Головна  →  Новини  →  12 лютого 2014

Інформація щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей

4 квітня 2013 року Верховною Радою України прийнято Закон №170-VII «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей». Зміни набрали чинності з 1 січня 2014 року.

Відповідно до п.8 статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед України» в попередній редакції пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлювались матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. При цьому враховувались діти, усиновлені в установленому законом порядку.

З 1 січня 2014 року, якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав, виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийняття заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами. Якщо до заяви додаються не всі необхідні документи, орган Пенсійного фонду повідомляє заявника, які ще необхідно додати документи. Якщо їх надано не пізніше 3 місяців з дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення вважається день прийняття заяви про встановлення пенсії за особливі заслуги.

 Пенсії за особливі заслуги перед України встановлюються як надбавка до пенсії (за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника, за вислугу років), на яку має право особа згідно із законом. Розмір надбавки визначається залежно від заслуг особи, зокрема для багатодітних батьків складає від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Перейти до спискуВерсiя для друку