Головна  →  Новини  →  13 листопада 2015

На Оболоні відкрито школу медико-соціальної адаптації для пацієнтів з цукровим діабетом

На Оболоні відкрито школу медико-соціальної адаптації для пацієнтів з цукровим діабетом

Департамент охорони здоров’я КМДА спільно з Оболонською райдержадміністрацією,  Київським благодійним фондом «Діабетик» та за підтримки представництва компанії «Ново-Нордиск» в Україні, в рамках відзначення Всесвітнього дня діабету, 12 листопада 2015 року відкрили школу медико-соціальної адаптації (школу самоконтролю) для пацієнтів з цукровим діабетом, які мешкають в Оболонському районі, за адресою: вул. Лайоша Гавро, 26.

В заході взяли участь голова Оболонської РДА Цибульщак О.Л., заступник директора департаменту охорони здоров'я КМДА Коваленко О.М., головний ендокринолог м. Києва Волчкова О.І., голова Київського Благодійного фонду "Діабетик" Власенко Н.Г., Президент міжнародної діабетичної асоціації, головний редактор науково-популярного журналу "Діабетик" Петренко Л.І., співробітники компанії «Ново-Нордиск»  в Україні. 

Спільний проект, спрямований на створення мережі шкіл медико-соціальної адаптації хворих на цукровий діабет, реалізується у м. Києві з 2011 року. На сьогоднішній день в столиці вже відкрито 10 шкіл. На Оболоні відкрито 11 школу.

В Школі будуть працювати лікар-ендокринолог, медична сестра, лікар-психолог та медичний реєстратор.

Завдання даної школи:

По перше, це надання хворим та їх рідним знань:

- про цукровий діабет;

- про методи лікування діабету;

- про критерії компенсації вуглеводного обміну;

- про гострі та хронічні ускладнення діабету, про методи запобігання та їх лікування.

По друге, це навчання хворих та їх рідних:

-  складати плани харчування;

-  проводити самоконтроль (визначати рівень глюкози в крові та сечі, ацетону в сечі, вести щоденник);

-  самостійно змінювати дозу інсуліну та цукрознижуючих препаратів залежно від стану хворого, перебігу хвороби та показників глікемії і глюкозурії;

Також допомога хворим та їх рідним у вирішенні психологічних проблем.

Хворі на цукровий діабет обов'язково відвідують Школу 2 рази на рік з визначенням глікованого гемоглобіну. Після закінчення курсу навчання пацієнтам видається довідка.

«Це довгоочікувана для нас подія, адже необхідність відкриття такої школи викликана ситуацією, яка склалась: кількість людей у світі, які хворіють на цукровий діабет, катастрофічно зростає. На жаль, ця невтішна тенденція простежується і в Україні. На сьогодні загальна  кількість хворих на цукровий діабет в нашому районі становить 9184, з них інсулінозалежних хворих - 1522, дітей, хворих на діабет, - 45, з них підлітків – 19, - зазначив очільник району Олександр Цибульщак. - Наше спільне завдання полягає в тому, щоби людям, яким поставлено цей діагноз, допомогти навчитись повноцінно жити з цією хворобою, зупинити її прогресування та можливі ускладнення. Практика інших країн доводить, що це можливо. Сподіваюсь, школа допоможе виконати це завдання».

 Цукровий діабет є одною з основних медико-соціальних проблем сучасного суспільства. Актуальність цієї проблеми зумовлена, насамперед, масштабністю поширення цукрового діабету. За оцінками ВООЗ, кількість осіб у світі, які страждають на цукровий діабет, у 2000 році становила 150 млн., 2010 році кількість хворих сягнула 250 млн., а до 2025 року це число зросте до 330 млн., що дає підстави говорити про глобальну епідемію діабету. Таким чином, Ситуація, яка склалась, потребує проведення комплексу дій, які забезпечать якісне лікування та посилять профілактику ускладнень цієї хвороби. Відомо, що тільки компенсація цукрового діабету здатна уповільнити або навіть зупинити прогресування розвитку судинних ускладнень. Однією з важливих складових у профілактиці ускладнень  є навчання самоконтролю хворих на цукровий діабет. Адже відомо, що успіх в лікуванні діабету лише на 5% залежить від лікаря та на 95% від самого пацієнта. Хворий, навчений керувати своїм діабетом і мотивований на здоровий стиль життя,  є повноцінним і працездатним громадянином в державі, при цьому й держава отримує значну економію коштів на лікування важких ускладнень. Отже, навчання хворих повинно стати складовою частиною лікування хворих на цукровий діабет в усіх медичних закладах первинного рівня.

Перегляд  фото

Перейти до спискуВерсiя для друку