Головна  →  Новини  →  9 листопада 2016

В Оболонському районі буде проводитись консультування пацієнтів лікарями – ендокринологами та лікарями загальної практики сімейної медицини

У зв’язку з проведенням Всесвітнього дня діабету 14 листопада 2016 року та з метою покращення інформування населення з питань цукрового діабету, в рамках інформаційно-профілактичної акції, присвяченої Всесвітньому дню діабету в Оболонському районі в аптеці КП «Фармація» №74 по вул. Тимошенка, 14  буде проводитись консультування пацієнтів лікарями – ендокринологами та лікарями загальної практики сімейної медицини

Запрошуємо Вас долучитись до акції

 в аптеці №74 (вул. Тимошенка, 14)

         з 15 по 18 листопада 2016 року  з 1100 до 1300

 

Цукровий діабет

Інсулін - це гормон підшлункової залози, який забезпечує надходження глюкози в клітини організму, відповідає за регулювання обміну білків, каталізуючи їх синтез з амінокислот, і переносить отримані білки в клітки або порушення його взаємодії з клітинами організму, внаслідок чого з'являється гіперглікемія - стійке збільшення вмісту глюкози (цукру в крові.

У здорової людини підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, який доставляє всередину клітин глюкозу, розчинену в крові. При цукровому діабеті глюкоза не може самостійно проникнути в клітину і залишається в крові як непотрібний елемент.

Є два типи цукрового діабету. При будь-якому типі суть захворювання зводиться до підвищення концентрації глюкози (цукру в крові.

Цукровий діабет 1 типу пов'язаний з дефіцитом інсуліну: його виробляється мало або зовсім немає. Зустрічається в 10-15% випадків. Підшлункова не справляється зі своїми функціями: кількість синтезирующегося гормону не переробляє вступник обсяг глюкози, і рівень цукру в крові підвищується.

При цьому типі діабету інсулінотерапія потрібно завжди.

Цукровий діабет 2 типу інсулін виробляється достатня кількість, буває навіть більше норми. Але гормон виявляється практично не потрібен, тому що тканини організму втрачають до нього чутливість.

У цьому випадку інсулін використовується рідко - тільки при важкому перебігу, коли інші ліки не допомагають.

Лікарі виділяють також так званий "прихований діабет", який можна виявити лише за допомогою спеціального аналізу, і потенційний, коли до нього є схильність. Подібне трапляється при ожирінні, несприятливої спадковості і при надлишкової маси тіла при народженні (від 4 кг і вище).

Основні симптоми діабету:

  • Поліурія, тобто посилене виділення сечі, яке викликається підвищення її осмотичного тиску з-за наявності в сечі розчиненої глюкози (у нормі глюкози в сечі людини присутні не має). Виявляється рясним прискореним сечовипусканням в денний, а також в нічний час.
  • Полідипсія, тобто невтолима постійна спрага, обумовлена істотними втратами з сечею води, а також збільшенням осмотичного тиску крові.
  • Поліфагія, тобто невгамовний постійний голод. Цей симптом викликається супроводжуючим діабет порушенням обміну речовин, а точніше нездатністю клітин поглинати, а також переробляти глюкозу без інсуліну.
  • Виражене схуднення, особливо характерна для діабету 1-го типу. Типовий симптом діабету, що з'являється, незважаючи на наявність у хворих підвищеного апетиту. Схуднення, а нерідко навіть виснаження хворих викликане свідчить про підвищений катаболізм жирів, а також білків з-за виключення глюкози з енергетичного обміну клітин хворого.

Ознаками діабету першого типу є: спрага, часте сечовипускання, велика втрата ваги, сухість у роті, дратівливість, швидка стомлюваність, нудота, іноді блювота. Другорядними ознаками діабету такого типу є: болі в серці, болі в литкових м'язах і судоми в них, фурункульоз, шкірний свербіж, головний біль, дратівливість і порушення сну. Говорячи про другорядних ознаки діабету 1-го типу у дітей, слід відзначити появу не що спостерігалося раніше нічного нетримання сечі і швидке погіршення стану здоров'я.

Для діабету другого типу характерно оніміння і судоми ніг, больові відчуття в ногах, а також в руках, відчуття постійної спраги, свербіж, помутніння в очах, погане загоєння ран, наявність шкірних інфекцій, стомлюваність, сонливість, зниження больової чутливості, часті інфекційні захворювання, поступове збільшення ваги, зниження потенції у чоловіків і пр. Крім цього, при діабеті другого типу спостерігається випадання зростаючих на ногах волосся на тлі посиленої росту волосся на обличчі, поява на тілі невеликих жовтих наростів, іменованих ксантомами. Також до першим ознаками діабету 2-го типу відноситься запалення крайньої плоті, пов'язане з частим сечовипусканням.

Поява симптомів діабету 2-го типу відбувається не відразу, їх важко виявити, оскільки вони не надто виражені. Нерідкі випадки, коли дане захворювання протікає мляво, що ускладнює встановлення діагнозу. У подібних випадках діабет виявляється випадково, після здачі аналізу на цукор або дослідження сечі. Найбільш часто дане захворювання проявляється у зрілому віці, будучи, як правило, наслідком неправильного харчування.

Перейти до спискуВерсiя для друку