КМДА Київська міська державна адміністрація


18 жовтня 2017

Інформація про заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями

Наразі одним із головних пріоритетів держави стало всебічне забезпечення основних прав і свобод людини, забезпечення належного рівня життя всіх громадян незалежно від віку, статі, особливих потреб викликаних станом здоров'я. В умовах сучасного світу актуальними є завдання по гуманізації міського середовища. З цією метою державними органами всіх рівнів вже проведена велика робота по адаптації законодавства до вимог Євросоюзу. Сталий розвиток держави передбачає створення умов для повноцінної участі всіх людей у громадському, політичному, комерційному та культурному житті. Кожен громадянин, незалежно від функціональних обмежень та інших особливостей, має право на доступ до інформації, освіти, послуг, роботи, охорону здоров’я, соціальний та правовий захист, зручний транспорт та в цілому на комфортне життєве середовище.

На сьогоднішній день, для забезпечення потреб громадян з особливими потребами районна влада керується розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 №1073-р, Державною цільовою програмою «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року, Указом Президента України від 03.12.2015 № 678/2015 «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю».

Міністерством соціальної політики України виконується комплексна робота щодо зміни та удосконалення існуючої законодавчої бази України, які дозволять адаптувати міську інфраструктуру та реалізувати завдання, визначені Планом заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року.

На виконання цих завдань, за останній рік виконано великий обсяг робіт Комунальною науково-дослідною установою «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» на замовлення Київської міської державної адміністрації. Інститутом за участі громадськості розроблений проект Програми «Київ без бар'єрів», який містить перелік системних заходів щодо запровадження комплексного підходу для створення без бар’єрного середовища міста. Дуже важливо, що проект Програми передбачає виділення відповідних коштів на конкретні заходи по рокам та визначення відповідальних за їх реалізацію.

Оболонською районною в місті Києві державною адміністрацією приділяється велика увага забезпеченню доступності для громадян з особливими потребами. На даний час переважна більшість районних закладів культури, освіти, громадських будівель, а також медичних закладів забезпечено спеціальними засобами для безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями.

В 2016 році здійснені заходи з адаптації приміщення Оболонської райдержадміністрації для потреб людей з обмеженими фізичними можливостями та влаштовано спеціальний підйомник для безперешкодного пересування в середині приміщення, облаштовано пандусом центральну вхідну групу будівлі. В поточному році за Програмою економічного та соціального розвитку м. Києва проводиться капітальний ремонт та заміна ліфта в будівлі Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації адаптованих до потреб людей з інвалідністю.

Протягом останнього часу в закладах культури Оболонського району проведено роботи з облаштування елементів безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями, а саме:

- в Центральній районній бібліотеці ім. А. Гайдара для дітей (вул. Героїв Сталінграда, 51Б) проведено ремонт вхідної групи та встановлено пандус;

- в бібліотеці для дітей ім. С. Чекаліна (вул. Вишгородська, 38) проведено ремонт вхідної групи та облаштовано спеціально обладнаний туалет для людей з обмеженими фізичними можливостями;

- в 2016 році були проведені роботи з облаштування пандусу за адресою: просп. Мінський, 6.

На балансових територіях комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Оболонського району м. Києва встановлено пандуси у скверах за адресою: просп. Героїв Сталінграда, 49Б, 50 та між будинками по вул. Героїв Дніпра, 42Б, 62.

Нещодавно відкрито для мешканців новозбудований парк «Оболонь» в урочищі «Наталка», який повністю адаптований для потреб маломобільних груп населення. Роботи в парку продовжуються.

ТОВ «Гурт-Проект» ведуться проектні роботи з реконструкції та будівництва пішохідно-дорожньої мережі, які охоплюють Оболонську набережну, в районі затоки Собаче гирло, Наталка, вул. Прирічна, острів Оболонський. Реалізація цього проекту дозволить створити туристичний та рекреаційний маршрут для всіх верств населення району та міста, в тому числі маломобільних груп населення та залучити нові цікаві території для цих потреб, оскільки цей проект передбачає будівництво пішохідних мостів до острова.

При виконанні в 2016 році поточного ремонту міжквартальних проїздів та прибудинкових територій КП ШЕУ виконано роботи по влаштуванню понижень бортового каменю для забезпечення безперешкоднього руху осіб з обмеженими властивостями в кількості 16 одиниць. В 2017 році для створення безперешкоднього руху осіб з обмеженими фізичними можливостями КП ШЕУ виконані роботи по пониженню бортового каменю на вулицях району в кількості 8 од., (на вул. Прирічній-2од, на просп. Оболонському- 4од., на вул. Маршала Тимошенка, 16 -2 од.)

Згідно інформації КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва» в районі близько 500 під'їздів житлових будинків вже облаштовано пандусами для з'їзду інвалідних колясок, в тому числі в 2016 році було обладнано пандусами 23 під'їзди. З початку 2017 року встановлено 6 пандусів в житлових будинках.

Наразі, вимогам ДБН В.2.2-17:2006 та ДСТУ Б ISO 21542:2013 повністю або частково в районі забезпечено наступні об'єкти:

 

% від заг. к-ті

Заклади охорони здоров’я

67%

Заклади освіти

60 %

Заклади культури

83%

Спортивні та фізкультурно-оздоровчі заклади

80%

Заклади торгівлі

37%

Заклади громадського харчування

34%

Відділення зв’язку

64%

Житлові будинки

20%

Центри надання адміністративних  та сервісних послуг

50%

На виконання доручення Київської міської державної адміністрації, Оболонською районною в місті Києві державною адміністрацією надано пропозиції до Департаменту соціальної політики КМДА та КНДУ «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» щодо формування проекту Міської комплексної цільової програми «Київ без бар'єрів» з метою забезпечення доступності та інших заходів з поліпшення пересування людей з особливими потребами в частині Оболонського району., в тому числі щодо забезпечення інформаційної доступності приміщень та будівель установ державного управління Оболонського району для людей з вадами зору тощо.

Згідно пропозицій було визначено першочергові 4 мікрорайони, які прилягають до існуючих станцій метрополітену («Героїв Дніпра», «Мінська» «Оболонь») житлового масиву Оболонь і обмежені вулицею Героїв Дніпра, проспектом Героїв Сталінграда, вулицями Маршала Малиновського та Зої Гайдай для здійснення першочергових заходів по забезпеченню доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення.

Головою Оболонської районної в місті Києві державною адміністрацією дано доручення щодо опрацювання в наступному році заходів для забезпечення доступності будівлі Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення:

- встановити фасадну вивіску та таблички на кабінетах із застосуванням крапкового шрифту Брайля, інформаційний стенд з крапковим шрифтом Брайля (при вході в будівлю), облаштувати на першому поверсі в середині приміщення тактильну мнемосхему з крапковим шрифтом Брайля та описом надання адміністративних послуг;

- облаштувати наявні паркомісця для автомобілів, якими керують особи з інвалідністю на автостоянці біля будівлі райдержадміністрації згідно до вимог діючих ДБН (шириною 5 м);

- забезпечити виконання робіт по нанесенню контрастно-рельєфного попереджувального маркування на сходах до центрального входу будівлі Оболонської райдержадміністрації та в середині приміщення Центру надання адміністративних послуг (застосувати тактильні смуги для сходів, направляючу тактильну та рельєфну плитку);

- оновити план-схеми будівлі;

- модернізувати офіційний субвеб-сторінку Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації з урахуванням вимог законодавства стосовно забезпечення доступу до них користувачів з вадами зору.

Важливою частиною зміни міського середовища є застосування сучасних підходів в частині містобудування та архітектури. Один з таких підходів – Універсальний дизайн».

Універсальний Дизайн – стратегія, спрямована на те, щоб проектування і компоненти будь-якого середовища, виробів, комунікацій, інформаційних технологій чи послуг були однаково доступні чи зрозумілі всім та відповідали вимогам спільного користування. Це економічно ефективний підхід, бо задовольняє потреби всіх користувачів вже на початковому етапі розробки та проектування і виключає майбутні нераціональні витрати. В основі Універсального Дизайну – повага до прав людини.

Бар’єри існують не тільки у фізичному середовищі, де вони більш помітні (високі сходи, відсутність ліфту тощо), а й в наданні послуг. Наприклад, теленовини без титрування чи перекладача жестової мови є недоступними для людей, які не чують. Речі, що не враховують особливості людини, також створюють штучні бар’єри.

Таким чином, концепція Універсального Дизайну сповідує відсутність штучних бар’єрів там, де їх можна уникнути. Завдяки семи принципам Універсального Дизайну речі, простір, послуги, взаємодія між людьми стають зручними, безпечними, доступними:

1. Рівність та доступність використання;

2. Гнучкість використання;

3. Простота й інтуїтивність використання;

4. Доступно викладена інформація;

5. Терпимість до помилок;

6. Малі фізичні зусилля;

7. Наявність необхідного розміру, місця, простору.

В Україні не більше 4 % усіх споруд є доступними. Серед них всього кілька об’єктів, які враховують усі сім принципів універсального дизайну. Зокрема, це термінал «D» Міжнародного аеропорту Бориспіль (Київ).

Універсальний дизайн, однозначно, потрібний усім та особливо важливо для таких категорій населення, як:

- людям з інвалідністю та/або тимчасовими/постійними функціональними порушеннями (фізичними, розумовими, сенсорними тощо);

- батькам із малолітніми дітьми;

- дітям у школах;

- пацієнтам у лікарнях;

- дітям до 7-ми років;

- людям похилого віку;

- вагітним жінкам;

- людям з великою масою тіла;

- людям низького чи високого зросту.

За інформацією управління будівництва,

архітектури та землекористування



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.