КМДА Київська міська державна адміністрація


30 грудня 2014

Інформація про роботу спостережної комісії Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації за ІІ півріччя 2014 року

Спостережна комісія при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації діє на підставі розпорядження  від 01.07.2014 №353 «Про утворення спостережної комісії при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації» із змінами та доповненнями внесеними розпорядженнями Оболонської райдержадміністрації від 23.10.2014 № 558 та від 21.11.2014 № 612, а також  відповідно до Положення про спостережні комісії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 №429 із змінами та доповненнями.

Спостережна комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, Кримінальним кодексом України, Законом України «Про місцеві державні адміністрації», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», іншими нормативно-правовими актами, а також Положенням про спостережні комісії.

Головою спостережної комісії є заступник голови Оболонської райдержадміністрації. До складу комісії входять представники районного управління праці та соціального захисту населення, Оболонського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, Оболонського районного центру зайнятості, Управління охорони здоров’я, Оболонської районної  в місті Києві державної адміністрації, громадського благодійного фонду «Батьківська турбота», громадської організації «Перспектива суспільства»,  громадської організації «Соціальний центр мікрорайону Перспектива-Оболонь», Оболонського товариства «Червоного хреста», громадської організації «Спілка ветеранів фізичної культури і спорту».

Відповідно Положення про спостережні комісії п.3 пп.1: основним завданням спостережних комісій є організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених осіб та осіб, звільнених від відбування покарання. Спостережна комісія при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації співпрацює з відділом дільничних інспекторів міліції по роботі із раніше судимими особами Оболонського РУ ГУ МВС України у м.Києві та Оболонським районним відділом кримінально-виконавчої інспекції управління Державного департаменту України з питань покарань у м.Києві та Київської області, представники яких постійно запрошуються на засідання спостережної комісії. Засідання спостережної комісії Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації проводяться 1 раз на місяць. З липня по грудень 2014 року проведено 6 засідань спостережної комісії.

Станом на 01.12.2014 на обліку спостережної комісії перебуває 59 осіб. Проінспектовано 37 осіб, з них 16 осіб написали офіційну відмову від запропонованих послуг. 22 особи не виявили бажання спілкуватися з представниками органів соціального патронажу. Неповнолітні особи на обліку спостережної комісії відсутні.

Відповідно до ст.8 Закону України «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк»  соціальний патронаж звільнених осіб віком до 35 років включно здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки, молоді та спорту (Оболонський районний центр соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді), а після 35 років – центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин, соціального захисту населення (управління праці та соціального захисту населення Оболонського району м.Києва).

На виконання протоколу № 1 та постанови засідання спостережної комісії від 23.07.2014 управлінням праці та соціального захисту населення Оболонського району м.Києва (далі - Управління) розроблено типове інформаційне повідомлення особам, які відбули покарання у виді обмеження, або позбавлення волі на певний строк (Додаток-1) та інформаційну довідку про надання послуг соціального патронажу (Додаток-2).

Кожна з зазначених структур, при постановці на облік новоприбулих осіб, звільнених з місць позбавлення волі, надають консультації та рекомендації звернутись до спостережної комісії Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, проводяться обстеження умов проживання звільнених осіб за місцем їх реєстрації з метою з’ясування потреб та організації виховної роботи. Обстеження проводяться відділеннями соціальної допомоги мікрорайонів Оболонського району. Працівники відділень відвідують зазначених осіб, збирають необхідну інформацію щодо їх поведінки та способу життя, у разі необхідності, спілкуються з родичами, сусідами та надають зібрану інформацію (у вигляді актів соціального інспектування ) до спостережної комісії та рекомендують звільненим особам звертатись до суб’єктів соціального патронажу за необхідною допомогою.

У зв’язку з відсутністю на території району установ по виконанню покарань, практичні заходи по перевірці утримання засуджених, їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення не проводяться.

За період з липня по грудень 2014р. Оболонський районний відділ кримінально-виконавчої інспекції управління Державного департаменту України з питань покарань у м.Києві та Київській області  не виносив на погодження спостережної комісії подання щодо осіб (в т.ч. неповнолітніх), які були достроково-звільнені від відбуття покарання.

З метою залучення підлітків та молоді до змістовного проведення вільного часу та пропаганди здорового способу життя у районному відділі кримінально-виконавчої інспекції оформлені „Куточки клієнта”, де знаходиться інформація  з  переліком секцій та гуртків підліткових клубів за місцем проживання в Оболонському районі м.Києва, буклети та плакати на профілактичні теми.

На базі Оболонського районного в місті Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено банки одягу та гуманітарної допомоги, що надаються благодійними організаціями, підприємствами та мешканцями району для тих, хто звільнився з місць позбавлення волі і потребує підтримки суспільства.

У спостережної комісії при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації, створені всі умови для дотримання прав та законних інтересів осіб, звільнених від відбування покарання, надання їм допомоги у соціальній адаптації.

Додатки:

1) Типове інформаційне повідомлення особам, які відбули покарання у виді обмеження, або позбавлення волі на певний строк;

2) Інформаційна довідка про надання послуг управлінням праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.