КМДА Київська міська державна адміністрація


13 жовтня 2021

Підсумки саміту Україна-ЄС: відзначили прогрес у цифровому секторі

12 жовтня в Києві відбувся 23-й саміт між Україною та Європейським Союзом. У саміті взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

За підсумками саміту сторони схвалили Спільну заяву, засвідчивши відданість подальшому зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом на основі Угоди про асоціацію.

Україна та ЄС відзначили досягнутий прогрес у цифровому секторі:

- сумісність Європейського цифрового COVID-сертифіката та Українського цифрового сертифіката задля взаємного полегшення пересування людей під час обмежень COVID-19;

- завершення переговорів щодо оновлення Додатку XVIІ, зокрема Доповнення XVII-3 («Правила, що застосовуються до телекомунікаційних послуг») до Угоди про асоціацію;

- реалізація спільного робочого плану щодо електронних довірчих послуг, що веде до можливої угоди, яка має базуватися на наближенні до законодавства та стандартів ЄС.

Водночас у спільній заяві за підсумками Саміту відзначається: «ЄС привітав триваючу залученість України до виконання своїх зобов’язань у сфері телекомунікаційних послуг, що у разі їх повного виконання може привести до застосування режиму внутрішнього ринку для цього сектору. У цьому контексті була підкреслена важлива роль ефективного та незалежного регулятора у сфері телекомунікацій. ЄС привітав готовність України брати участь у програмах ЄС у рамках нової Багаторічної фінансової перспективи. Також ЄС привітав головування України як першої країни з-поза меж ЄС, у Стратегії ЄС для Дунайського регіону, починаючи з 1 листопада 2021 року».

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час свого виступу відзначила значний розвиток України в цифровій сфері та виділила важливі аспекти спільної діяльності надалі, зокрема впровадження інструмента 5G, що сприятиме наближенню до єдиного внутрішнього ринку ЄС.

Спільна заява має потужні сигнали щодо підтримки незалежності та євроінтеграції України. Також заява свідчить про те, що розвиток цифрового сектору відіграє важливу роль у розбудові українсько-європейської цифрової екосистеми в умовах глобальних викликів сьогодення.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.