Головна  →  Новини  →  19 жовтня 2021

Виставка «Мистецтво вишивки Лідії Гончарук»

28 жовтня – 20 листопада 2021 року

Відкриття – 28 жовтня о 18:00

Місце проведення: ІІ поверх Центру Української Культури та Мистецтва,
м. Київ, вул. Хорива, 19-В, тел. (044) 425-12-64, (044) 425-12-66.
За підтримки Центру Української Культури та Мистецтва.

Відома українська майстриня Лідія Гончарук підготувала унікальний подарунок для численних шанувальників своєї творчості! Адже відвідувачі виставки вперше побачать вишиту карту Києва Х – ХІІІ століть, створену за картою-реконструкцією архітекторів О. Кутового та В. Розенберга в 1988 році. Розмір роботи – 1.5х1 м!

Майстриня завдяки своїй авторській техніці вишивки відтворила Київ в повному просторовому обсязі – від Кирилівського до Видубицького монастирів, від Дніпра до Либіді. Велика вишита карта передає близький до реального образ давнього міста з широкими луками, ярами та лісами, річками й джерелами.

Відвідувачі виставки «Мистецтво вишивки Лідії Гончарук» зможуть здійснити захоплюючу подорож вулицями та площами стародавнього Києва, ознайомитися з найвідомішими пам’ятками. Неповторну атмосферу тієї доби допоможуть створити й вишиті портрети святих Бориса та Гліба, святої княгині Ольги.

Всього виставка представить майже 50 вишитих картин, створених Лідією Гончарук за мотивами творчості майстрів живопису від епохи Відродження до наших часів. Серед них є як роботи, знайомі відвідувачам Центру Української Культури та Мистецтва за виставками 2018 та 2019 років, так і нові. Серед них – цикл «Крим». Відвідувачі побачать осяяні сонцем кримські вулички, познайомляться з побутом кримських татар та відчують неповторний запах моря.

Усі роботи вишиті шовком в авторській техніці на раритетній швейній машинці «Чайка». Шовкова нитка з точністю до відтінку відтворює всі мазки й штрихи великих майстрів живопису, сповна передає глибину й багатогранність фарб. Експонуватимуться репродукції витончених жіночих портретів О. Ренуара і Я. Вермеєра, квіти К. Кляйн та букети Р. Оділона, пейзажі К. Крижицького та І. Шишкіна.

Частина виставки присвячена сторінкам української історії, де чільне місце посідають вишиті портрети І. Богуна, І. Сірка, П. Скоропадського. Також майстриня презентує серію робіт, створених за авторськими сюжетами, серед них – миті дитячих спогадів та любов до рідного Києва. Зокрема, можна побачити краєвиди Києво-Печерської Лаври. Деякі з робіт присвячені мальовничій красі природи України.

Під час виставки експонуватиметься й унікальна колекція вишитих скриньок. На це майстриню надихнуло захоплення вишуканою середньовічною вишивкою. Це скриньки різних розмірів та форм, втілені в життя за мотивами творів відомих художників, також, за власними ескізами. Кожна з них власноруч оформлена шкірою та велюром, прикрашена оксамитом і тасьмою.

Лідія Гончарук народилася в Києві, в центрі історичної частини міста, на вулиці Воздвиженській. Із дитинства милувалась красою старовинних вуличок та гір Старого Подолу. Малювати почала рано, але присвятити своє життя суто творчості не склалось. До вишивки картин приходила поступово. Спочатку це були невигадливі сюжети. А вже з набуттям досвіду з’явились більш складні роботи.

Згодом Лідія Гончарук навчилась перекладати на мову шовкової нитки сюжети живописних та графічних полотен, віртуозно працюючи голкою, немов пензлем або олівцем! Іноді на створення однієї роботи витрачалось близько 6 місяців. Брати участь у виставках і благодійних проектах майстриня почала з 2015 року, коли накопичилась достатня кількість картин. Кожна вишита в єдиному екземплярі, а частина їх опинилася в приватних колекціях України та за її межами.

Під час виставки відбудеться цикл безкоштовних авторських екскурсій. Запис та довідкова інформація – за тел. 0979822783 (Ольга Музиченко).

Ласкаво просимо! Вхід вільний!

Час роботи виставкових залів:
Пн.-Пт. – 10:00–19:00; Сб. – 10:00 – 18:00; Нд. – вихідний.

Адреса Центру Української Культури та Мистецтва:
Україна, м. Київ, вул. Хорива, 19-В
ст.м. «Контрактова площа» (вихід з метро в бік вулиць Верхній і Нижній Вал)

За інформацією Центру Української Культури та Мистецтва

Перейти до спискуВерсiя для друку