Головна  →  Новини  →  17 лютого 2016

Профілактика хвороби, викликаної вірусом Зіка

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я та Європейського центру з контролю і профілактики інфекційних захворювань з квітня 2015 року в Бразилії, а потім і в інших країнах Південної Америки відзначається епідемічне поширення захворювання, викликаного вірусом Зіка.

"Переносниками вірусу є комарі роду Aedes, які не мешкають на теренах України, тому небезпеки поширення вірусу у країні немає, – зазначає Олена Фенюк, начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби України. – Проте отримати інфекцію можуть туристи, які відпочиватимуть за кордоном у екзотичних країнах".

Випадки інфікування вірусом Зіка вже зареєстровані у понад 20 країнах світу, зокрема у Північноамериканському, Південноамериканському та Азіатсько-тихоокеанському регіоні. Зокрема є повідомлення про реєстрацію захворювання, спричиненого вірусом Зіка у Барбадосі, Болівії, Бразилії, Колумбії, Еквадорі, Сальвадорі, Французькій Гвіані, Гваделупі, Гватемалі, Гондурасі, Гайані, Сурінамі, Таїланді, Венесуелі, Мексиці, Новій Каледонії, Панамі, Парагваї, Пуерто-Ріко, Самоа, на Гаїті та Фіджі, Мальдівах та Мартініці, Сен-Мартені та Соломонових островах.

Як правило, захворювання протікає в легкій і середньо-важкій клінічній формі і закінчується одужанням. Разом з тим, на сьогоднішній день з'являються дані про вплив вірусу на плід людини. Зараження лихоманкою Зіка жінок у перші три – чотири місяці вагітності призводить до аномалій розвитку плоду, в тому числі до мікроцефалії новонароджених.

Тому, Державна санітарно-епідеміологічна служба України звертає увагу громадян на можливу небезпеку перебування вагітних у регіонах неблагополучних щодо вірусу Зіка.

За необхідності перебування у згаданих країнах доцільно використовувати заходи захисту від комарів (репеленти, одяг з довгими рукавами, штани), намагатися уникати заболочених місць. У готелях не варто відкривати вікна, якщо вони не обладнані протимоскітними сітками.

У разі нездужання після повернення негайно звертайтеся до лікаря і повідомте про країну свого перебування.

Держсанепідслужба рекомендує обирати для подорожей та відпочинку за кордоном епідеміологічно благополучні країни і дотримуватися заходів із профілактики інфекційних хвороб. Із переліком країн, де були зареєстровані небезпечні інфекційні захворювання людей можна ознайомитися на сайті Держсанепідслужби України

                     УОЗ Оболонської РДА

за інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України

Перейти до спискуВерсiя для друку