КМДА Київська міська державна адміністрація


22 лютого 2017

Податкова знижка для фізичних осіб

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві звертає увагу платників податків, що декларування це не тільки визначення своїх фінансових зобов’язань перед державою, але й дозволяє повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати у разі реалізації права на податкову знижку. Згідно з нормами ст. 166 Податкового кодексу платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Для отримання податкової знижки платнику податку потрібно заповнити і подати декларацію до 31 грудня року, що настає за звітним.

Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з використанням права на податкову знижку, відображається платником податків у розділі V декларації.

У рядку 13 декларації зазначаються позначкою «х» документально підтверджені категорії витрат, що включаються до податкової знижки відповідно до ст. 166 Податкового кодексу.

Витрати, дозволені для включення до податкової знижки:

  • Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 (пп 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 та ст. 175 ПКУ)
  • Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 (пп.166.3.2 п. 166.3 ст. 166 ПКУ)
  • Сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (пп.166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ)
  • Сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (пп. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 ПКУ) Важливо! Зазначена норма набирає чинності з 1 січня року, що настає за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (п. 1 розділу XIX Прикінцевих положень Кодексу). За результатами 2016 р. зазначена норма не діє!
  • Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення (пп.166.3.5 п. 166.3 ст. 166 ПКУ)
  • Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій або оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита (пп.166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ)
  • Суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизеля, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (пп. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 ПКУ)
  • Суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним(пп.166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ)

У рядку 14 декларації зазначається загальна сума фактично здійснених протягом звітного (податкового) року витрат, понесених платником податку за наслідками звітного (податкового) року, у граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до ст. 166 розділу IV Податкового кодексу.

При розрахунку понесених витрат потрібно враховувати обмеження, встановлені для окремої категорії. Наприклад, для категорії «2» сума пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям за звітний податковий рік не повинна перевищувати 4 % суми загального оподатковуваного доходу платника податків за такий звітний рік.

Сума нарахованої заробітної плати, зменшена на суму обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності, зазначається у рядку 15 декларації.

У рядку 16 декларації зазначається сума (вартість) витрат платника податку — резидента, дозволених до включення до складу податкової знижки з урахуванням обмеження, встановленого пп. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника, нарахованого як заробітна плата. Тобто значення рядка 16 має бути менше або дорівнювати значенню рядка 14, але не більше значення рядка 15 декларації.

Значення рядка 17 декларації, тобто сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, розраховується як сума рядків декларації: сума заробітної плати з графи 4 рядка 10.1 – (рядок 15 – рядок 16) × на ставку податку, визначену п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу (18 %).

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.