КМДА Київська міська державна адміністрація


4 березня 2021

Дві третини зареєстрованих в Києві безробітних – жінки

З початку 2021 року послугами столичної служби зайнятості скористалися 33,7 тисячі громадян, з них – 20,2 тис. жінок. Тобто, дві третини всіх зареєстрованих безробітних – представниці прекрасної статі.

«Така ситуація пояснюється дисбалансом на ринку праці м. Києва. Скажімо, у сферах торгівлі і ремонту, розміщення і харчування, інформації та телекомунікацій, фінансової та страхової діяльності, професійної, наукової та технічної діяльності, мистецтва та спорту, які традиційно вважалися «жіночими», кількість претендентів перевищує кількість вакансій від трьох до 26 разів, у той час, як з робітничими спеціальностями навпаки – кількість вакансій перевищує кількість претендентів», - підкреслив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

У той же час, природні риси, притаманні представницям прекрасної частини людства – активність, наполегливість, підприємливість, готовність взятися за будь-яку роботу – роблять їх мобільнішими, зібранішими та конкурентоспроможними. Зазвичай, переважна більшість жінок недовго перебуває на обліку в центрі зайнятості, вважаючи за необхідне якомога швидше працевлаштуватись.

Приміром, жінки, які торік перебували на обліку в районних філіях КМЦЗ, виявили бажання започаткувати власний бізнес у сферах перукарських та манікюрних послуг, геології та геодезії, освіти, комп’ютерного програмування, штукатурно-оздоблювальних робіт.  

«Важливі інструменти подолання дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили - професійне навчання, професійна орієнтація, поглиблення співпраці з роботодавцями задля створення нових робочих місць», - наголосив керівник КМЦЗ.

За статистикою, жінки найчастіше обирають такі напрямки діяльності: менеджер з персоналу, головний бухгалтер, головний економіст, фахівець державної служби (місцевого самоврядування), економіст з фінансової роботи, секретар, оператор поштового зв’язку, продавець продовольчих товарів, медсестра, менеджер з маркетингу, вихователь дошкільного навчального закладу, головний державний аудитор, головний юрисконсульт, менеджер (управитель) з організації консультативних послуг, прибиральник службових приміщень. Багато жінок обрали професії бухгалтера, адміністратора, економіста, мерчендайзера, інспектора з кадрів. Натомість на вакансії водіїв, менеджерів з логістики, системних адміністраторів, електромонтерів, майстрів дільниць, виконробів, інженерів-програмістів, інженерів-конструкторів, слюсарів, кур’єрів та підсобних робітників не влаштувалися жодна жінка.

«Користуючись нагодою, напередодні свята 8 Березня хотів би побажати столичним жінкам - берегиням завжди бути позитивними, успішними, затребуваними, своїм ентузіазмом надихати сильну половину», - зауважив Віктор Білич.

Київський міський центр зайнятості сьогодні це:

  • Найбільша база можливостей
  • Безкоштовні послуги для безробітних та роботодавців

 

Відділ інформаційної роботи
Київського міського центру зайнятості



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.