КМДА Київська міська державна адміністрація


20 вересня 2017

Відбувся воркшоп на тему: "Проекти громадського бюджету міста Києва"

Відбувся воркшоп на тему: "Проекти громадського бюджету міста Києва"

У Києві триває Європейський тиждень місцевої демократії, темою якого є  «Участь громадськості, консультації та зобов’язання: для процвітаючої місцевої демократії». 

19 вересня 2017 року в Оболонському районі, в рамках Європейського тижня місцевої демократії, відбувся воркшоп на тему: "Проекти громадського бюджету міста Києва". Про те, як у столиці відбувається ця ініціатива, її особливості розповів Артем Стельмашов начальник відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків управління з питань децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків секретаріату Київської міської ради.

«Під час першого бюджету участі мій виклик полягав лише у тому, що я повинен був обійти всіх студентів, які проживають у гуртожитках, щоб загітувати їх проголосувати за проект розумного освітнього простору в бібліотеці CleverSpace. Завдяки підтримці проект здобув більш як 1000 голосів і зараз реалізовується. Нині, під час другого громадського бюджету, моє надзавдання значно складніше - тепер я маю обійти всі райони та закликати їх проголосувати за що завгодно, але таки взяти участь у ГБ. Мета - 100 000 голосів! Ставка зроблена на бібліотеки. Мрію та вірю, що саме бібліотеки стануть в новому Києві центрами спілкування в мікрорайонах, а їхня роль в житті громади значно підвищиться. Оскільки саме вони стануть місцем, де в дискусіях народжуватимуться нові ідеї і там само завдяки процесу інкубації вони ставатимуть проектами», - зокрема зазначив Артем Стельмашов.

Громадський бюджет міста Києва – це процес взаємодії влади з громадськістю, направлений на залучення мешканців міста Києва до участі у бюджетному процесі через подання проектів та проведення відкритого громадського голосування за такі проекти. Закладені інновації у новий механізм Громадського бюджету перетворять його у потужний каталізатор розвитку самоврядування та ефективності управління, наближеності влади до людей. 

Також до зустрічі долучились автори проектів Андрій Китаєв, Аліна Багач та Сергій Яригін, які розповіли про особливості цьогорічного Громадського бюджету та свої проекти.

Крім того, пан Артем розповів про інші інструменти електронної демократії: е-звернення, е-петиції, е-обговорення, як спосіб залучення громадськості до взаємодії з владою.

Долучайтесь до голосування за цікаві ідеї, адже проекти, які найбільше підтримають кияни шляхом е-голосування, будуть реалізовані під контролем авторів та громадськості.

Інструкція, як проголосувати за проекти бюджету участі 2017 в м. Києві.

 

ПЕРЕГЛЯД ФОТО



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.