Головна  →  Новини  →  26 вересня 2013

Освіту та медичні послуги нелегальних працівників оплачують кияни

Через нелегальні трудові відносини міський бюджет втрачає 30-40% коштів, які нараховуються місцевим бюджетам за кількістю мешканців – це витрати на медицину, середню та дошкільну освіту. Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан Крамаренко. За даними органів статистики в місті Києві зареєстровано 2,7 млн. мешканців. Проте, за словами Руслана Крамаренка, опосередковані розрахунки через споживання основних продуктів харчування (хліб, сіль) дають дещо іншу картину – від 4,2 до 5 млн. мешканців.

«Різниця відчутна – майже вдвічі. Ці люди десь орендують житло, десь працюють. Для маленького міста, де мешканці відчувають один одного, поява навіть невеликої кількості приїзжих, а тим більше їх працевлаштування є помітним і прогнозовано, що з цим робити. Для мегаполісів діюча система реєстрації не дає відповіді на запитання, як усунути дисбаланс між тим, що нелегально працюючий працівник користується послугами, які продукуються у місті, але при цьому не платить податки. Маємо надію, що реалізація проекту КМДА «картка киянина» дасть хоча б базові відповіді на запитання, а скільки ж мешканців у столиці. Щодня тільки на зарплати працівникам бюджетних установ, не враховуючи витрат на життєдіяльність міста Києва, з бюджету витрачається 27 млн. грн. – з податків тих киян, що мають офіційну зарплату та київську реєстрацію. При цьому ми втрачаємо мільйони гривень через нелегальне працевлаштуваня та несплату податків власниками квартир, що здаються в оренду», – наголосив він.

Нагадаємо, що вчора у Головному управлінні Міндоходів у м. Києві відбулась зустріч з представниками підприємницьких кіл столиці.

Під час зустрічі керівник столичного відомства Міндоходів Ірина Носачова зауважила, що на сьогодні податок на доходи фізичних осіб є бюджетоформуючим для місцевого бюджету, його питома вага у доходах бюджету міста Києва складає майже 65 відсотків, тож легалізація робочих місць є одним із джерел збіль.

«Від початку року у Києві сплачено 7,4 мільярда гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 8,6 % більше, ніж за відповідний період 2012 року. Бюджет додатково отримав майже 600 мільйонів гривень», – повідомила Ірина Носачова. Проте, за її словами, вказані надходження можуть бути більш відчутними, якби не поширене негативне явище виплати зарплати «у конверті».

 

Перейти до спискуВерсiя для друку