Головна  →  Новини  →  15 травня 2021

Працювати та одночасно перебувати на обліку в службі зайнятості заборонено законодавством

Кожен громадянин України, згідно з законодавством, має право на соціальний захист на випадок безробіття, зокрема, на участь в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Коли людина офіційно працевлаштована, вона є застрахованою – роботодавець сплачує за кожного працівника єдиний страховий внесок. Якщо працівника звільнюють, настає страховий випадок – особа має право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття.

Перебувати у статусі безробітного та отримувати допомогу по безробіттю людина може тоді, коли через відсутність роботи не має заробітку або інших доходів (зокрема, від самозайнятості або підприємництва); не отримує допомоги, компенсації або надбавки по догляду за особами, які його потребують (з інвалідністю, похилого віку); йому не призначено пенсії; не навчається на денній (очній) формі тощо.

«Невірно розцінювати виплати по безробіттю як додатковий заробіток, а не як підтримку від держави на період вимушеної відсутності роботи. Найкраща порада – будьте уважними та відповідальними, щоб обійтися без порушень законодавства та отримати гарантовані законом соціальні послуги», - зауважив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

Служба зайнятості перевіряє обґрунтованість кожної виплати допомоги по безробіттю. Для цього проводиться обмін інформацією з Пенсійним фондом України. Якщо ж в результаті такої звірки з’ясується, що особа, яка перебувала на обліку, отримувала доходи за виконання робіт за трудовим чи цивільноправовим договором, то її чекає зняття з обліку та повернення всієї суми незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальних послуг. Якщо ж відомості про доходи особи, на підставі яких призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця, центр зайнятості проводить перерахунок страхових виплат з дня їх призначення, а суми незаконно виплачених коштів повертаються роботодавцем.

Варто зауважити, що незаконно виплачені кошти необхідно повернути протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомлення від центру зайнятості. У разі відмови особи чи роботодавця повернути кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений строк кошти стягуються у судовому   порядку.

Довідково: в результаті розслідування страхових випадків Київським міським центром зайнятості з початку 2021 року виявлено 253 порушення, з яких 208 – з вини застрахованих осіб, 15 – з вини роботодавців.

Київський міський центр зайнятості сьогодні це:

  • ·Найбільша база можливостей
  • Безкоштовні послуги для безробітних та роботодавців
Перейти до спискуВерсiя для друку