Головна  →  Новини  →  8 листопада 2013

В Оболонському районі відбулася наукова конференція, присвячена 150-річчю з дня народження Алімардан бека Топчібашева

За сприяння голови Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації В.І.Антонова у бібліотеці імені Самеда Вургуна (вул. Мате Залки, 3) відбулася міжнародна наукова конференція, присвячена 150-річчю з дня народження відомого азербайджанського державного діяча та просвітителя, одного із засновників Азербайджанської Демократичної Республіки, голови Парламенту АДР –Алімардан бека Алекбер бек оглу Топчібашева.

Конференцію було організовано спільно з Посольством Азербайджану в Україні та Радою азербайджанських вчених України.

          Перед початком заходу учасники поклали квіти до пам'ятника Самеду Вургуну перед бібліотекою, що носить ім'я азербайджанського поета.

 

 З вітальнимсловом виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні пан Ейнулла Мадатлі, який ознайомив присутніх з розпорядженням Президента Азербайджану Ільхама Алієва про відзначення 150-річного ювілею одного із засновників Азербайджанської Демократичної Республіки, голови Парламенту АДР – Алімардан бека Топчібашева. Дипломат  розповів про життя і багатогранну діяльність видатного громадсько-політичного діяча Азербайджану, дипломата, юриста і публіциста, про його дипломатичну діяльність в період, коли він очолював делегацію Азербайджану на Паризькій мирній конференції, підкреслив заслуги А.Топчібашева перед батьківщиною.

 

 Про великі заслуги А.Топчібашева у становленні АДР та його внесок в історію Азербайджану, високий патріотизм і боротьбу за незалежність республіки розповіли учасники конференції:

доктор юридичних наук, професор Національного авіаційного університету України, заслужений працівник освіти України – Аріф Гулієв;

посол України, відомий вчений-сходознавець – Юрій Кочубей;

доктор історичних наук, директор Інституту всесвітньої історії НАНУ, професор – Андрій Кудряченко;

 доктор історичних наук, професор Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка – Володимир Сергійчук;

 голова Всеукраїнської громадської організації «Об'єднана діаспора азербайджанців України», кандидат юридичних наук – Хікмет Джавадов;

 завідувач кафедри сходознавства університету «Україна», доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» – Фархад Туранли.

  

 Доктор технічних наук, професор Самедов Ахмед Меджид огли подарував бібліотеці свої наукові праці.

«Ми всі маємо  працювати над забезпеченням рівних політичних, соціальних, економічних та культурно-освітніх прав і свобод громадян. На цьому особливо акцентує увагу Президент України Віктор Янукович, - зазначив заступник голови Оболонської РДА Сергій Блохов. - БібліотекиОболонського району стали не простоосередками культури, а осередками налагодження та зміцнення  творчих зв’язків між різними народами.Публічна бібліотека ім.Самеда Вургуна стала осередком Україно-Азербайджанської дружби. В бібліотеці зібрана унікальна колекція найкращих художніх творів майстрів слова Азербайджану, платівок, нотних, довідково-бібліографічних видань українською, російською, і що дуже цінно – мовою оригіналу. Центральна бібліотека ім.Пушкіна – осередок Україно-Російської дружби. В перспективних планах – налагодження дружніх стосунків з Білоруссю та ін. Країнами». 

На завершення конференції завідуюча бібілотекою імені Самеда Вургуна Галина Чеботарьова ознайомила всіх учасників з матеріалами про Азербайджан, які знаходяться у фонді бібліотеки. 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку