Головна  →  Новини  →  3 березня 2016

Міжнародний день охорони здоров’я вуха і слуху

Третього березня міжнародна медична спільнота відзначає День охорони здоров’я вуха та слуху.

Отологія є частиною великої галузі оториноларингології. Дана галузь вивчає норму і патологію слухового і вестибуляторного аналізаторів. Назва її походить від чотирьох грецьких слів: otos – вухо, rhinos – ніс, laryngos – гортань, logos – вчення.

Оториноларингологічна служба має поважну роль у розвитку спеціалізованої медичної допомоги населенню. Це пояснюється, насамперед, тим, що за останні 15-20 років значно зросли хвороби ЛОР-органів, і зокрема вуха. Профілактика та лікування вушних захворювань (особливо дефекти слуху) мають важливе соціальне значення на формування мови та соціальної поведінки людини в суспільстві.

Слух людини – це унікальний орган, який здатен сприймати навколишні звуки і є невід’ємною частиною здоров’я і буття людини. Порушення слуху істотно впливає на якість життя. З кожним роком в Україні збільшується число людей, які страждають або народжуються з вадами слуху.

У світі понад 300 мільйонів населення страждає на глухоту чи приглухуватість.

Сучасний етап розвитку оториноларингології в Україні характеризується двома основними напрямками. По-перше, удосконалення методик хірургічних втручань. По-друге, розробка і застосування абсолютно нових способів лікування хвороб, які раніше вважалися невиліковними. Це стосується високотехнологічних операцій в області внутрішнього вуха.

Вроджену приглухуватість наразі успішно лікують за допомогою кохлеарної імплантації. Україна займає одне з чільних місць у Європі за рівнем підготовки отохірургів. Вітчизняні отологи успішно співпрацюють із своїми зарубіжними колегами у цій царині.

Стосовно методу встановлювання стволових слухових імплантатів – даний метод є перспективним і наразі проходить доклінічне дослідження.

Сучасна медицина пропонує нові технології, програми та методики лікування вушних захворювань. Подібне обладнання дозволяє провести якісну діагностику та лікування для швидшого одужання пацієнтів. Така апаратура є високовартісною для українців, вона є у великих медичних центрах і у приватних клініках.

Для профілактики втрати слуху фахівці рекомендують:

- не хворіти на інфекційні хвороби, які спричиняють хвороби вуха;

- уникати протягів, носити головні убори в холодну пору року;

- відвідувати раз на півроку оториноларинголога;

- привчати дітей змалку дбати про вуха, не дозволяти дітям засовувати різні предмети у вушні раковини тощо;

- регулярно чистити і мити вуха;

- виконуючи прості поради лікарів, ви завжди будете здорові.

Перейти до спискуВерсiя для друку