Головна  →  Новини  →  18 жовтня 2016

Послугами служби зайнятості за 9 місяців скористались більше 1 мільйона українців

У січні-вересні 2016 року послуги державної служби зайнятості з пошуку роботи отримували 1 026,6 тис. зареєстрованих безробітних.
За сприяння служби зайнятості роботу знайшли 571,5 тис. громадян, у тому числі 320,5 тис. безробітних, що на 20 тис. осіб більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
Про це заявив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко, інформує прес-служба відомства.
«За останніми даними Державної служби статистики України, у І півріччі 2016 року рівень безробіття (за методологією МОП) становив 9,4% економічно активного населення (у І півріччі 2015 року - 9,2%). За 9 місяців послугами служби зайнятості скористались трохи більше 1 мільйона громадян. Це не тільки послуги з пошуку роботи, а й з професійного навчання, перенавчання, підтвердження результатів неформального навчання, організація громадських робіт та інше. Звісно, ситуація на ринку праці складна, проте, не дивлячись на це, кожного робочого дня за сприяння служби роботу знаходять близько 3000 шукачів роботи», - заявив В. Ярошенко.
За його словами, у порівнянні з початком року ситуація із наявними вакансіями на ринку праці дещо покращилась. Так, сьогодні на одне офіційне робоче місце претендує 6 безробітних. На початок жовтня 2015 р. на одне робоче місце претендувало 10 безробітних, а на січень 2016 року ця цифра складала 19 чоловік.
Станом на 1 жовтня 2016 року кількість безробітних становила 341,5 тис. осіб, з яких отримували допомогу по безробіттю 269,5 тис. осіб. Кількість вакансій у базі даних державної служби зайнятості становила 56,9 тис. одиниць.
Чисельність зайнятого населення у віці 15-70 років у І півріччі 2016 року становила 16,2 млн. осіб, а рівень зайнятості – 56,2% (у І півріччі 2015 року, відповідно, 16,4 млн. осіб та 56,5%).
Кількість працівників, попереджених про заплановане масове вивільнення у січні-вересні 2016 року, склала 240 тис. осіб. Із загальної кількості попереджених про вивільнення 56% становили працівники державного управління й оборони та обов’язкового соціального страхування.
Для забезпечення додаткової матеріальної підтримки у період пошуку роботи до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 195,2 тис. осіб, що на 6 тис. більше, ніж у січні-вересні 2015 року. Для забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня вимогам роботодавців, за направленням служби зайнятості професійне навчання проходили 142,6 тис. безробітних, у т. ч. 32,7 тис. осіб навчалися у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є: перукар, кухар, електрогазозварник, тракторист-машиніст, водій, продавець, швачка.
На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 9,4 тис. безробітних, у тому числі 3,7 тис. осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 5,7 тис. осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємництва на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.
Започаткували власну справу за рахунок отримання виплати допомоги по безробіттю одноразово 3,6 тис. безробітних громадян.
Профорієнтаційні послуги отримали 2,2 млн. громадян, у тому числі ті, хто навчається у навчальних закладах різних типів, військовослужбовці, які брали участь в антитерористичній операції, внутрішньо переміщені особи та особи, які попереджені про вивільнення.
Під впливом структурних реформ в економіці, що супроводжуються вивільненням працівників, відбулися зміни в структурі безробітних. Так, серед зареєстрованих безробітних найбільшою є частка колишніх працівників державного управління й оборони, обов’язкового соціального страхування, яка на 1 жовтня поточного року складає 27% проти 16% на відповідну дату минулого року.
 
 
Відділ комунікації з громадськістю та ЗМІ 
Державної служби зайнятості (Центрального апарату)
Тел. (044) 289 40 79
         (044)284 39 24

 

Перейти до спискуВерсiя для друку