Головна  →  Новини  →  25 жовтня 2013

Зарплата працівників первинної ланки медичної допомоги збільшилась майже вдвічі

Зарплата працівників первинної ланки медичної допомоги збільшилась майже вдвічі

У Києві інтенсивно запроваджується принцип надання первинної допомоги сімейним лікарем та наближення сімейної медицини до місця проживання киян. Про це йшлося на розширеному засіданні Комітету з економічних реформ КМДА, присвяченого питанню виконання Національного плану дій щодо реформування системи охорони здоров'я в столиці.

Так, протягом 2 років було створено 14 комунальних некомерційних підприємств – центрів надання первинної медико-санітарної допомоги та консультаційних центрів, а також розгалужена мережа амбулаторій сімейної медицини (більше 100).

«Ці заходи дозволили наблизити сімейного лікаря до місця проживання киян та скоротити маршрут пацієнта до медичної установи з 5-6 км до 700 м, а кількість населення, що обслуговується закладами сімейної медицини за останні 2 роки зросла в 3,4 рази та складає 32% від загальної кількості населення міста», – зазначив Директор департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв.

Він також зауважив, що після впровадження нових механізмів стимулювання медпрацівників, коли розмір зарплати залежить від якісних та кількісних показників роботи, оплата праці лікарів зросла з 3,5 тис. грн. в середньому до 6, а в медсестер відповідно з 3 до 5,5 тис. грн.

Разом із тим, у пілотних Дарницькому та Дніпровському районах міста показники діяльності закладів охорони здоров’я свідчать, що профілактичний напрямок та акцент на первинну медичну допомогу обраний вірно. Наприклад, у порівнянні з попереднім періодом, кількість хворих на туберкульоз, виявлених на первинному рівні збільшилась на 6%, число хворих із занедбаними візуальними формами онкологічних захворювань зменшилось на 25%.

Додамо, що на виконання Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», а також Указу Президента України «Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», у столиці продовжується реформування системи охорони здоров’я з урахуванням особливостей та традицій мегаполісу.

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку