Головна  →  Оголошення  →  2 березня 2015

Увага! Операція «Первоцвіт-2015»

Весна, окрім прекрасних свят, має і свої сумні сторони. Підсніжники, фіалки, крокуси, конвалії – ці чудові весняні квіти, останнім часом перетворились на символ людського безрозсудства та об’єкт варварського знищення. Напередодні весняних свят та ще протягом двох місяців після них, ці рідкісні квіти знищуються, без перебільшення, промисловими масштабами і з метою отримання прибутку. Переважна більшість так званих первоцвітів занесені до “Червоної книги України”. Їх захищає "Міжнародна конвенція про торгівлю рідкісними видами флори та фауни". Серед рідкісних первоцвітів, які стрімко зникають, усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів. Однак первоцвіти везуть і везуть з Карпат, Причорномор’я, Вінницької області. У наших лісах ростуть підсніжники звичайні.

Масове цвiтiння пiдснiжникiв - захоплююче видовище. Земля у весняному лiсi ніби вкривається тонкою мереживною бiлою скатертиною, зiтканою з безлiч дзвоникоподiбних сніжнобілих квiточок. Одна iз легенд оповiдає, що в той час, коли першi люди були вигнанi з раю, iшов снiг. Єва дуже змерзла. Щоб зiгрiти її i подати надiю на кращi часи, декiлька ажурних снiжинок перетворились у нiжнi, чарiвнi квiтки пiдснiжника. Так вони i залишились у народi символом надiї, тепла i краси.

Але люди забирають цю красу додому, забуваючи, що підсніжники гарні серед темних кущів і великих дерев. З цибулинки зірваної квітки на другий рік не виросте підсніжник і не вітатиме весну. Підсніжник, як дитинка: щоб зацвісти з насінинки, йому потрібно від шести до дванадцяти років.

Також підсніжники мають лікувальні властивості. У рослині містяться алкалоїди, вітаміни групи "В, С", гіркі, дубильні речовини, мінеральні сполуки (мікро- та макроелементи). Основною дiючою речовиною пiдснiжника є алкалоїд галантамiн, який вiдноситься до антихолiнестеразних речовин та проявляє М-холiномiметичнi властивостi (звужує зіницю ока, пiдсилює секрецiю екзокринних залоз, знижує внутрішньо-очний тиск, посилює скорочення гладкої шлунково-кишкового тракту, бронхів i скелетної мускулатури). Галенові препарати підсніжника застосовують у разі мiастенiї, залишкових явищ поліомієліту, радикулiту, полiневритах, психогенної імпотенції, дитячих паралiчах, атонії шлунково-кишкового тракту. У клiнiцi застосовують препарат підсніжника - алкалоїд галантаміну гiдробромiд.

Відразу ж на думку спадає питання: так чому ж ми знищуємо цю невичерпну скарбницю природи?! Давайте разом будемо оберігати цю первозданну красу лісу, щоб нею насолоджувались і майбутні покоління!

Відповідно до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», доручення Першого заступника Голови Державної екологічної інспекції України від 11.02.2015 року № 6 «Щодо організації та проведення операції «Первоцвіт-2015», з метою посилення державного контролю в галузі збереження та відтворення рідкісних і таких, що пере6бувуають під загрозою зникнення, видів рослин, Державною екологічною інспекцією в місті Києві у період з 20 лютого по 15 червня 2015 року на території     м. Києва проводиться загальнодержавна операція «Первоцвіт-2015».

Згідно з природоохоронним законодавством, в Україні незаконне збирання та продаж рідкісних, декоративних та лікарських рослин-первоцвітів і таких, що занесені до Червоної книги України,  заборонено.

Найчастіше масовий продаж рідкісних рослин спостерігається у підземних переходах, територіях, прилеглих до станцій Київського метрополітену, стихійних ринках тощо.

Під час проведення операції працівники органів внутрішніх справ, а також інспектори Державної екологічної інспекції в м. Києві,  будуть накладати штрафні санкції за незаконний продаж перших весняних квітів.

Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація просить громадян, у разі виявлення незаконної реалізації продукції, інформувати Державну екологічну інспекцію в м. Києві (т.463-65-73, м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 4), а також Оболонське районне управління МВС України у м. Києві (т. 418-31-33, м. Київ, вул. Малиновського, 2 А).

 

Сектор екології

 

Перейти до спискуВерсiя для друку