КМДА Київська міська державна адміністрація


23 листопада 2022

Визнання Голодомору геноцидом державами світу – пріоритет у Плані заходів до 90-х роковин

Верховна Рада України звернулася до парламентів держав світу із закликом визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

«Мусимо визнати, що вкотре стандартна формула про те, що минулі злочини ніколи не мають повторитися, знову не спрацювала. Ті страшні події повторюються нині в Україні.

Як тоді, так і нині Росія намагалася нав'язати свою волю Україні, а зіткнувшись з опором, вирішила вдатися до грубої нічим неприкритої сили та геноциду.

Верховна Рада України закликає парламенти держав світу відновити історичну справедливість та визнати Голодомор 1932–1933 років в Україні злочином геноциду Українського народу. Це стане важливим сигналом усім силам у світі, які можуть вдатися по нових геноцидних дій, та вагомим внеском у справу забезпечення мирного та безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь», – йдеться у постанові українського парламенту.

Наразі Голодомор 1932–1933 визнали геноцидом українців парламенти 17 держав-учасниць Організації Об’єднаних Націй зі 193.

Саме визнання Голодомору геноцидом іноземними державами визначене ключовим завданням у Плані заходів на 2022–2023 роки до 90-х роковин трагедії.

План заходів затвердив Оргкомітет з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору на засіданні 16 листопада за співголовування Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

«Увесь світ має розуміти, що Росія була й залишається злочинцем, для якого геноцид — прийнятний інструмент для досягнення власних цілей», — наголосив під час засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також у Штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбувся захід пам’яті жертв Голодомору «Голод як зброя: його довгострокові наслідки для людини та людського розвитку». Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на власного кореспондента в Нью-Йорку.

Захід організували постійне представництво України при ООН та українська громада США. У ньому взяли участь представники дипломатичних місій при Організації Об’єднаних Націй. Йшлося про геноцидну природу дій Москви щодо українців у 1932–1933 роках та сьогодні й використання російським режимом голоду як зброї масового знищення.

uinp.gov.ua

Визнання Голодомору геноцидом державами світу –  пріоритет у Плані заходів до 90-х роковин



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.