КМДА Київська міська державна адміністрація


30 вересня 2015

Розмір мінімальної заробітної плати підвищено

Фахівці Оболонської податкової інспекції інформують, що 20 вересня набув чинності Закон України від 17 вересня 2015 року № 704-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Закон опубліковано в газеті «Голос України» 19 вересня 2015 року № 174.

Зокрема цим законом передбачено, що з 1 вересня поточного року мінімальна заробітна плата становить 1378 грн. При цьому органам влади дозволено здійснювати підвищення заробітної плати понад розміри, визначені відповідно до рішень Кабінету Міністрів України, за рахунок та в межах власних коштів з урахуванням прийнятих рішень станом на 1 вересня 2015 року та можливостей, наданих статтею 101 Бюджетного кодексу України.

Нагадуємо, що роботодавці нараховують єдиний внесок на суму нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну й додаткову заробітну плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці. Якщо база нарахування єдиного внеску, а саме заробітної плати, лікарняні, декретні (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки внеску, встановленої для відповідної категорії платника. Умовою застосування цієї норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць.

Вимога про нарахування єдиного внеску виходячи з розміру мінімальної зарплати не поширюється на сумісників, працівників – інвалідів та осіб, яким надана відпустка без збереження зарплати на період проведення АТО.

Також варто звернути увагу на те, що фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе за вересень поточного року розраховують та сплачують єдиний внесок, враховуючи вищезазначені зміни.

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.