишилось зареєстрованими 8 сторонніх осіб. Під час неодноразового відвідування квартири, двері ніхто не відчинив. Розшукати матір дітей (власника квартири), яка позбавлена батьківських прав, не виявилось можливим. Службою готується позовна заява та матеріали до суду про зняття з реєстраційного обліку сторонніх осіб у даній квартирі.

До департаменту з питань реєстрації КМДА направлено списки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають право власності або право користування житлом, для внесення до електронної бази відповідні позначки, з метою недопущення реєстрації будь-яких осіб без попередньої згоди органу опіки та піклування.

Крім того, відділом опіки, піклування та усиновлення ведеться, в електронному вигляді, житловий реєстр дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є одноосібними власниками житла. Якщо опікун здає квартиру в оренду, за попередньою згодою органу опіки та піклування, то він надає інформацію до Служби про використання коштів на потреби дитини. Дана інформація знаходиться в особовій справі дитини.

У разі, коли у дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування відсутнє житло, після досягнення нею 16-річного віку, службою здійснюються заходи щодо постановки її на квартирний облік. Станом на 29.12.2017 року, на квартирному обліку перебувало 11 дітей вищевказаної категорії.

Існує проблема влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли підліткового віку. Тому залишається актуальним питання створення соціальних гуртожитків для таких дітей. На даний час Службою у справах дітей КМДА вживаються заходи щодо пошуку приміщення, яке відповідатиме встановленим для соціального гуртожитку нормам.

Президентом України видано Указ від 12.01.2018 “Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа”, згідно якого Кабінету Міністрів України дано доручення – у шестимісячний термін розробити та надати на затвердження Верховної Ради України законопроекти, спрямовані на врегулювання питань щодо спрощення процедури надання земельних ділянок державної і комунальної власності для будівництва малих групових будинків, дитячих будинків сімейного типу, а також, щороку у проектах Закону України про Державний бюджет України передбачати, на відповідний рік, видатки для будівництва/ремонту малих групових будинків підтриманого проживання, житла для дитячих будинків сімейного типу, будівництва/придбання соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, а також, на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Протягом 2017 року службою у справах дітей проводилась відповідна робота щодо усиновлення дітей. Проведено 31 обстеження житлово-побутових умов проживання громадян, які виявили бажання усиновити дитину, та підготовлено 29 висновків про доцільність усиновлення. За минулий рік усиновлено 11 дітей громадянами України.

Також, Службою ведеться електронний облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського, а також громадян, які виявили бажання усиновити дитину, чи взяти її під опіку, в електронній базі “Діти”, яка діє по всій Україні. Завдяки даній системі здійснюється більш оперативний пошук сім'ї для дитини, яка потребує влаштування.

Крім того, відповідно до наказу Мінсоцполітики України від 27.10.2014 № 817 “Про затвердження форм документів з питань усиновлення”, Службою проводиться обстеження умов проживання усиновлених дітей, з метою перевірки використання одноразової державної соціальної допомоги на усиновлену дитину. Протягом 2017 року проведено 26 таких обстежень.

В районі успішно працює дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 3 дітей вже здобувають професії. А саме: 2 дітей - у Київському коледжі будівництва, архітектури та дизайну за спеціальністю “зелене будівництво та садово-паркове господарство”, 1 дитина навчається у Київському медичному коледжі.

Відповідно до міської програми “Діти. Сім'я. Столиця”, на 2017 рік були виділені кошти в сумі 34000 грн., на які закуплено дрібну побутову техніку, посуд килимові покриття та гардини.

Також, в районі працює 6 прийомних сімей, в яких виховується 8 дітей.

Після досягнення дитиною віку повноліття, інформація про неї надається до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, з метою подальшого її супроводу, працевлаштування, приведення в належний стан житла тощо.

На території району проживає 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з тимчасово окупованої території України. З них 1 сім'я опікуна (2 дітей) придбала власне житло, 1 – винаймає житло. Опікуни отримують державну соціальну допомогу на дітей. Службою постійно перевіряються умови проживання дітей та, у разі необхідності, здійснюються заходи щодо їх соціально-правового захисту.

Двох одиноких матерів, які прибули з тимчасово-окупованих територій, було позбавлено батьківських прав. Двоє дітей передано під опіку, 1 дитина перебуває у дитячому будинку “Берізка”.

На обліку Служби перебувають діти, які залишились без батьківського піклування, але ще не мають визначеного соціально-правового статусу. Як наприклад, батьки дитини розлучені мати, з якою проживала дитина померла, місце перебування батька не відоме. До моменту набуття дитиною офіційного статусу сироти чи позбавленої батьківського піклування, вона тимчасово перебуває у родичів, у разі відсутності родичів - у центрі соціально-психологічної реабілітації (вул. Маяковського, 28-а або вул. Полярна, 7-А).

На території Оболонського району розташовані 2 благодійні центри соціально-психологічної реабілітації дітей. Це – “Місто щасливих дітей” (вул. Полярна, 7-А) та Центр “Ковчег” (вул. Квітки Цісик, 40), які також, надають допомогу щодо тимчасового влаштування дітей вищезазначеної категорії.

Згідно розпорядження Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації “Про негайне відібрання дітей від батьків”, з чотирьох сімей було вилучено 5 дітей, у зв'язку із загрозою їх життю та здоров'ю. Службою підготовлені матеріали до суду про позбавлення батьків батьківських прав.

Протягом літнього оздоровчого періоду за бюджетні кошти було оздоровлено більше 100 дітей вищезазначеної категорії. А саме: Одеська обл. - табір “Патрія”, “Молода гвардія”, Миколаївська обл. - табір “Маяк”, Київська обл. -  табори “Пролісок” та “Зміна”, Пуща Водиця - табір “Артек” та “Лісова пісня”, оздоровчий табір у Запорізькій обл. Закарпатська обл. - табори “Верховина”, “Нарцис” та “Северянин”.

Крім того, 10 дітей відвідали Швейцарію за сприянням благодійних коштів фонду Чорнобиля, 3 дітей - Італію.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування взяли участь у районних та міських новорічно-різдвяних заходах.

 

За інформацією Служби у справах дітей

Перейти до спискуВерсiя для друку