КМДА Київська міська державна адміністрація


24 вересня 2013

Оксана Добровольська: «Київ має потенціал для розширення мережі дошкільних закладів на 4,5 тис. місць уже цього року»

На виконання завдань Президента України щодо розширення мережі дошкільних закладів освіти у столиці одним із пріоритетних напрямів роботи визначено збереження, розширення і удосконалення мережі ДНЗ відповідно до потреб мешканців Києва. Про це розповіла директор Департаменту освіти і науки Оксана Добровольська.

Вона повідомила, що розширення мережі дитячих садочків у столиці відбувається шляхом відновлення непрацюючих (законсервованих) груп; відновлення груп, які вивільняються з-під оренди; відновлення непрацюючих ДНЗ; реорганізації шкіл-дитячих садочків у дошкільні навчальні заклади, а також шляхом будівництва нових приміщень ДНЗ та відкриття короткотривалих груп на базі загальноосвітніх навчальних закладів.

«Відновлення непрацюючих груп відбувається за рахунок районних бюджетів, коштів інвесторів. Цього року таким чином відновлено 80 груп для 1600 дітей. За останні два роки кількість непрацюючих груп суттєво зменшилася. У таких районних як Голосіївський, Дарницький, Печерський, Подільський резерв груп практично вичерпаний. Проте значним резервом для відновлення залишаються групи, приміщення яких знаходяться в оренді», – зауважила Оксана Добровольська.

Так, за словами директора Департаменту, у мережі дитячих садочків міста нараховується 61 комунальний дошкільний навчальний заклад, який припинив своє функціонування до 90-х років і був переданий в оренду різним державним організаціям та приватним структурам без вилучення з обліку номерів дошкільних навчальних закладів. Це є значним резервом для програми відновлення на наступні роки.

«За попередніми даними таких груп в місті понад 800. Одночасне їх введення надало б місту до 16 000 місць. Значна кількість таких груп знаходиться, наприклад, в Деснянському, Дніпровському, Оболонському районах», – додала Оксана Добровольська.

Вона розповіла, що 27 таких садочків підлягали оновленню у 2013 році. Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації у кожному районі була обрана певна кількість закладів, які потребують відновлення, зокрема: Голосіївський район – 2 ДНЗ (140 місць), Дарницький – 10 (540 місць), Деснянський – 3 (330 місць), Дніпровський – 2 (210 місць), Оболонський – 3 (200 місць), Печерський – 2 (170), Подільський – 2 (140 місць), Святошинський – 1 (220 місць), Солом’янський – 2 (120 місць).

На сьогодні введені у дію 15 дитсадків, ще чотири – відкриються до кінця вересня (№ 285 у Голосіївському районі; № 208 в Оболонському; № 373 у Солом’янському районі; № 567 у Святошинському).

Усі інші мають бути відновлені до кінця 2013 року: Дарницький район – 4 ДНЗ ( № 189, № 240, «Зодіак», «Світозар»), Деснянський район – 2 (Центр розвитку дитини, № 795), Печерський район – 1 (№143), Подільський – 1 (№ 268).

«У місті також є певний запас будівель ДНЗ, які потребують капітального ремонту, а інколи – знесення і будівництва на цьому місті нових садочків. Такі об’єкти є практично в кожному районі. За підрахунком відновлення цих садочків без збільшення їхньої потужності могло б надати місту до 1,5 тисячі нових місць», – зазначила Оксана Добровольська.

Аби якомога швидше забезпечити всіх юних киян місцями в дитсадках, Департамент освіти проводить поступову реорганізацію неефективних шкіл-дитячих садочків. Як пояснюють у Департаменті, цей процес триватиме 2-3 роки, оскільки діти, які прийшли у цей заклад, мають закінчити початкову школу. Реорганізація розпочата у 12 закладах. Після завершення в них можна буде розмістити до 1000 дітей.

Загалом, за словами Оксани Добровольської, разом усі задіяні шляхи надають можливість розширити мережу у 2013 році на 4500 місць. Отже, Київ має потенціал для розширення мережі дошкільних закладів на 4,5 тис. місць вже цього року.

Нагадаємо, що в системі дошкільної освіти міста Києва станом на 01.09.2013 обліковується 702 дошкільних навчальних заклади, з них функціонують за прямим призначенням – 603 установи різних типів і форм власності. За оперативними даними, ДНЗ м. Києва відвідує 106 тис. дітей дошкільного віку, що на 6% більше, ніж у минулому році. Спостерігається стійка тенденція щодо збільшення кількості дітей щороку на 4-5 тисяч.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.